Πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής: Καθυστέρησαν μισή ώρα να ενημερώσουν το Συντονιστικό για τη φωτιά στο Μάτι

Πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής: Καθυστέρησαν μισή ώρα να ενημερώσουν το Συντονιστικό για τη φωτιά στο Μάτι

Επισημαίνει σειρά λαθών του κρατικού μηχανισμού, ενώ ως τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων ζητά άρση απορρήτου των κινητών των επικεφαλής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δόθηκε εντολή εκκένωσης

gkourbatsis_arthro2
Ολιγωρία και συγκεκριμένα λάθη καταλογίζει στον κρατικό μηχανισμό ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, τόνισε ότι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς καθυστέρησε μισή ώρα να ενημερωθεί το συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.  Ερωτηθείς, πόση σημασία έχει αυτό το ημίωρο, απάντησε ότι «έχει τεράστια σημασία, καθώς οι δυνάμεις θα την προλάβαιναν».

Ο κ.Γκουρμπάτσης σημείωσε ακόμη ότι «θα ζητήσουν άδεια από τον Εισαγγελέα να γίνει άρση απορρήτου των κινητών όλων των επικεφαλής. Να δούμε αν δόθηκε εισήγηση για την εκκένωση, όπως λένε ότι αρχικά δόθηκε και σε ποιο χρονικό σημείο δόθηκε». Ο κ.Γκουρμπάτσης επισήμανε επίσης λάθη στο συντονισμό, αλλά και στον τρόπο αντίδρασης του μηχανισμού πυρόσβεσης, τις κρίσιμες ώρες. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να είχε πετάξει ελικόπτερο με τον αρχηγό ή τον επιχειρησιακό υπαρχηγό, προκειμένου να συντονίζει από αέρος τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Δήλωση πρώην Υπαρχηγού Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Σημειωτέον, ότι με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, προχωρά η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία Πρωτοδικών για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Κλείσιμο
Καθοριστικό ρόλο δε για την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να παίξει και η διαβίβαση στην εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των ειδικών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης