Φωτογραφίες από τη μεγάλη σύναξη των δωδεκαθεϊστών στο Λιτόχωρο

Φωτογραφίες από τη μεγάλη σύναξη των δωδεκαθεϊστών στο Λιτόχωρο

Αποκορύφωμα των πενταήμερων εορτών αποτελούν τα τελεστικά/καλλιτεχνικά δρώμενα του Σαββάτου που προσελκύουν χιλιάδες θεατών - Σανδάλια, χλαμύδες και κατάνυξη για τη μεγάλη γιορτή 

dwdekatheo_main01
Οι γιορτές των Προμηθείων συμπληρώνουν φέτος 23 χρόνια σταθερής και γόνιμης παρουσίας στην προβολή και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
dwdekatheo02

Τα Προμήθεια λαμβάνουν χώρα στο Λιτόχωρο καθώς και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα.
dwdekatheo12

Κλείσιμο
Οι τελετές ενάρξεως των Προμηθείων ξεκίνησαν την Πέμπτη 5 Ιουλίου ενώ το βράδυ της Παρασκευής, υπό την αμέριστη αρωγή του Δήμου Δίου/Ολύμπου και των τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης αρχαϊκή πομπή στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου με τη συμμετοχή των ντόπιων φορέων, των επισκεπτών και όλων των ενδιαφερομένων, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη των γιορταστικών εκδηλώσεων των προγόνων μας στη σημερινή εποχή. Η πομπή κατέληξε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου όπου έλαβαν χώρα αρχαϊκά πολιτισμικά δρώμενα. Αποκορύφωμα των πενταήμερων εορτών αποτελούν τα τελεστικά/καλλιτεχνικά δρώμενα του Σαββάτου που προσελκύουν χιλιάδες θεατών λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν, αποτελώντας το μυητικό προοίμιο για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας.
dwdekatheo10

Οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας τον οποίο προβάλλουν και αναδεικνύουν στις εκδηλώσεις.

Στα δρώμενα συμμετέχουν άτομα από όλο το κόσμο, από Καλαμάτα, μέχρι Αμερική και ακαδημαϊκούς από τη Σουηδία.


dwdekatheo05
dwdekatheo03
dwdekatheo04
dwdekatheo06
dwdekatheo07
dwdekatheo08
dwdekatheo09
dwdekatheo11
dwdekatheo13
dwdekatheo14
dwdekatheo15
dwdekatheo16
dwdekatheo17
dwdekatheo18
dwdekatheo19
dwdekatheo20
dwdekatheo21
dwdekatheo22
dwdekatheo23
dwdekatheo24
dwdekatheo25
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης