Μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος

Μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος

Ο μόνιμος γραμματέας της Καθηγητής Daniel Couturier τονίζει ότι η εκλογή αυτή καταδεικνύει την εκτίμηση της Ακαδημίας προς το επιστημονικό έργο και το πρόσωπο του Καθηγητή Κ. Πάγκαλου

Μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος
Τον διακεκριμένο ιατρό γενετιστή Κωνσταντίνο Γ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει διατελέσει Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή Necker-Enfants Maladesτου Πανεπιστημίου Paris V, εξέλεξε παμψηφεί ως αντεπιστέλλον μέλος της η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής.

Στην επίσημη αναγγελία της εκλογής του, ο μόνιμος γραμματέας της Καθηγητής Daniel Couturier τονίζει ότι η εκλογή αυτή καταδεικνύει την εκτίμηση της Ακαδημίας προς το επιστημονικό έργο και το πρόσωπο του Καθηγητή Κ. Πάγκαλου.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1820 και σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Ακαδημία απαρτίζεται από επιστήμονες αναγνωρισμένους για το επιστημονικό έργο τους και τις υπηρεσίες τους προς την δημόσια Υγεία. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, μέλη της έχουν διατελέσει 11 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Κιουρί.

Κλείσιμο
Τα μέλη χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Ιατρικής & Ιατρικών Ειδικοτήτων (1ος Τομέας), Χειρουργικής & Χειρουργικών Ειδικοτήτων (2ος Τομέας), Βιολογικών Επιστημών & Φαρμακευτικής (3ος Τομέας) και Δημοσίας Υγείας (4ος Τομέας).

Ο Καθηγητής Κ. Πάγκαλος εξελέγη μέλος του 3ου Τομέος.

Η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2016 σε ειδική τελετή στην έδρα της Ακαδημίας στο Παρίσι. 

Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Πάγκαλου
Ο Κωνσταντίνος Γ. Πάγκαλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Το 1971 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, εξειδικεύτηκε στην Ιατρική Γενετική στα Πανεπιστήμια Paris V και Paris VI, όπου έγινε κάτοχος ανεξάρτητων πτυχίων Ανωτέρων Σπουδών Βασικής Γενετικής, Κυτταρογενετικής και Γενικής Γενετικής του Ανθρώπου, που συνιστούν το Ανώτερο Πτυχίο Βιολογίας του Ανθρώπου, με ειδικότητα τη Γενετική. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στην Κλινική και Εργαστηριακή Κυτταρογενετική υπό τον διάσημο Καθηγητή Jérôme Lejeune, τον γιατρό που πρώτος περιέγραψε χρωμοσωματική ανωμαλία στον άνθρωπο (την τρισωμία 21, αιτία του συνδρόμου Down). 

Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου πήρε την ειδικότητα του Παιδιάτρου. Στη συνέχεια διατέλεσεΕπιμελητής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα Διευθυντής του νεοσύστατου Τμήματος Γενετικής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα». 

Είναι διδάκτορας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας Φυσικών Επιστημών της Faculté des Sciences του Πανεπιστημίου Paris VI και υφηγητής (άμισθος επίκουρος καθηγητής) Γενικής Βιολογίας  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών απο το 1984.

Το 1986 εξελέγη έμμισθος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής (Professeur Associé de Génétique) στην Ιατρική Σχολή Necker-Enfants Malades του Πανεπιστημίου Paris V, υπό το δάσκαλό του Καθηγητή Jérôme Lejeune. Υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 1986 έως το 1991. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών εργασιών στο ξένο επιστημονικό τύπο σε διάφορα αντικείμενα της Ιατρικής Γενετικής. 

Οργάνωσε συνολικά τρία κρατικά εργαστήρια Γενετικής (ένα στη Γαλλία και δύο στην Ελλάδα) και ένα ιδιωτικό, την InterGenetics (Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής) την οποία εξακολουθεί να διευθύνει. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της ειδικότητας αυτής στην Ελλάδα, καθώς ήδη από το 1977 συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στην οργάνωση των υπηρεσιών Γενετικής στη χώρα.

Η InterGenetics έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 432.000 εξετάσεις Γενετικής σε Έλληνες και ξένους, ενώ έχουν γεννηθεί περισσότερα από 90.000 υγιή Ελληνόπουλα μετά από προγεννητικό έλεγχο που έγινε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή. Υπό τη διεύθυνσή του το Κέντρο Γενετικής έχει να επιδείξει εμπειρία 30 ετών στην ποιοτική διαχείριση εξετάσεων Γενετικής και διαρκή πρωτοπορία στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της εφαρμοσμένης γενετικής έρευνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης