Δήμος Αθηναίων: «Απαρχαιωμένο» το νομικό καθεστώς της δήλωσης γεννήσεων

Δήμος Αθηναίων: «Απαρχαιωμένο» το νομικό καθεστώς της δήλωσης γεννήσεων

«Εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς, που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων

Δήμος Αθηναίων: «Απαρχαιωμένο» το νομικό καθεστώς της δήλωσης γεννήσεων
«Εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς, που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων.

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε να ζει με Ρομά σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, χωρίς ωστόσο, όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος DNA, να είναι τσιγγανόπουλο και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του είχε εκδοθεί από τον δήμο Αθηναίων.
 
Όπως δηλώνει η δημοτική Αρχή, «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων, που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η δημοτική Αρχή θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η «οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης