Νέα έρευνα για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Νέα έρευνα για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Στο μικροσκόπιο της ανάκρισης εκ νέου οι καταγγελίες Γεωργαντά για το διογκωμένο έλλειμμα

Νέα έρευνα για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
Τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης αναφορικά με την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεργαντά, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, διατάζει με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους αποφαίνονται ότι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω από την ελληνική δικαιοσύνη. Το «δια ταύτα» του δικαστικού βουλεύματος, δηλαδή να ξαναμπεί στο «μικροσκόπιο» της ανάκρισης η συγκεκριμένη υπόθεση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία η σχετική δικογραφία με κατηγορούμενους τον πρόεδρο της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, θα έπρεπε να αρχειοθετηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νίκ. Λογοθέτης, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 5η ειδική ανακρίτρια, Ελένη Πεδιαδίτη, έκλεισε την υποθεση με τυπικές κλήσεις, ωστόσο στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρα κυρίας Γεωργαντά για αντιδικονομικές ενέργειες είχε σαν αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού απο τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Πλέον, μετά την εξέλιξη αυτή η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή για περαιτέρω έρευνα.
Κλείσιμο

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο : 

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας
2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή
3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης