ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει η μάχη για τους συσχετισμούς - Οι δύο πόλοι, τα νέα μέλη και το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει η μάχη για τους συσχετισμούς - Οι δύο πόλοι, τα νέα μέλη και το Συνέδριο

Μετά τη διάσπαση έχουν εγγραφεί 8.000 νέα μέλη, ενώ αθρόες εγγραφές σημειώθηκαν και κατά την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη

pappas_kasselakis4
Το σήμα για την αντίστροφη μέτρηση με ορίζοντα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δόθηκε χθες, καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία έχει επιφορτιστεί με τα απαραίτητα οργανωτικά βήματα.

Με δεδομένο ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου, τα χρονικά περιθώρια είναι εκ των πραγμάτων στενά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμεί ταυτόχρονα να προσδώσει στο εγχείρημα χαρακτήρα επανεκκίνησης. Στην προοπτική αυτή, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) επεξεργάστηκε χθες έναν πρώτο οδικό χάρτη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές Συνέδρων, καθώς διαρροές που ήθελαν αυτό να μην πραγματοποιηθεί, διαψεύστηκαν από την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των μελών με δικαίωμα εκλογής Συνέδρων θα κλείσει στις 1 ή 8 Φεβρουαρίου, όποτε και δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσα μέλη έχουν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι εκείνη τη δεδομένη στιγμή, εκτός από τα παλιά κομματικά μέλη. Τα στοιχεία από τον iSyriza θέλουν μετά τη διάσπαση να έχουν εγγραφεί 8.000 νέα μέλη, ενώ αθρόες εγγραφές σημειώθηκαν και κατά την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το ρεύμα νέων μελών υπέρ των «Νεοπροεδρικών», δηλαδή όσων υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη δεν αποκλείεται να επιβάλει αριθμητικά τους νέους συσχετισμούς, στην περίπτωση, όμως, που προσέλθει στις κάλπες των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων ικανός αριθμός νέων μελών. Με κλειστό κατάλογο εκλογέων, πάντως, η εκλογή Συνέδρων συνιστά μια πρώτη (κατα) μέτρηση εσωκομματικών δυνάμεων, γεγονός που οξύνει την νευρικότητα ανάμεσα στους υποστηρικτές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ποιος έχει το πάνω χέρι, μέσα στο κόμμα.

Οι δύο πόλοι

Κλείσιμο
Από την μία πλευρά στέκονται οι «Νεοπροεδρικοί» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη κτλ) που στήριξαν με το «καλημέρα» την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος και από την άλλη τα μέλη της «ομάδας Παππά», υπό τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, χωρίς τον οποίο και το ποσοστό του (8,68%), ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ. Σε αυτήν την συνθήκη, η επικράτηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο Συνέδρων, αλλά και στελεχών κομματικών οργανώσεων μιας εκ των δυο τάσεων, αναμένεται να προσδιορίσει τη φυσιογνωμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να καθορίσει την αντιπολιτευτική τακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, τα «Νεοπροεδρικά» στελέχη είχαν διατυπώσει την άποψη περί μετάθεσης του Συνεδρίου σε έναν πιο ανώδυνο χρόνο, όταν οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις έξι μήνες, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας υπέρ τους. Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς διαθέτει προσωποπαγή μηχανισμό σε πανελλαδική κλίμακα, γεγονός που καθιστά την μάχη πραγματικά αμφίρροπη.

Εκδηλώσεις μετά το «Όχι»

Παράλληλα, ανάμεσα στα οργανωτικά ζητήματα που εξετάστηκαν χθες ήταν και η διεξαγωγή θεματικών εκδηλώσεων, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024, επικεντρωμένες σε δυο ζητήματα: στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στην ακρίβεια.

Στην πρώτη περίπτωση, η πιθανότητα διαμόρφωσης κοινωνικού -και νεανικού-ρεύματος αναφορικά με το ζήτημα της σύμπραξης ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων δεν περνά απαρατήρητη ως πιθανότητα από την Κουμουνδούρου, ενώ η επικέντρωση στο ζήτημα της ακρίβειας εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ανάκτηση χαμένου δημοσκοπικού εδάφους για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης