Απίστευτες εικόνες στις Εθνικές Οδούς: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη

Απίστευτες εικόνες στις Εθνικές Οδούς: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη

Από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκαταλείπουν καταυλισμούς και λεωφορεία και περπατούν στη μέση του δρόμου για τα σύνορα - Η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει - Σε απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί και ο Πειραιάς

Απίστευτες εικόνες στις Εθνικές Οδούς: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη
Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα
μετά το κλείσιμο των συνόρων καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας.

Οι εικόνες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες από Πειραιά αλλά και την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης δείχνουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι, που δεν μπορούν να φύγουν, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν τουλάχιστον- μόλις 100 άτομα θα περάσουν σήμερα τα σύνορα!

Κλείσιμο
Βίντεο από τα Τέμπη: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη


Στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων Σύροι και Πακιστανοί, καθώς οι δομές που έχουν δημιουργηθεί για τους μετανάστες στην Αττική έχουν κατακλυστεί από μετανάστες, ενώ η προώθηση τους προς τα σύνορα κρίνεται απαγορευτική καθώς θα δημιουργηθεί επιπλέον συνωστισμός στην Ειδομενη. 

Στο Σχιστό αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1.400 άτομα, στον Ελαιώνα 900 και στο ελληνικό 1.500, ενώ άλλα 1.000 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, πάντως, στον Πειραιά είναι το γεγονός ότι στα κτίρια των σταθμών επιβατών αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών που βρίσκονται στις προβλήτες Ε1 και Ε2 δεν υπάρχει πια χώρος για περισσότερα άτομα.

Επίσης, στον υπαίθριο χώρο των προβλητών έχουν στηθεί σκηνές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τη νύχτα σκεπασμένοι σε sleeping bag. Μικρά παιδιά προσπαθούν να ξεχάσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν, παίζοντας με μπάλες που τους προμήθευσαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μάλιστα τους χορηγούν τρόφιμα αλλά και ζεστά ροφήματα, ενώ θάμνοι αλλά και συρματοπλέγματα έχουν μετατραπεί σε απλώστρες ρούχων.

Το «Νήσος Μύκονος» φέρνει άλλους 764 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις αργά το βράδυ της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 764 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε από τη Μυτιλήνη 380 άτομα, 155 από τη Χίο και 229 από τη Σάμο.


Εικόνες από τον Πειραιά - Φωτογραφίες: William Faithful









Εικόνες-σοκ: Ξεκίνησαν με τα πόδια από τα Τέμπη για την Ειδομένη

Την ίδια ώρα, συνωστισμός επικρατεί στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς και στην ΕΟ Τρικάλων-Ιωαννίνων αφού χιλιάδες πρόσφυγες από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκατέλειψαν καταυλισμούς και λεωφορεία και ξεκίνησαν με τα πόδια, με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη.

Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει. 

Το απόγευμα μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης. Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι μια μικρότερη ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, εμποδίζοντας όχημα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία για την Ειδομένη.

Ένα ακόμα βράδυ στο κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας για 700 πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, στις κερκίδες του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καβάλας θα διανυκτερεύσουν για ένα ακόμη βράδυ 700 περίπου πρόσφυγες εκ των οποίων οι 150 είναι παιδιά.
 
Ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Καβάλας, εθελοντές, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, μέλη της διασυλλογικής κίνησης προσφοράς βοήθειας, βρίσκονται ολόκληρο το 24ωρο στου χώρους του κολυμβητηρίου, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.
 
Μέχρι στιγμής, ο δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη σίτιση των προσφύγων, διανέμοντας περισσότερα 3.000 σάντουιτς, 5.000 μπουκάλια νερό, βρεφικά γάλατα τσάι και ειδή ρουχισμού. Το μεσημέρι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Καβάλας μαγείρεψαν περισσότερες από 1.000 μερίδες φαγητό που πρόσφεραν στους πρόσφυγες, ενώ αύριο το πρωί φούρνοι της Καβάλας θα μοιράσουν σε όλους κουλούρια, γάλα και τσάι.
 
Σε δηλώσεις της σήμερα το μεσημέρι, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, υπογράμμισε ότι ο δήμος Καβάλας και δεκάδες εθελοντές βρέθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που ζουν τη δική τους οδύσσεια. Ωστόσο, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της, καθώς οι υποδομές του κολυμβητηρίου δεν επαρκούν για όλους και επιπλέον η καθημερινή φροντίδα τους είναι μια τιτάνια προσπάθεια. Σημείωσε επίσης, ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για πότε θα μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι, ενώ σημείωσε ότι το απόγευμα του Σαββάτου, θα καταπλεύσει στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» ένα ακόμα πλοίο που θα μεταφέρει περί τους 1.000 πρόσφυγες.
 
Το απόγευμα, η κ. Τσανάκα έστειλε και επιστολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο είναι οριακή και ότι κάθε ώρα που περνάει συσσωρεύονται προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται, θέτοντας ως επιτακτική ανάγκη την άμεση μετακίνηση των προσφύγων και διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι ίδιοι, ζητώντας να φύγουν, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες.

Πρόσφυγες περπατούν από τα Τέμπη με προρισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ











Πρόσφυγες περπατούν από τον Αλμυρό Βόλου με προρισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ






Ακινητοποιημένα πούλμαν με πρόσφυγες στον Αλμυρό Βόλου και τη Λαμία λόγω απαγόρευσης της Τροχαίας


Πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας στην πόλη των Τρικάλων








Πρόσφυγες στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων - Ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης