Κύπρος: Έτοιμη για γεώτρηση στον «Κρόνο» της κυπριακής ΑΟΖ η ΕΝΙ

Κύπρος: Έτοιμη για γεώτρηση στον «Κρόνο» της κυπριακής ΑΟΖ η ΕΝΙ

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024

TRANSOCEANS_BARENTS
Το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents απέπλευσε από τη Λεμεσό της Κύπρου, με κατεύθυνση το κοίτασμα «Κρόνος», όπου θα πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος -2» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περίπου 160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024.
Το πλωτό γεωτρύπανο είχε ολοκληρώσει περί τα τέλη Οκτωβρίου γεώτρηση για λογαριασμό της TotalEnergies στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος -2» θα είναι η τρίτη της εταιρείας στο τεμάχιο 6, έπειτα από τη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-1» και τη γεώτρηση στο κοίτασμα Καλυψώ το 2018.
H ιταλική ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 50%, με την γαλλική TotalEnergies να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο.

Η έντονη παρουσία του αμερικανικού και του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη Τουρκία, σε περίπτωση που επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα ή να παρεμποδίσει τη γεώτρηση.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση προγραμματιζόταν να διεξαχθεί αργότερα, αλλά οι εξελίξεις στο Ισραήλ, προκάλεσαν επίσπευση, αφού στην θαλάσσια περιοχή Ισραήλ - Λιβάνου δεν μπορούν να γίνουν εργασίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών η 40χρονη που σκοτώθηκε όταν την παρέσυρε το λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη


Ποια είναι η τηλεοπτική σειρά που προκάλεσε υστερία και μετατραυματικές διαταραχές


Φρίκη στη Ρωσία: Ιερέας σκότωσε και αποκεφάλισε τη σύζυγό του μπροστά στην 8χρονη κόρη τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης