Ανάστατοι οι κάτοικοι από τα 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο

Ανάστατοι οι κάτοικοι από τα 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο

Έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός - Ζημιές στον τοίχο της Μητρόπολης - Ρωγμές σε τοίχους σπιτιών - Έπεσε τοίχος ακατοίκητου σπιτιού - Ενισχύει τις δυνάμεις της η Πυροσβεστική με δυνάμεις της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Πάτρα

Ανάστατοι οι κάτοικοι από τα 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:13 το απόγευμα της Παρασκευής στον Κορινθιακό κόλπο. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 5 χλμ. βορειοανατολικά του Αιγίου, 36 χλμ. ανατολικά της Πάτρας, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Κλείσιμο
Η δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα, στο Αίγιο, την Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας και γενικά στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ένας τοίχος παλιού σπιτιού στο Αίγιο κατέρρευσε, ενώ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ζημιές και ρωγμές σε σπίτια που ελέγχονται από τις αρχές.

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένα παλιό ακατοίκητο κτίριο στο Αίγιο πήρε κλίση μετά τον σεισμό και ήδη έχει αποκλειστεί περιμετρικά ο χώρος.

Οπως ανέφεραν πολλοί κάτοικοι, η δόνηση συνοδευόταν από έντονη βοή. 

Ο σεισμός, αν και θεωρείται ασθενής, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής που έχουν θρηνήσει θύματα και έχουν βιώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, προληπτικά μεταβαίνουν στην πόλη άντρες από την 1η ΕΜΑΚ Αττικής και την 6η ΕΜΑΚ Πατρών.

Μετά τα 4,8 Ρίχτερ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί εντάσεως μικρότερης των 3 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο αρχικά εκτίμησε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,3 Ρίχτερ, ενώ 20 λεπτά αργότερα τον επανεκτίμησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής σεισμολόγος Χρήστος Ευαγγελίδης, «υπάρχει μία μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, γι' αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δήμο Αιγιαλείας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Εκεί επισημάνθηκε η προληπτική παρουσία της ΕΜΑΚ, ενώ όπως έγινε γνωστό από αύριο θα γίνονται έλεγχοι στα δημόσια κτήρια από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, επίσης για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ζημιές έχουν σημειωθεί στην τοιχοποιία του μητροπολιτικού ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, στην τοιχοποιία μίας πολυκατοικίας,ενώ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Τέμενη Αιγίου έχει πάρει κλίση. Σε καταστήματα έσπασαν τζαμαρίες και έπεσαν σοβάδες, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. 

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρίσκεται στο Αίγιο, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι  αμέσως μετά την σεισμική δόνηση βρέθηκαν στην πόλη κλιμάκια της πολιτικής προστασίας και του ΤΑΣ, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους. Επίσης, όπως πρόσθεσε, λειτουργεί στο δημαρχείο ο τετραψήφιος αριθμός 4118, στον οποίο μπορούν να τηλεφωνούν οι κάτοικοι και να υποβάλουν αιτήματα για ελέγχους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης