Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των 3 από τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των 3 από τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών - Αύριο εκδικάζεται η υπόθεση για τους άλλους πέντε

Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των 3 από τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες
«Κρίνετε ανθρώπους όχι πολιτική». «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει». «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες». Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα λόγια των τριών Τούρκων αξιωματικών προς τα μέλη του συμβουλίου Εφετών, το οποίο σήμερα αποφάσισε ομόφωνα να να πει «όχι» στην έκδοσή τους στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι Έλληνες δικαστές, υιοθετώντας στην σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας αποφάσισαν σήμερα να μην εκδώσουν τους τρεις από τους από τους οχτώ συνολικά Τούρκους αξιωματικούς στην γειτονική χώρα. Έτσι, απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους, ενώ αύριο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται να αποφανθούν για άλλους τρεις Τούρκους εκζητούμενους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.
Κλείσιμο

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η κρίση του δικαστικού συμβουλίου και για τους άλλους δυο εκζητούμενους αξιωματικούς.

Πάντως μετά το σημερινό ομόφωνο όχι των Ελλήνων δικαστών, πολλοί θεωρούν ότι και οι υπόλοιποι πέντε Τούρκοι δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία και ερμηνεύουν τη σημερινή απόφαση του συμβουλίου ως προάγγελο των όσων πρόκειται να αποφασιστούν αύριο. Πάντως, το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε το σκεπτικό της σημερινής απόφασής του.

Στις τοποθετήσεις τους, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες δικαστές να μην τους εκδώσουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύει η ζωή τους» και ότι στην χώρα τους δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. Οι εκζητούμενοι αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες και αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.

Μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι «όμηροι». Ακόμη, αναφέρθηκαν σε αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.


Με αφορμή την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Χρ. Μυλωνόπουλος, εκ των συνηγόρων της υπεράσπισης των 8 Τούρκων αξιωματικών ανέφερε: «Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης