Τα κεριά μπορούν να ανάψουν μόνα τους, ισχυρίζεται ο πρόεδρος των σκεπτικιστών

Τα κεριά μπορούν να ανάψουν μόνα τους, ισχυρίζεται ο πρόεδρος των σκεπτικιστών

Ο Μιχάλης Καλόπουλος δείχνει στην κάμερα έναν τρόπο με τον οποίο τα κεριά αυτοαναφλέγονται

Εκατομμύρια πιστών θα τα ταξιδέψουν και φέτος στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να λάβουν το Αγιο Φως, που συμβολίζει την Ανάσταση και σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση είναι ένα θαύμα κατά το οποίο ένα μπλε φως αναβλύζει από τον τάφο του Ιησού Χριστού. Ωστόσο, ο συγγραφέας και πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδας, Μιχάλης Καλόπουλος, υποστηρίζει πως υπάρχει τρόπος ώστε ένα κερί να ανάψει μόνο. Το 2003, δε, εξέδωσε και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Θαύμα ή απάτη το Αγιο Φως της Ιερουσαλήμ».

«Η ιστορία του Αγίου Φωτός, τουλάχιστον για εμένα, ξεκίνησε, όταν ένας αναγνώστης μου από την Χίο μου κοινοποίησε έγγραφο που έλεγε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής έγραψε εναντίον του. Με έκπληξη αναζήτησα το έγγραφο αυτό και ταξίδεψα μέχρι τη Χίο στη βιβλιοθήκη του Κοραή. Ο Αδαμάντιος Κοραής με ιστορικά στοιχεία αποδεικνύει ότι το Αγιο Φως είναι απάτη και μάλιστα καταφέρεται εναντίον του με σοβαρά επιχειρήματα και πολύ βαριούς χαρακτηρισμούς», τονίζει, μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Καλόπουλος, σημειώνοντας πως μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: «Μοναχοί (θρασύτατοι γόητες) επινόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, για να ενισχύσουν τον ηλίθιο ζήλο των προσκυνητών», «Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες... Αξιοθρήνητοι οι κατ’ έτος τρέχοντες μωροί και πλανημένοι προσκυνητές του θαύματος», «Τέτοιων θαυμάτων έχουν ανάγκη οι ψευδοθρησκείες», «Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα», «Στρατεύματα μεθυσμένων προσκυνητών που δεν αισχύνονται να ονομάζονται χατζήδες», κ.λπ..

Ο κ. Καλόπουλος, μάλιστα, υποστηρίζει πως το Αγιο Φως «απομυθοποιείται ιστορικά γιατί έκανε μία διαδρομή από τα χέρια των αρχαίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπήρχε άνθρωπος στη συντροφιά του Αισχύλου, ο οποίος έφτιαχνε αυτοαναφλέξεις, αλλά ονομαζόταν θαυματοποιός. Μετά το είχαν κάποιες καλόγριες σε μοναστήρι Καθολικών. Με την είσοδο των Σταυροφόρων αυτό ήρθε από τους Καθολικούς στην Ιερουσαλήμ και χάριν περισσότερης τουριστικής κίνησης εκεί άρχισαν να ανάβουν το Αγιο Φως από το Μεσαίωνα και μετά». 

«Το θέμα για εμένα είναι πώς αυτό ανάβει αυτόματα», συνεχίζει ο πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδας, λέγοντας πως «ένα υλικό που αυτοαναφλέγεται είναι ο φωσφόρος. Στην απλούστερη εκδοχή του παράγεται από καύση κόκκαλων και λίγη άμμο. Εάν κατακάψουμε κόκκαλα στο καπάκι του καζανιού θα σχηματιστούν κηρώδεις σταγόνες, που αν εκτεθούν στο οξυγόνο αυτοαναφλέγονται κι εάν τις σκεπάσουμε με νερό δεν φλέγονται. Τέτοιες καύσεις κοκκάλων έχουμε δύο τουλάχιστον στη Βίβλο». 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από παλαιότερη τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Καλόπουλου να δείχνει ζωντανά στην κάμερα έναν τρόπο με τον οποίο τα κεριά αυτοαναφλέγονται:


Οσο για το τι ακριβώς συμβαίνει στον Ναό της Αναστάσεως, ο κ. Καλόπουλος, με βάση τη
δική του εκδοχή υποστηρίζει τα κάτωθι: «Μέσα στο κουβούκλιο, που δεν ξέρουμε τι είναι, γιατί δεν υπάρχουν περιγραφές, είναι σίγουρο ότι υπάρχει η ακοίμητος καντήλα που είναι αναμμένη. Αυτή είναι αναμμένη και μεταφέρεται μέσα στο κουβούκλιο επισήμως και μπροστά σε όλους μισή ώρα πριν μπει ο πατριάρχης. Υπάρχουν δεκάδες θεολόγοι και άνθρωποι μέσα στο Ναό της Ιερουσαλήμ, που ομολογούν ότι η καντήλα είναι αναμμένη. Το φως δεν πετάγεται από πουθενά. Το ανάβει από εκεί ο πατριάρχης. Πολλές φορές, μάλιστα, τα κεριά έξω ανάβουν πριν βγει ο πατριάρχης. Συνήθως ο πατριάρχης ακούει τις κραυγές έξω και μετά βγαίνει κι ο ίδιος με τις λαμπάδες αναμμένες. Συνεπώς, μέσα στο ιερό υπάρχει η ακοίμητος καντήλα, που είναι αναμμένη, έξω αυτοαναφλέγονται κεριά και τίποτε περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει έξω πιστεύω ότι γίνεται με τον φωσφόρο». 

«Είναι ένα υλικό που μπορείς να δώσεις όση καθυστέρηση χρόνου θέλεις. Αυτή είναι η δική μου ερμηνεία. Ανάλογα με το πόσο ελαιώδης είναι ο διαλύτης τόσο πιο αργά εξατμίζεται ο διαλύτης αυτός για να εμφανιστεί ο φωσφόρος γυμνός στο οξυγόνο. Τη στιγμή που ο φωσφόρος εμφανιστεί στο οξυγόνο θα αυτοαναφλεγεί και το τελευταίο ψήγμα του. Φαίνεται ένα απλό κερί, αλλά δεν είναι. Απλώς εμβαπτίζεις μέσα στον διαλυμένο φωσφόρο το φιτίλι και ξέρεις ότι αυτό το φιτίλι θα αναφλεγεί σε μία, σε δύο, σε τρεις ώρες ή σε είκοσι λεπτά, αναλόγως με τι διαλύτη έχεις χρησιμοποιήσει. Μάλιστα, αν κάνεις μία δοκιμή όλο το υλικό που έχεις παρασκευάσει θα έχει την ίδια χρονοκαθυστέρηση», εξηγεί. 

Ο κ. Καλόπουλος, ακόμη, υποστηρίζει πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά από τη μάχη που δόθηκε για το αν είναι θαύμα ή όχι, έλαβε θέση και είπε ότι δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά για θρύλο κι ότι ο πατριάρχης ανάβει το κερί του από την ακοίμητο καντήλα. Οι αρχές της Εκκλησίας χρησιμοποιούν διγλωσσία. Βεβαίως, τους ενδιαφέρει να υπάρχει η φήμη του θαύματος, διότι αυτό εξυπηρετεί τα πνευματικά και υλικά συμφέροντά τους. Ολο αυτό κατασκευάστηκε απλούστατα για εισπρακτικούς λόγους». 

Οσον αφορά, τέλος, στις επικρίσεις και τις αντιδράσεις που έχει δεχτεί, λόγω των θέσεών του, ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Μερικοί λένε ότι στρέφομαι ενάντια στο θρησκευτικό συναίσθημα. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ο θρησκευόμενος άνθρωπος δεν αλλάζει με τίποτα απόψεις. Αυτά που γράφω είναι υπέρ εκείνων των ανθρώπων που αισθάνονται τρελοί σε έναν κόσμο απόλυτης πίστης, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους.  Στρέφομαι κατά της πίστης σε κατασκευασμένες θεότητες γενικότερα, διότι αυτό η ανθρωπότητα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος των πράξεών του και πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του, σύμφωνα με πραγματικά ιδανικά. Οι θρησκείες παράγουν ιδανικά κατά φαντασία κι ο άνθρωπος στρέφει τις υπηρεσίες του προς τα εκεί. Αυτά τα ιδανικά, όμως, που υπηρετούν το θρησκευτικό συναίσθημα, δηλαδή το να κατακτήσει κανείς έναν παράδεισο και μία μελλούμενη ζωή, είναι κατασκευάσματα κι άνθρωπος χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας και υπηρετεί την ελπίδα αυτή της μεταθανάτιας σωτηρία, που βολεύει και ανέκαθεν βόλευε τους ανθρώπους που εξουσιάζουν τους λαούς». 

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Πρωταγόρας

Απαντήσεις στον μεγαλοαπατεώνα Καλόπουλο. 1. Ο Αδαμάντιος Κοραής ουδέποτε ήταν άπιστος ή άθεος αλλά συνειδητός χριστιανός. Επίσης ο Αδαμάντιος Κοραής ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε μάρτυρας του αγίου φωτός και ΠΟΤΕ δεν είχε επισκευτεί τα ιεροσόλυμα και τους αγίους τόπους ώστε να έχει οποιαδήποτε αυτόπτη μαρτυρία ή άμεσες πληροφορίες γιά το Άγιο Φώς. Καμία "απόδειξη" και κανένα ΣΟΒΑΡΟ επιχείρημα δεν υπάρχει από τον Αδαμάντιο Κοραή γιά το άγιο Φως όπως θέλει να συκοφαντεί και να κοκορεύεται ο Κακόπουλος. Ενω αντίθετα υπάρχουν πάνω από 70 ιστορικές μαρτυρίες υπέρ του αγίου Φωτός κ.α. Βιβλίο : Χάρης Κ. Σκαρλακίδης ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ (4ος-16ος αιώνας) 352 σελ. 2. Οι ψεύτικες ιστορικές ταυτήσεις που θέλει να παρουσιάσει ο Κακόπουλος καμία σύγκριση δεν μπορεί να κάνει με το άγιο Φως, άρα είναι ανεπιτυχής και αναπόδεικτη η "συγκριση" που θέλει να κάνει. 3. Τόσα χρόνια καθόλου δεν έχει αποδεικτεί ότι τα κεριά του παναγίου τάφου ανάβουν με φώσφορο, και εκτός ότι είναι διαφορετική η ανάφλεξη που γίνεται επίσης σε πάρα πολλές τηλεοπτικές κάμερες βλέπουμε μετά την αφή του αγίου φωτός να μην καίγονται! καθόλου όλοι αυτοι οι προσκυνητές που πιάνουν και ακουμπούν την πυρακτωμένη μεγάλη φλόγα που κάνουν οι δεσμίδες κεριών που κρατάνε. Αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα ! Το ότι δεν καίει το άγιο φως όταν βγαίνει στα πρώτα 30 λεπτά;;! είναι ταχυδακτυλουργικά;;! άντε βρε νούμερα! Όντως σε σκοτάδια είναι και ζει ο κακόπουλος που δεν έχει πάει ποτέ του εκεί και το παίζει και ερευνητής τρομάρα του! Το θαύμα είναι αληθινό όπως επιβεβαιώνουν και οι χιλιάδες μαρτυρίες και κόσμος που πηγαίνει εκεί μέσα στο ναό της Αναστάσεως και βλέπει και ζει τα θαύματα που βιώνει. Γιατί ούτε ένας που έχει παέι από κοντά να δει τα θαύματα όλα αυτά τα χρόνια δεν το έχει κανείς τους αμφισβητήσει;, αλλά ομολογούν ότι είναι αληθινό θαύμα. Ερεύνητές μπορούνε να πάνε δεν απαγορεύεται καθόλου, αν τολμάς πήγαινε και εσύ εκεί να ζήσεις το θαύμα από κοντά να βεβαιωθείς. Αν θέλει κάποιος για αρχή πριν πάει εκεί να δει τα χιλιάδες βιντεάκια στο Ίντερνετ με τα θαύματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο με το άγιο φως, καθώς επίσης και την ακαα του αγίου φωτός στα πρώτα 33 λεπτά, καθώς επίσης και πολλά άλλα θαύματα που συμβαίνουν εκεί.

