Η εξήγηση για «το δάκρυ της Παναγιάς» τη Μεγάλη Παρασκευή

epitafmesa

Πρόκειται όμως όντως για ένα «κλάμα» του συμπάσχοντος ουρανού ή μήπως για μια «σύμπτωση» που οφείλεται σε φυσικά δεδομένα; 

Την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός είναι μουντός ή βρέχει, υποδηλώνοντας τη θλίψη της Φύσης για τα Πάθη του Κυρίου.
Παρότι μερικές χρονιές βρέχει για παράδειγμα ανήμερα το Πάσχα ενώ η Μεγάλη Παρασκευή είναι ηλιόλουστη, το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, ώστε να επιβεβαιώνει στατιστικά αυτήν την άποψη.

Πρόκειται όμως όντως για ένα «κλάμα» του συμπάσχοντος ουρανού ή μήπως για μια «σύμπτωση» που οφείλεται σε φυσικά δεδομένα; Με βάση πάντως τα στοιχεία, η απάντηση κλίνει προς το δεύτερο.

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα».

Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού να συνδέεται άμεσα με τις «βροχερές Μ. Παρασκευές».

Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες αποφάσισαν να αφιερώσουν κι εκείνοι περισσότερο χρόνο στην μελέτη αυτής της σχέσης. Έτσι, το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές.

Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων (Άντερλεϊ και Μπόουεν), με παρεμφερή συμπεράσματα και την προσθήκη της υπόθεσης πως η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, αβαντάροντας έτσι την δημιουργία καταιγίδων.

Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές ακόμη σχετικές μελέτες που τελικά διαμόρφωσαν μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή «μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί».

Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή.

Όσο για φέτος, η επιβεβαίωση αυτών των στατιστικών δεδομένων, είναι μάλλον και πάλι συνεπής, αφού η Πανσέληνος έγινε το Σάββατο του Λαζάρου και η εκδήλωση βροχοπτώσεων αναμένεται λίγες μέρες μετά – με μέρες SOS την Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Επιπλέον, λόγω της αντίθεσης Άρη-Ουρανού, τα φαινόμενα αναμένεται να συνδυαστούν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

ΣΧΟΛΙΑ (64)

...

Μορφογενετικά πεδία. Ψάξτε το

Κωνσταντινος Λ.

Κατα καποιο τροπο ομως δεν μπορεσαν να εξηγησουν γιατι Μεγαλη Πεμπτη δεν βρεχει οπως επισης Μεγαλο Σαββατο και Κυριακη της Αναστασεως (9 στις 10 φορες) αλλα Μεγαλη Παρασκευη ΠΑΝΤΑ βρεχει. Ποναει τους ανθρωπους ρευστης ηθικης και Πιστης προς τον Κυριο. Το περιεργο ειναι οτι ολοι αυτοι ειναι παντοτε εναντια σε καθετι Χριστιανικο αλλα ποτε σε Βουδιστικο, Κρισνα, Ρασταφαρι ή Ινδουιστικο. Δεν πειραζει. Ειναι αυτο που λενε... Σας ποναει οτι αγαπαμε. Περαστικα σας

Εδώ Διδυμότειχο

Λιακάδα καλοκαιρινή σήμερα. Τι έγινε, αμαρτήσαμε όλοι εδώ στη Θράκη ;

Ούτε Αθήνα έβρεξε βρε σαλτιμπάγκο

Τι έγινε στέρεψε το δάκρυ; Χριστέμποροι, αν υπήρχε πρώτους θα σας έκαιγε, όπως έσπαγε το ναό

Το ξανα λεω

ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΣΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΥ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΑΣ ΓΛΕΝΤΑΕΙ... ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

οι αθεοι

να πανε για δουλεια .....και να τραγουδανε πατερυμωνια κυριε ελεησον και αγιος ο θεος ....που εποιησε τα παντα εν σοφια ....!!!!! μηδε εξαιρουμενων και των κηφηνων παπαδων ....

Ευλογητος ο Θεος και Πατηρ

του Κυριου ημων Ιησου Χριστου,ο ευλογησας ημας εν παση ευλογία πνευματικη εις τα επουρανια δια Χριστου`καθως εξελεξεν ημας δι`αυτου προ καταβολης κοσμου,δια να ημεθα αγιοι και αμωμοι ενώπιον αυτου δια της αγαπης`προορισας ημας εις υιοθεσιαν δια Ιησου Χριστου εις εαυτον,κατα την ευδοκιαν του θεληματος αυτου,εις επαινον της δοξης της χαριτος αυτου,με την οποιαν εχαριτωσεν ημας δια του ηγαπημενου αυτου`δια του οποιου εχομεν την απολυτρωσιν δια του αίματος αυτου,την αφεσιν των αμαρτηματων,κατα τον πλουτον της χαριτος αυτου`καθ`ην επερισσευσεν εις ημας εν παση σοφία και φρονησει,γνωστοποιησας εις ημας το μυστηριον του θεληματος αυτου κατα την ευδοκιαν αυτου,την οποιαν προεθετο εν εαυτω,εις οικονομιαν του πληρωματος των καιρων,να συγκεφαλαιωση τα παντα εν τω Χριστω,και τα εν τοις ουρανοις και τα επι της γης`εν αυτω,εις τον οποιον και ελαβομεν κληρονομιαν,προορισθεντες κατα την προθεσιν του ενεργουντος τα πάντα κατα την βουλην του θεληματος αυτου`δια να ημεθα εις επαινον της δοξης αυτου ημεις οι προελπισαντες εις τον Χριστον`εις τον οποιον και σεις ηλπισατε,ακουσαντες τον λογον της αληθείας, το ευαγγελιον της σωτηριας σας`εις τον οποιον και πιστευσαντες εσφραγισθητε με το Πνεύμα το Αγιον της επαγγελιας`οστις ειναι ο αρραβων της κληρονομιας ημων,μεχρι της απολυτρωσεως του αποκτηθεντος λαου αυτου,εις επαινον της δοξης αυτου.(Εφαισ.1:1-14)

