Σε τρίτη δικαστική κρίση ο Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Σε τρίτη δικαστική κρίση ο Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑτ κατηγορείται ότι  το 2009 προέβη σε αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας μας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής

geo_08
Και πάλι, για τρίτη κατά σειρά φορά, καλείται το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, να επιληφθεί της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για το κακουργηματικό αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, το οποίο σχετίζεται με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί, ότι το 2009 προέβη σε αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας μας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε Μνημονικό καθεστώς.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ως εκ τούτου αναίρεσε το απαλλακτικό προηγούμενο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατηγορία αυτή το Συμβούλιο Εφετών, δύο φορές, έχει απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου, καθώς στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Eurostat, που βεβαιώνει ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat.

Ωστόσο, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εκκρεμεί ακόμη μία υπόθεση που αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, πλημμεληματικού όμως χαρακτήρα, η οποία αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ πριν αποστείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στη Eurostat. Η δημοσίευση της σχετικής απόφασης για αυτή την δεύτερη υπόθεση αναμένεται.

Πάντως, τον περασμένο Μάρτιο η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου ενώπιο του Ποινικού Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση, που έχει ασκήσει ο Ανδρέας Γεωργίου, κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για παράβαση καθήκοντος, ενώ σε πρώτο βαθμό είχε απαλλαγεί για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Εάν, η εισαγγελική πρόταση της κυρίας Σπυροπούλου γίνει δεκτή δεν θα ισχύσει η ποινή των δύο ετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και η υπόθεση για την παράβαση καθήκοντος δεν θα ξαναδικαστεί καθώς το αδίκημα θα έχει ήδη παραγραφεί, καθώς είναι πλημμέλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης