Ασφυκτική η κατάσταση στα hot spots - Γεμίζουν κάθε μέρα με μετανάστες

Ασφυκτική η κατάσταση στα hot spots - Γεμίζουν κάθε μέρα με μετανάστες

Ενώ σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Σάμο και Κω τα hot spots μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 7.450 πρόσφυγες και μετανάστες, στα νησιά συνολικά υπάρχουν 9.399 - Πλαστική βάρκα με 34 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε το πρωί στη βόρεια Λέσβο


Ασφυκτική η κατάσταση στα hot spots - Γεμίζουν κάθε μέρα με μετανάστες
Στα όριά τους φτάνουν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και
μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις οργανωμένες δομές, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανέρχεται συνολικά σε 57.115 άτομα, (μέχρι αυτή την ώρα) ενώ οι συνολικές δυνατότητες είναι 60.223 άτομα.

Ειδικότερα ενώ σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Σάμο και Κω τα hot spots
Κλείσιμο
μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 7.450 πρόσφυγες και μετανάστες, στα νησιά συνολικά υπάρχουν 9.399.

Δείτε εδώ τα επίσημα στοιχεία:


Την ίδια ώρα οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το αν η γειτονική χώρα, εξαιτίας της εσωτερικής αναταραχής, θα τηρήσει τη συμφωνία που έκανε με την Ευρώπη όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, προειδοποίησε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Βάρκα με 34 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε στη βόρεια Λέσβο

Μια πλαστική βάρκα με 34 άτομα που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης εντοπίστηκε σήμερα, Δευτέρα, νωρίς το πρωί, ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς.

Σημειώνεται ότι στη Λέσβο όπου, από την 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία σημειώθηκε ροή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ το τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή έως και το σημερινό συμβάν, δεν σημειώθηκε καμιά άφιξη.

Το ίδιο διάστημα στη Χίο έφθασαν 51 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο οι ροές παραμένουν εδώ και πολύ καιρό μηδενικές.


Επιστολή του δημάρχου Κω στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το μεταναστευτικό

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, για τον κίνδυνο να καταστεί ανενεργός η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.

Όπως αναφέρει «θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα».

Ο δήμαρχος Κω, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης