Η κρίση έδιωξε από την Ελλάδα μισό εκατομμύριο νέους επιστήμονες

Η κρίση έδιωξε από την Ελλάδα μισό εκατομμύριο νέους επιστήμονες

Τι αναφέρει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος - Η έξοδος άρχισε δειλά το 2008, ενώ το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους

Μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα αναζήτησαν μισό εκατομμύριο Έλληνες (427.000) από το 2008 έως σήμερα. Πρόκειται για νέους, μορφωμένους και με επαγγελματική εμπειρία.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», ένας ένας οι Έλληνες εγκαταλείπουν την τη χώρα εξαιτίας της κρίσης.

Παράλληλα, γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες φάσεις μετανάστευσης, αναλύονται οι μακροοικονομικές συνέπειες και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η έξοδος άρχισε δειλά το 2008, ενώ το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους, ενώ το φαινόμενο συνεχίστηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015. Όμως η διαδικασία εξόδου των Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα. Στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών, η χώρα έχει γνωρίσει άλλες δύο ίδιες φάσεις και από τη συγκριτική μελέτη τους προκύπτουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Και οι τρεις α) έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, περίπου δέκα χρόνια, β) αυξημένη ένταση ως προς την ένταση της ροής και γ) καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Ιστορικά και παραδοσιακά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με πλούσια εμπειρία αποδημίας.

Οι περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων είναι από το 1903 έως το 1917, 1960-1972 και 2010-σήμερα και σχετίζονται και στις τρεις φάσεις με οικονομικά κίνητρα με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία).

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι εξερχόμενοι Ελληνες, μόνο κατά το 2013, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η αναλογία των νέων τής πλέον παραγωγικής ηλικίας 25-39 ετών ξεπερνά το 50% στο σύνολο των εξερχομένων.

Προτάσεις ανάσχεσης του φαινομένου


Η έκθεση της ΤτΕ καταλήγει σε έξι προτάσεις με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου.

Κατά πρώτον, εισηγείται τη στροφή σε παραγωγικότερους τομείς και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Εργαλείο επανακαθορισμού των επαγγελμάτων είναι η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγική εξειδίκευση.

Δεύτερον, καλεί σε δράσεις στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως η δημιουργία χώρων συνάντησης των νέων. Το 61% των μορφωμένων νέων που συμμετείχε στην έρευνα της Endeavour Greece 2014 επιθυμεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, έστω και με τον ίδιο μισθό με το Δημόσιο και το 52% να δραστηριοποιηθεί το ίδιο επιχειρηματικά.

Τρίτον, τονίζει την αξία της αριστείας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Η διενέργεια, με τη στήριξη επαγγελματικών φορέων και του κράτους, περιοδικών διαγωνισμών με γενναία πριμοδότηση, όπως βραβεία ή/και επιδότηση των εργοδοτών που θα προσλάβουν νέους Ελληνες επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας.
Τέταρτον, επισημαίνει την ανάγκη για γενικευμένη υιοθέτηση του θεσμού της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

Πέμπτον, προτρέπει στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Με βάση τις εκτιμήσεις των δεικτών ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2015 και 2016, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες επιστημόνων και μηχανικών στην ψηφιακή τεχνολογία. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η φιλική στάση του κράτους προς το επιχειρείν, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της φορολογίας μέχρις ότου η νεοφυής επιχείρηση καταστεί κερδοφόρος συνιστούν τα κρίσιμα στοιχεία που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα θεσμικό πλαίσιο.

Εκτον, θεωρεί απαραίτητη την επανένταξη των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασίας (NEET). Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ΝΕΕΤ ηλικίας 15-24 ετών ξεπερνά το 19% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. Οι νέοι αυτής της κατηγορίας συχνά θεωρούν τον εαυτό τους εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία και τοποθετούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (301)

Απελπισμένη φοιτήτρια Ιατρικής

Τελειώνω φέτος την Ιατρική Πάτρας και έχω απελπιστεί με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Έχω αρκετές επαγγελματικές φιλοδοξίες, είμαι υπέρ της φιλοπονίας, εργατική και γεμάτη διάθεση για δημιουργία. Γνωρίζω ωστόσο την πραγματικότητα που επικρατεί εδώ. Δεν θέλω να ζω μια μίζερη ζωή χωρίς προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, χωρίς δυνατότητες για έρευνα, δεν θέλω να εκτελώ καθημερινά τις ίδιες κινήσεις (να παίρνω ιστορικά από ασθενείς, καμιά αιμοληψία και να κάνω ότι δουλεύω, το κράτος να κάνει ότι με πληρώνει και τελικά όλοι να δουλευόμαστε). Για ποιον λόγο οι ράθυμοι, οι φυγόπονοι, οι αραχτοί, οι κηφήνες με εκτοπίζουν από την χώρα μου? Γιατί να φύγω εγώ για να προσφέρω εργασία (τις γνώσεις μου, την επινοητικότητα μου) στο εξωτερικό? Παίρνω πτυχίο και έχω διαβάσει πολύ (όχι από σημειώσεις άλλα τόμους ολόκληρους), λατρεύω την μάθηση, λατρεύω την εξέλιξη (απεχθάνομαι την στασιμότητα - ισοδυναμεί με πνευματικό θάνατο). Μισώ το ότι είμαι μειοψηφία και αναγκάζομαι να φύγω πριν σπάσουν τελείως τα νεύρα μου με αυτά που σε καθημερινή βάση αντικρίζω (τις καφετέριες γεμάτες, τους Έλληνες να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς χωρίς να διαθέτουν αρκετή αυτογνωσία για να αναγνωρίσουν την δική τους ανεπάρκειας).

Βασίλης

Και που τους είχε στο παρελθόν, μήπως τους αξιοποιούσε? Θέσεις επιτελικές, θέσεις ευθύνης, έπαιρναν οι κάθε λογής φωστήρες ...Καρανίκες!!! Για την εφαρμογή της ...αξιοκρατίας που λένε!!! Όσο πιο ανόητος, όσο πιο οσφυοκάμπτης, όσο πιο υποτακτικός, όσο πιο ..."προσωποκαμματόσκυλο", τόσο αυστηρότερη εφαρμογή της "αξιοκρατίας" είχαμε!!!

Ναι μεν αλλά...

Ναι μεν η κρίση και ο Σύριζα έδιωξαν χιλιαδες νέους πτυχιούχους κ ικανούς ανθρώπους αλλά χάρη στην κρίση χαμινια σαν τον Καρανικα τον Ζαμπα τον ράπερ με το τάπερ τον γκομενο της Σβιγκου της Δουρου κτλπ έγιναν ανώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι με 4000 τον μήνα,επίσης έγιναν βουλευτές και υπουργοί ενα σωρό αριστεροί λακαμαδες και ενα σωρό κατινες και κυρατσες με 10.000-20.000 ευρώ τον μήνα.Επίσης εγίνε αρχηγοπουλο των ενοπλεων δυνάμεων ο Πανος Καμμένος ο οποίος έχει κανει τα σουπερπουμα ταξί που τον πηγαινοφερνουν στα ουζερί του Αιγαίου αυθημερόν για φρέσκο ψάρι αγνοώντας τα κόστη. Για να μην αναφέρω τον μεγάλο νταουλιερη της αριστεράς που θα έσκιζε τα μνημόνια στο Σύνταγμα τον μεγάλο λωποδύτη Αλ Τσιπρονε που με ψέμματα κ παπατζιλικια που θα ζήλευε και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε απο τσουτσεκι των καταλήψεων πρωθυπουργός της χωράς

ΕΛΛΑΣ

Μια χωρα στην οποια ερχεσαι καθε εβδομαδα, καθεσαι 3 μερες και φευγεις παλι για την εργασια σου στο εξωτερικο.

αυτοεξοριστος

Βλακες κατοικοι Ελλαδισταν κανετε υπερπροσθεσεις για τους εξοριστους.Αν πατε σε καμια καφετερια ολοι ειναι μεταξυ 20 και 40 .Ποιοι εφυγαν?Κατι λιγοι που δεν ηταν φυσικα επιστημονες και πηγαν εργατες στη ερμανια και την Αγγλια οπως παντα.Αν θεωρουνται αυτοι επιστημονες ενταξει εφυγαν 200 χιλιαδες νεοι γεροι και παιδια.Ξαναγραψτε το αρθρο.

xaris

500.000 χιλαδες μορφωμενοι με τα χρηματα ολων μας την εκαναν για τα ξενα. Κανενα προβλημα δεκαδες χιλιαδες ασιατες-αφρικανοι μουσουλμανοι μηδενικης μορφωσης εχουν παρει την θεση τους με την αθροα εισβολη μαζων που συντελειται απο τα ανατολικα. φυσικα ο κυριαρχος λαους παντα δημοκρατικα θα πληρωσει την ενσωματωση που πιστευουν οι συριζαιοι ωστε να τους ψηφιζουν εσαει και να περνανε καλα αυτοι και νεοι πολιτες καλυτερα εις βαροσ των γηγενων

Βασίλης

Έχει και συνέχεια η ιστορία. Οι 500000 που έφυγαν με το "δικά σας" χρήματα θα επιστρέψουν στις διακοπές του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με τα δικά τους χρήματα και θα αγοράσουν όλες τις πεινασμένες Ελληνίδες έναντι λίγων κερμάτων. Δεν πιστεύω να ζηλεύεις (τις Ελληνίδες εννοώ...)

Στο εξωτερικο

Αργησα να ''φυγω'', το 2013. Βασικα δεν εχω φυγει ειμαι στο πηγαινε - ελα. Εξω δεν ειναι για ζωη και να μεγαλωσεις παιδια (ναι μεν καλα σχολεια αλλα βγαζεις αγγλακια και αμερικανακια και αυστραλακια, αν σας αρεσει οκ). Τα λεφτα πολλα ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ και στην Ελλαδα μετρανε πολυ. Ξεχρεωνεις με ενα δυο μηνιατικα τα χρεη γενεων και αποταμιευεις. Δεν ειναι θεμα να δωσω 200-300 ευρω να παρω το τραινο να ειμαι στην πρωτεουσα να περασω ενα Σαββατο σαν ανθρωπος και οι συνθηκες εργασιας --αν εισαι σοβαρος-- ειναι απλα τελειες. Και παλι ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ και οποιος μπορει παιδια να μαθει γλωσσες και να την κανει. Αν ξερετε αγγλικα μαθετε και γερμανικα, αν ξερετε γερμανικα μαθετε και γαλλικα, χαμενα δεν πανε πουθενα. Βεβαια εμενα δεν μου χρειαστηκαν αλλα σε μην αγγλοφωνες χωρες θα ηταν χρησιμο --αν και οχι 100% απαραιτητο. Τωρα 10 κουβεντες να πεις στο σουπερμαρκετ και δεξια κι αριστερα, ε θα τις μαθεις.

Jimmy

Το θέμα είναι ότι με τις ξένες γλώσσες δεν υπάρχει χρόνος να μάθουμε σωστά τα ελληνικά παρά μόνο εμπειρικά. Καλά για τα αρχαία ελληνικά δεν το συζητώ καν. Με τι ασχολείσαι αν επιτρέπεται.

Jimmy

Ξέρεις με τις πολλές ξένες γλώσσες παραμελούμε τη δική μας, τα ελληνικά! Έχουμε καταντήσει να μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα μόνο εμπειρικά χωρίς γραμματικές και συντακτικούς όπως γίνεται με τις ξένες γλώσσες. Εσύ με τι ασχολείσαι στο εξωτερικό αν επιτρέπεται;

Η Ελλαδα το πηρε αποφαση οτι θελει σερβιτορους (Αλβανους κατα προτιμηση) και Δ.Υ. Οσοι εχετε ενα χαρτι την κανετε για εξω και τερμα. Και γλωσσες οσο γινεται περισσοτερες.

from usa

οταν εφυγα... το 1992 ειπα με στεναγμο... αχ Ελλαδα που τρως τα παιδια σου.... Μονον που σημερα υπαρχει θεμα επιβιωσεως στην Ελλαδα και οχι θεμα σταδιοδρομιας...

ALEXANDRA MOUSA

Πριν λιγο καιρο εφυγε και το τριτο μου παιδι! Με στεναγμο και θλιψη κοιτωντας πισω του σε οσους αφηνε που αγαπουσε! Ειναι αδικο να κατηγορουν οσοι δεν το εχουν ζησει, τους νεους που παιρνουν αυτην την αποφαση με βαρια καρδια! Η Ελλαδα δεν ειναι Μπαγκλαντες! Δεν τη ν αφηνει κανεις με χαρα! Ειναι η ομορφοτερη χωρα και ειμαστε τυχεροι που ειναι η χωρα μας! Μια χωρα που ειναι το ονειρο ολων να την δουν να την επισκεφθουν! Απλα δολοφονει τις ελπιδες και τα ονειρα των πολιτων της τα τελευταια χρονια ολο και περισσοτερο! Δεν μιλαμε ποια για καοπληρωμενη εργασια αλλα για ελλειψη εργασιας! Και οποιοι εχουν μια απασχοληση αν τυχει και την χασουν που ειναι πολυ πιθανον με τα τοσοα λουκετα καθημερινως, δεν ξαναβρισκεις δουλεια για δυο τρια χρονια! Εμεις οι γονεις ποναμε που φευγουν τα παιδια και αυτων η καρδια και ο νους ειναι πάντα πισω! Ναναι καλα τα μεσα (viber, skype, imo) που μας ενωνουν μεσα απο μια οθονη κινητου η υπολογιστη! Αυτη ειναι η πραγματικοτητα χωρις κανενα κομματικο μενος η απωθημενο! Και αυτοι οι ξεριζωμενοι νεοι ειναι αυτοι που φευγοντας μειωνουν τον δεικτη ανεργειας για να καμαρωνουν και να πενευονται οι κυβερνωντες!

Ποιός θα κάτσει...

Ποιός θα κάτσει σε μια χώρα που χώρα που κυβερνάται από την αριστερά, δηλαδή από την οπισθοδρόμηση και την πορεία προς όλο και πιο πολύ κρατικοποίηση, αναξιοκρατία, κομματικοποίηση & παρεο-ποίηση και (με μαθηματική ακρίβεια) μεγαλύτερη φτώχεια; όπως οι ανατολικογερμανοί διέφευγαν από την αριστερή Ανατολική Γερμανία προς την φιλελεύθερη Δυτική, έτσι και οι Έλληνες (όσοι έχουν λογική και προσόντα) την κάνουν προς τις φιλελεύθερες χώρες. Αλλά ακόμα και οι λαθρομετανάστες έχουν αυτήν τη λογική, κανείς τους δεν θέλει να κάτσει στη σοσιαλιστική Ελλάδα ή να πάει στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα, όλων το όνειρο είναι να πάνε στις νεοφιλελεύθερες Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ. Η ανάπτυξη και η αύξηση του εισοδήματος όλων χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία, υγειίς θεσμούς, μικρό (και αποτελεσματικό) κράτος (για να είναι η φορολογία χαμηλή) και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης