Ενίσχυση των Εφετείων με επιπλέον 40 θέσεις Εφετών και 15 Προέδρων Εφετών, ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από τον Φλωρίδη
Στόχος του αιτήματος της Ένωσης είναι «να διατηρηθεί η ισορροπία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη»
Την ενίσχυση των Εφετείων με επιπλέον 40 θέσεις Εφετών και 15 Προέδρων Εφετών, ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Ειδικότερα η Ένωση απέστειλε σήμερα γραπτό αίτημα στον κ. Φλωρίδη, το οποίο έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ Υπουργέ,
Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας που ξεκίνησε την περσινή δικαστική χρονιά και θα ολοκληρωθεί το τρέχον έτος, θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των εκδικαζόμενων υποθέσεων στα Πρωτοδικεία. Το γεγονός αυτό το οποίο ήδη έχουμε επισημάνει σε παλαιότερα έγγραφά μας θα δημιουργήσει μία μεγάλη ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων στα Εφετεία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα εκδίδονται συντομότερα οι υποθέσεις σε πρώτο βαθμό και θα καθυστερούν δυσανάλογα στον δεύτερο. Η ανάγκη αυτή καθίσταται εντονότερη, εάν ληφθεί υπόψη ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ειδικού ποινικού τμήματος στο Εφετείο Αθηνών που θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό δικαστών. Αναγνωρίσαμε ήδη ως θετικό βήμα την αύξηση των οργανικών θέσεων των Εφετών κατά 50 που έγινε με τον ν 5197/2025.
Θεωρούμε, ωστόσο, ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους είναι επιβεβλημένη η περαιτέρω σημαντική ενίσχυση των Εφετείων με επιπλέον 40 θέσεις Εφετών και 15 Προέδρων Εφετών, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη».
Το ξεχωριστό Open Day που θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 αντλεί έμπνευση από σημαντικούς εφευρέτες και επιστήμονες, παρακινώντας τα παιδιά να ενεργοποιήσουν τη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα. Ένα προϊόν προσωπικής υγιεινής, μια μικρή πράξη φροντίδας, μια συνήθεια που επαναλαμβάνεται. Πίσω από αυτές τις στιγμές, υπάρχουν επιλογές που καθορίζουν το πώς μια εταιρεία βλέπει τον ρόλο της. Και για τη ΜΕΓΑ, η φροντίδα δεν σταματά στο προϊόν, συνεχίζεται όπου υπάρχει ανάγκη.