Χ.Ο.

Είναι γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος από τους ιδρυτές θρησκειών που γεννήθηκε φτωχός και άσημος, εκτός γάμου, διώχθηκε από το επίσημο ιερατείο της εποχής εκείνης και πέθανε με τον ατιμωτικό σταυρικό θάνατο,γυμνός,μόνος και ταπεινωμένος,μαζί με κακούργους.Την Ανάστασή Του προσπερνώ γιατί αφορά μόνο τους οπαδούς του.Η χριστιανική θρησκεία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και συνεχώς επεκτείνεται, παρά τους διωγμούς από τους Εβραίους,Ρωμαίους και Έλληνες(όχι Ελλαδίτες), θεωρηθείσα αίρεση, εν αντιθέσει με την Εβραική θρησκεία στην οποία βασίστηκε και προήλθε ο Χριστιανισμός (Παλαιά Διαθήκη) και η οποία παρέμεινε ως είχε. Ακόμη και στο κοράνι αναφέρεται ο Χριστός ως προφήτης και η Παναγία ως ιερό πρόσωπο. Αυτό και μόνο πρέπει να υποψιάσει τους αρνητές του Χριστιανισμού να μελετήσουν το φαινόμενο και να ακολουθήσουν ή να απορρίψουν τον Χριστιανισμό.

ααα

Θρησκεια: ο φερετζες του αμαρτωλου.

Καθε

ανθρωπος πιστευει σε μια ανωτερη δυναμη η οποια ειναι ικανη να τον βοηθησει.Τωρα σε αυτους εκει μεσα με τα μουσια που πηγαινα για συσσιτιο και εβλεπα τις παλιο-μουτρακλες τους και στις θεουσες με την κακια στην ψυχη τους,λυπαμαι.Δεν...Δεν με πειθουν με ΤΙΠΟΤΕ.

Giann

Χαχαχαχαχα. Μιλας εναντιον αυτων που σου εδιναν το συσσιτιο και μαλιστα με τοσο μισος... Καλη Ανασταση αδερφε

το συσιτιο κοπανε .....

δεν γινεται , με τα λεφτα των κληρικων , γινεται με τα λεφτα των λαικων .

Λαϊκός

Μαζεύτηκαν όλοι οι αριστεροάθεοι ξερόλες που το παίζουν ελεύθερα πνεύματα και αντ' αυτού δε σέβονται κανενός την πίστη..αλλά μιλάνε για ανεξιθρησκείες που ανάθεμα κι αν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη.....Αν δε θέλετε μη συμμετέχετε στα μυστήρια αλλά μη σχολιάζετε και μην προκαλείτε...ζώα!

eytyxia

εσυ να υποθεσω θεωρεισαι καλος χριστιανος που βριζεις αυτους που εχουν αντιθετη γνωμη απο εσενα και μαλιστα μεγαλη βδομαδα. καλη ανασταση καλε μου ανθρωπε

Λαικός

To ζώο δεν είναι βρισιά κυρα Ευτυχία

Bas

Πέστε στους παπάδες ότι θα τους πληρώσετε μετά θάνατον, με χρήματα της μεταθανάτιας ζωής, για να εξαφανιστούν όλα τα δακρυα. Μπορεί να φάτε και ξύλο.

οχι

και μπορει.

ακροδεξιός, φασίστας και ρατσιστής

Σε προκαλεί τουρκόσπορε η περιφορά του Επιτάφιου αλλά δεν σε προκαλεί όταν αυτομαστιγώνονται τα μουσλίμια γιατί σ' αρέσουν τα μαστίγια και οι μουστακαλήδες μοχαμέτηδες, έτσι δεν είναι;

Σκληρή αυτοκριτική

Το γεγονός ότι έστω υποσυνείδητα θέτεις τον εαυτό σου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που αυτομαστιγώνονται είναι ένα καλό βήμα. Πάρε μαστίγιο και άρχισε λοιπόν, μπας και συγχωρεθείς. Άντε χριστιανοταλιμπάν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mathites

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας – Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στα δημοτικά θα γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις