Οργή του πατέρα: Απίστευτο ότι δεν έγινε ΕΔΕ για την 4χρονη Μελίνα

Οργή του πατέρα: Απίστευτο ότι δεν έγινε ΕΔΕ για την 4χρονη Μελίνα

Μισόλογα από την ηγεσία του υπ. Υγείας που ομολογεί ότι δεν έχει γίνει ακόμα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, οχτώ ημέρες μετά τον θάνατο του μικρού κοριτσιού μετά από επέμβαση ρουτίνας για να της αφαιρεθούν τα "κρεατάκια" - Λένε μόνο ότι «θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση»

Οργή του πατέρα: Απίστευτο ότι δεν έγινε ΕΔΕ για την 4χρονη Μελίνα
Από το υπουργείο Υγείας αναμένεται πλέον να ξεδιπλωθεί το κουβάρι των ιατρικών πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στον θάνατο την 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη, την περασμένη Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας για να της αφαιρεθούν τα "κρεατάκια". 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει πλέον σε όλους τους τόνους ότι "θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση". 

Με... μπαράζ ανακοινώσεων (χθες εξεδόθησαν δυο ανακοινώσεις για το θέμα του θανάτου του παιδιού σε σχέση με τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες) οι δύο Κρητικοί γιατροί που είναι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κ.κ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, επικαλούνται τις δύο προκαταρκτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία, Βενιζέλειο (όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο παιδί) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (όπου διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε για περίπου 20 ώρες στην Εντατική) μετά το τραγικό συμβάν και οι οποίες δρομολογούν κατ' αυτούς την ελεγκτική διαδικασία. 

Κλείσιμο
Το υπουργείο Υγείας επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν διατάχθηκε η διενέργεια τουλάχιστον μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που αποτελεί το ελάχιστο από τυπικής, ουσιαστικής και κυρίως ηθικής πλευράς για ένα τόσο τραγικό συμβάν, 
χαρακτηρίζει  " αδιανόητη και προκλητική την επιμονή ορισμένων Mέσων ενημέρωσης να εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συγκάλυψη ευθυνών" και διαπιστώνει "ως προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε τύπου κριτική ή έλεγχο της εξουσίας αλλά με συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με εντυπωσιοθηρία και αναίτια στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών με αφορμή το δραματικό αυτό γεγονός". 

Σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές ενέργειες που ακολουθήθηκαν, η ανακοίνωση αναφέρεται στην προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εκτελών χρέη διοικητή στο ΠΑΝΓΗ καθηγητής Χειρουργικής, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης καθώς και στην εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). 

Αναφέρεται δηλαδή στην εντολή που δόθηκε σε διευθυντή του Βενιζέλειου νοσοκομείου να προβεί σε μια άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων για να διαπιστωθεί η τέλεση τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος καθώς και οι συνθήκες τέλεσής του. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής θα αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος να γίνει ΕΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αφήνει στην κρίση του εντέλλοντος την προκαταρκτική εξέταση την επιλογή του γιατρού που θα κάνει τη συλλογή και την καταγραφή των στοιχείων. Πάντως, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν είναι υποχρεωτική η προκαταρκτική εξέταση ούτε προαπαιτούμενο για την ΕΔΕ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται μια εναλλακτική μάλλον χρονοβόρα και δίχως σημαντικά και δεσμεύτηκα για την πειθαρχική διαδικασία ευρήματα. 

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του συμβάντος από το ΣΕΥΥΠ, όπως έγραψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, έχουν ζητηθεί με κατεπείγον έγγραφο από το Βενιζέλειο όλα τα απαραίτητα στοιχεία κι έγγραφα, όπως πχ ο ιατρικός φάκελος της 4χρονης, προκειμένου να προγραμματιστεί η ελεγκτική παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ. Ωστόσο, το ΣΕΥΥΠ δρομολόγησε τη διαδικασία αποκλειστικά με δική του ευθύνη και χωρίς την αυτεπάγγελτη εντολή του υπουργού Υγείας όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Όπως είχε γίνει λόγου χάρη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις ασθενείς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Δημόπουλος, είχε καλέσει τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και είχε παραγγείλει την κατεπείγουσα διενέργεια ΕΔΕ στο Δαφνί από τους ίδιους τους Επιθεωρητές Υγείας και όχι από γιατρούς κι εργαζόμενους του Δαφνιού πριν ακόμη σβήσει η πυρκαγιά…
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συσχετίζει και εξαρτά την ΕΔΕ και από το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης (εφόσον προκύψουν ευθύνες) που όπως αναφέρει στην ανακοίνωση αναμένεται να βγει στο τέλος της εβδομάδας. Νομικοί κύκλοι πάντως υποστηρίζουν πως η διαδικασία του διοικητικού-πειθαρχικού ελέγχου εντός του νοσοκομείου σε περιπτώσεις μοιραίων ιατρικών περιστατικών πρέπει να δρομολογείται ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης και να γίνεται σύγκριση των ευρημάτων που προκύπτουν από κάθε μεμονωμένη ελεγκτική διαδικασία σε μια παράλληλη πορεία.



Τα "γιατί" της οικογένειας της μικρής Μελίνας
Οχτώ ημέρες μετά την απώλεια του παιδιού στο πλαίσιο μιας επέμβασης ρουτίνας όπως είναι τα «κρεατάκια», τα αναπάντητα ερωτήματα που ταλανίζουν τους γονείς της 4χρονης, Μανόλη και Δήμητρα, σχετικά με τις συνθήκες της νοσηλείας της 4χρονης και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου πολλαπλασιάζονται - το ίδιο και η οδύνη και ο πόνος τους. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι το απόγευμα της Τρίτης ο τραγικός πατέρας κ. Μανόλης Παρασκάκης, δήλωσε ότι "είναι απίστευτο ότι δεν έχει διαταχθεί μια ΕΔΕ στο νοσοκομείο ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη στο παιδί". Ο κ. Παρασκάκης ζήτησε από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας να φωτίσουν τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του και να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι ανάλογο σε κανένα άλλο παιδί. 

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη οι ψίθυροι περί συγγενικών δεσμών γιατρού που μετείχε στη μοιραία χειρουργική επέμβαση με πολιτικό της κυβέρνησης έχουν γίνει πλέον κραυγές και ζητούν διαφάνεια και απαντήσεις. Μέχρι στιγμής καμία απάντηση δεν δίδεται για τις συνθήκες της βραχείας νοσηλείας της μικρής Μελίνας Παρασχάκη. Για το εάν και πώς διεξήχθη ο προεγχειρητικός έλεγχος στη μικρή ασθενή πριν υποβληθεί στην επέμβαση, για τις συνθήκες μέσα στο χειρουργείο αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της ανάνηψης, κατά το «ξύπνημα» της 4χρονης από τη νάρκωση της επέμβασης. Για το ποιοι ακριβώς μετείχαν στη χειρουργική επέμβαση και ποιοι παρακολουθούσαν το παιδί στην ανάνηψη. Για το πότε εκδηλώθηκε και πότε αντιμετωπίστηκε η ανακοπή και για το εάν υπήρχε ασφαλής κάλυψη από πλευράς μέσων, υλικών, επαγγελματιών υγείας για την ανάταξη του παιδιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης