Ιατροδικαστής για φωτιά στο Μάτι: Η ταυτοποίηση των θυμάτων ήταν από τις πιο δύσκολες αποστολές μου

iatrodikastis_86_arthro

Ο ίδιος προσθέτει ότι ήταν δύσκολες αποστολές για εκείνον και η πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και οι φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Ηλεία 

Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές στην τριαντάχρονη πορεία του χαρακτηρίζει τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης. «Παρά την εξοικείωσή μας με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν παύει να είναι έκδηλη η αγωνία και η λύπη στο πρόσωπο του ιατροδικαστή», τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ήταν δύσκολες αποστολές για εκείνον και η πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και οι φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Ηλεία.

«Εντάσσεται στις πιο δύσκολες αποστολές, όπως η πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και οι φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Ηλεία. Η ιδιαιτερότητα της ιατροδικαστικής έρευνας από τις πυρκαγιές έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λίστες επιβαινόντων όπως στο Ήλιος και στο Σάμινα και έτσι προέκυψε η αδήριτη ανάγκη επιστημονικής αναγνώρισης μέσω DNA» αναφέρει.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αποκαλύπτει ότι δεν είναι σίγουρος αν στην αρχή της καριέρας του θα επέλεγε ξανά την ιατροδικαστική επιστήμη, εξηγώντας ότι ο ιατροδικαστής είναι πρωτίστως άνθρωπος που προσπαθεί να μην λυπηθεί και να ξεχάσει όταν επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές ικανοποίησης, όπως λέει, όταν σε εγκληματικές ενέργειες βοηθά σημαντικά στην τιμωρία των ενόχων.

Στη σύντομη συνέντευξή του εξηγεί ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες στην υπόθεση των πρόσφατων πυρκαγιών και αποκαλύπτει ότι ποτέ μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο ημέρες, υπό μεγάλη πίεση, νεκροτομήθηκαν τόσες πολλές σοροί.

«Σε κάθε ιατροδικαστική έρευνα σορού υπήρχαν τρία συνεργεία, ο ιατροδικαστής με τους βοηθούς του, μία ομάδα φωτογράφων και μία ομάδα γενετιστών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, όμως, κατά αυτό τον τρόπο ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη. Παρά το χρονοβόρο της διαδικασίας, αυτή τελείωσε πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά, μέσα σε δύο ημέρες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εμπλεκόμενων λειτουργών» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγεί ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες στην υπόθεση των πρόσφατων πυρκαγιών και αποκαλύπτει ότι ποτέ μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο ημέρες, υπό μεγάλη πίεση, νεκροτομήθηκαν τόσες πολλές σοροί.

Η συνέντευξη του Νίκου Καρακούκη στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ήταν η πιο δύσκολη αποστολή στην επαγγελματική σας πορεία, η νεκροτομή όσων έχασαν τη ζωή τους στις φονικές φωτιές στο Μάτι;

Εντάσσεται στις πιο δύσκολες αποστολές, όπως η πτώση του αεροσκάφους «Ήλιος», το ναυάγιο του «Σάμινα» και οι φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Ηλεία.

Ποιες ιδιαιτερότητες είχε η συγκεκριμένη διαδικασία σε επιστημονικό, αλλά και συναισθηματικό επίπεδο;

Η ιδιαιτερότητα της ιατροδικαστικής έρευνας από τις πυρκαγιές έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λίστες επιβαινόντων όπως στο Ήλιος και στο Σάμινα και έτσι προέκυψε η αδήριτη ανάγκη επιστημονικής αναγνώρισης μέσω DNA.

Υπήρξε κάποια στιγμή που εσείς προσωπικά, ή κάποιος συνάδελφος σας, λυγίσατε παρά την εξοικείωση σας με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Σαφέστατα παρά την εξοικείωση με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν παύει να είναι έκδηλη η αγωνία και η λύπη στο πρόσωπο του ιατροδικαστή κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας. Ο ιατροδικαστής είναι πρωτίστως άνθρωπος με όλα τα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου.

Ένας ιατροδικαστής πρέπει να μένει ψυχρός και αμέτοχος για να ολοκληρώσει το έργο του;

Σε κάθε ιατροδικαστική έρευνα σορού υπήρχαν τρία συνεργεία, ο ιατροδικαστής με τους βοηθούς του, μία ομάδα φωτογράφων και μία ομάδα γενετιστών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, όμως, κατά αυτό τον τρόπο ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη. Παρά το χρονοβόρο της διαδικασίας, αυτή τελείωσε πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά, μέσα σε δύο ημέρες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εμπλεκόμενων λειτουργών.

Πώς αντιμετωπίσατε του οικείους των νεκρών ή σε αυτή τη διαδικασία δεν υπήρξε οπτική αναγνώριση;

Όπως σας είπα, προέκυψε η αδήριτη ανάγκη επιστημονικής αναγνώρισης μέσω DNΑ και όχι οπτική αναγνώριση, με αποτέλεσμα να μην ερχόμαστε σε επαφή με συγγενείς προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση.

Ο ιατροδικαστής όταν κατάκοπος, επιστρέφει μετά απ αυτές τις δύσκολες ώρες στο σπίτι του, προσπαθεί να ξεχάσει;

Είναι λογικό στον ελεύθερο χρόνο ο ιατροδικαστής να ξεχνά τις παραστάσεις. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αφού όλες αυτές οι καταστάσεις απαιτούν ψυχική δύναμη, την οποίαν παρά την εμπειρία του χρόνου, δεν είναι δυνατόν σε όλα τα περιστατικά να εξασφαλίσει.

Στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, το επάγγελμα σας φαντάζει σκληρό. Είναι έτσι ή μετά από την εμπειρία χρόνων, γίνεται κι αυτό ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα;

Ο νεκρός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θεωρείται ένα ιερό πρόσωπο το οποίο χρήζει ιδιαίτερου σεβασμού και ευαίσθητης αντιμετώπισης από όλους τους παράγοντες της μεταθανάτιας διαχείρισης και ενασχόλησης.

Η δουλειά σας είναι επάγγελμα ή περισσότερο λειτούργημα; Υπάρχουν στιγμές που σας γεμίζει ικανοποίηση;

Βέβαια και υπάρχουν. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πλείστες όσες φορές, ο ιατροδικαστής είναι αυτός ο οποίος βοηθά το έργο της δικαιοσύνης ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς των εγκληματικών ενεργειών. Τότε, σε αυτή την περίπτωση νιώθει πραγματική ικανοποίηση καθότι αισθάνεται ότι απεδόθη δικαιοσύνη. Στην ιατροδικαστική έρευνα, ο νεκρός αποτελεί τον «άφωνο μάρτυρα» ο οποίος είναι το μόνο αξιόπιστο και αληθινό αποδεικτικό μέσο των συνθηκών και χαρακτηριστικών της τέλεσης της εγκληματικής ενέργειας και ενίοτε και αυτού του δράστη.

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε ξανά το επάγγελμα σας, αυτό θα διαλέγατε και πάλι;

Μετά από διαδρομή 30 ετών στο συγκεκριμένο επάγγελμα, οπωσδήποτε θα επιθυμούσα την άσκηση της ιατρικής, ως κατεξοχήν ανθρωποκεντρικού λειτουργήματος, χωρίς όμως να είμαι σε θέση να σας πω εάν θα ακολουθούσα πάλι την ιατροδικαστική.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

1984

Ξεχασε να πει για τους πιλότους στα Ιμια, αλλα ηταν κλασική περίπτωση Βερτιγκο !

Mytilene

από τη στιγμή που δεν τον πληρώνουν να δουλεύει τα Σαββατοκύριακα πολύ καλά κάνει και δεν δουλεύει. Ας τον πληρώσουν να δουλέψει. Απλά τα πράγματα. Αλλού και αλλού σπατάλες κάνουν

tipotas

συμφωνώ απολύτως, τώρα που τον πληρώνουν όμως για τις καθημερινές του, να μας κάνει τη χάρη και να κάνει τη δουλειά του. το βιογραφικό του και η αυτοπροβολή του δε μας αφορά. εκτός αν θεωρείς εσύ ή αυτός ή και οι δύο σας, πως αυτά που μας λέει, συμβάλουν στην ανακούφιση των συγγενών.

Mytilene

Το μόνο που είπα ειναι ν αρχίσουν να πληρώνουν τους ιατροδικαστές εφημερείες έτσι ώστε να δουλεύουν κ σαββατα κ Κυριακές και αργίες . Για τα υπόλοιπα που λες δε διαφωνώ καθόλου για τον εν λόγω κύριο

tipotas

θα σου δώσουμε βραβείο και σένα, που έκανες τη δουλειά σου για είκοσι μέρες και μας έπριξες. τώρα τα σαββατοκύριακα, τα τριήμερα και τις αργίες δουλεύετε; ή απαγορεύεται να πεθαίνει ο κόσμος;

ΤΗΝΙΟΣ

Είσαι ένας από τους πολλούς γελοίους εδώ μέσα.Νομίζεις πως μπορείς να πιάσεις στο στόμα σου τον Καρακούκη ρε ξεφτίλα και κομπλεξικέ καραγκιόζη;

tipotas

φυσικά και καμία διάθεση δεν έχω να προσβάλω κανέναν. θεωρώ πως δεν προσφέρει σε τίποτα αυτή την ωρα η απορρύθμιση και η σύγκριση των καταστροφών που αναλύει, επίσης θεωρώ πως η πληροφόρηση που δημόσια με λαχτάρα μας δίνει, δε προσφέρει σε τίποτα στις οικογένειες των θυμάτων. αν εσύ νομίζεις όμως πως το συγκεκριμένο σάιτ έχει ανθρώπους που προσβάλλουν το επίπεδο σου ( το οποίο απο το σχόλιο σου δεν φωτίστηκε), θα σου πρότεινα να μη το διαβάζεις, αλλά είναι το πιό έγκυρο και το πιό αντικειμενικό. δίνει λόγο σε μένα, σε σένα, στη τήνο και στη μυτιλήνη, που άμεσα με τόλμη ετρέξαν με οποιοδήποτε τρόπο να υπερασπιστούν τον εν λογω.

Mytilene

Και ποιος δηλαδή είναι ο Καρακούκης ρε φίλε; Στην Ευρώπη ούτε που τον έχουν ακούσει.... Είναι κ προϊσταμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

makedonia

Αποδομώντας ένα-ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, οι πρώην διπλωμάτες προειδοποιούν για ολέθριες συνέπεις και ζητούν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα επί του κεφαλαιώδους σημασίας εθνικού αυτού θέματος

1
pollakis_xrwma

«Είπα το Σάββατο να πάω μόνος μου μια βόλτα από κει... να δω τι μας περιμένει», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ειρωνευόμενος μηνύματα που όπως λέει του έστειλαν σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών

25