Πρωταγόρας

4. Ο ψευτοερευνητής μεγαλοαπατεώνας καλόπουλος ομολογεί και λέει : "Μέσα στο κουβούκλιο, που δεν ξέρουμε τι είναι, γιατί δεν υπάρχουν περιγραφές,.." Εφόσον βρε απατεώνα καλόπουλε δεν ξέρεις καθόλου από το κουβούκλιο και δεν έχεις ιδέα, τί θέλεις να το παίξεις ερευνητής;;! Είναι αρχιψεύτης λέει ότι δεν ξέρουμε τι είναι και δεν υπάρχουν περιγραφές, ενώ πάρα πολλά βίντεο, φωτογραφίες και περιγραφές που γίνονται από τους χιλιάδες από διαφορετικές θρησκείες ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί μέσα κάθε ημέρα, αυτός ούτε καν καταδέχτηκε να πάει να ερευνήσει και να κοιτάξει !!! 5. Εσκεμμένα ψευδώς λέει ο κακόπουλος ότι είναι αναμμένη η ακοίμητη κανδήλα, ενώ όμως η ακοίμητη κανδήλα σβήνεται πριν την τελετή της αφής του αγίου Φωτός , όπως σβήνονται και όλες ανεξαιρέτως οι κανδήλες και τα κεριά εντός του Παναγίου Τάφου.Όταν περί το 1500 οι Αρμένιοι έπεισαν τον σουλτάνο να επιχειρήσουν να ανάψουν αυτοί το άγιο φως απλώς δεν μπόρεσαν ...Απορίας άξιο αφού είναι κομπίνα όλη η υπόθεση , τότε γιατί οι Αρμένιοι και οι Κόπτες δεν κάνουν αφή του Αγίου Φωτός σε δική τους χωριστή τελετή ,αλλά συνοδεύουν τον 'Ελληνα πατριάρχη;; Χεράκια δεν έχουν οι πατριάρχες τους να ανάψουν τα κεριά τους από την ακοίμητη κανδήλα ;;... Γιατι δεν πατε ενα πασχα να ψαξετε τον πατριαρχη Ιεροσολυμων,για να διαπιστωσετε απο κοντα αυτα που λετε;;! Πριν απο σας εδω και 2000 χρονια περιμενουν οι εβραιοι για να διακωμωδησουν.

Πρωταγόρας

6. Ψεύδεται ο Καλόπουλος όταν λέει : "Υπάρχουν δεκάδες θεολόγοι και άνθρωποι μέσα στο Ναό της Ιερουσαλήμ, που ομολογούν ότι η καντήλα είναι αναμμένη." Δεν έχει καμία δήλωση, ούτε κανένα αποδεικτικό στοιχείο γιαυτό που μόνος του το λέει και μόνος του το υποστηρίζει γιά να κοροϊδεψει τους αφελείς με την ψευδή μαρτυρία του, χωρίς επίσημα στοιχεία και αναφορές. Επίσης, ούτε επίσημη ανακοίνωση υπάρχει, ούτε κανένα επίσημο έγγραφο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι δεν είναι αληθινο το θαύμα του αγίου Φωτός. Αυτά που λέει είναι αυταπάτες χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. 7. Λέει ο βλάκας καλόπουλος ότι "Ο θρησκευόμενος άνθρωπος δεν αλλάζει με τίποτα απόψεις.", γιατί ο άθεος κ.α. δηλαδή αλλάζουν;;; Δεν υπάρχουν τίποτα επιστημονικές ή στατιστικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτά που λέει και μιλάει σίγουρα απεαυτού του! Κατασκευάσματα και απάτες είναι σίγουρα οι αρρωστημένες απόψεις και διεστραμμένα πιστεύω του καλό-πουλου. Είναι σίγουρα πανηλίθιοι κακομοίρηδες αυτοί που θα τον ακολουθήσουν όπως και ο ίδιος.

ego

Απο ποτε οι σκεπτικιστές εχουμε προεδρο που μαλιστα αυτο-ορίστηκε ο καλοπουλος .Ελεος πια! γιατι τοσο δημοσιοτητα και προωθηση σε εναν ανθρωπο που απλα μετεφρασε δυο βιβλιαρακια και μαλιστα κακογραμμενα;

Κώστας

Σβήσε το φως από την ψυχή σου και πορεύσου στο σκοτάδι! Την στιγμή που θα χρειαστείς απεγνωσμένα δύναμη και κουράγιο μέσα στο σκοτάδι σου μην ζητήσεις βοήθεια από κανέναν! Θα ήθελες όμως να σου απλώσει το χέρι αυτός ο κάποιος και να σε οδηγήσει στην έξοδο! Μην σκοτώνεις αυτή σου την ελπίδα! Θα σου χρειαστεί! Με αγάπη σε όλους εσάς που σκοτώνετε την ελπίδα μας!

Βόρειος

Απλα γελοίος...

απλες αποριες

το οτι γινεται ενδελεχης ελεγχος απο ενα σωρο αλλοθρησκους δε λεει κατι... αλλα οι αλλοι δεν ξερουν το φωσφορο!! μονο εμεις τον ξερουμε... φανταζεσαι ρεζιλικι να πιανανε οι εβραιοι τον πατριαρχη με το μπουκαλακι του φωσφορου;; μαλλον δεν τον ψαχνουν καλα, μηπως θελουν να πιστευουμε στην Ανασταση και αυτοι; και τοτε που αναψε στην κολωνα του ναου, καποιος θα ποτησε την κολωνα μαλλον... αλλα ο φωσφορος σπαει και πετρες; γιατι τοτε ανοιξε και μια χαραμαδα στην κολωνα... λοιπον και του χρονου τα ιδια θα λεμε. και για τα επομενα χιλια χρονια τα ιδια θα λεγονται! ας πιστευει ο καθενας ο,τι νιωθει...

.

Διάβασα λίγα αποσπάσματα. Μου έμεινε όμως αυτό που άρχισαν να ανάβουν το Άγιο Φως για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στον Μεσαίωνα γιατί εκεί σταμάτησα.... Κορυφαίο και ανέκδοτο!

Απολλώνιος

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ!!ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ!!ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ TO ΤΙΠΟΤΑ??ΔΩΣΤΕ ΕΝΑΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ!!

Καληνύχτα Ελλάδα

Το ίδιο σωστό δεν θεωρείτε εν καιρό κρίσης οι βουλευτές του πρωθυπουργού που επικαλείστε να αμείβοντα με 8000 ευρώ ανά μήνα και να τον γράφουν στα παλαιότερα τον υποδημάτων τους όταν τους λέει να μην πάρουν Δωρεάν Βουλευτικό Αυτοκίνητο! Αλλά αυτό βλέπεις το περνάς στο Ντούκου. Οπότε μέχρι τότε Ξύδι Τρόμπα Νέο Έλληνα

ΓΕΛΟΙΟΝΕΙΟΣ

Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΒΟΥΛΩΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ .ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ Η'ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ .ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ

takis

Ο συγκεκριμενος εχει ανθρωπος εμμονη με αυτο το θεμα και καθε Μεγαλη Εβδομαδα προσπαθει να περασει τις αστειοτητες για επιχειρηματα...

μπουφος

Οι αστειοτητες ειναι οτι τα κερια δεν αναβουν μονα τους? Τι σκατα μασας ρε μπουφε πια?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

var8olomaios-2-thumb-large

«Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθωνιάδα Ακαδημία - Έγινε δεκτός στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ - Επισκέφθηκε και το κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές

panraf0_2

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για την μετάβαση του παιδιού στη Βοστώνη, όλα πήγαν καλά» είπε, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο πατέρας του 18 μηνών αγοριού, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία - Κικίλιας: Είχα υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

89