Ενυδρείο XPLORE Oceans: Μια συναρπαστική ευκαιρία κατάδυσης στον κόσμο του βυθού

Ενυδρείο XPLORE Oceans: Μια συναρπαστική ευκαιρία κατάδυσης στον κόσμο του βυθού

Στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall, βρίσκεται το XPLORE Oceans, το μοναδικό ενυδρείο της Αττικής. Ένας εντυπωσιακός υδάτινος κόσμος διεθνών προδιαγραφών, που προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την εκπαίδευση.

cover

Sponsored Content 

 Όσοι έχουν κάνει έστω και μία φορά snorkeling γνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα ευφορίας που τους δημιουργούνται καθώς παρατηρούν κολυμπώντας τα πλάσματα του νερού: ενθουσιασμός, χαρά, έκπληξη αλλά και μια πρωτόγνωρη ηρεμία -σαν να σταματάει ο χρόνος. Είναι τα ίδια συναισθήματα που σου προκαλούνται όταν επισκέπτεσαι το μοναδικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό ενυδρείο της Αθήνας, το XPLORE Oceans, που από τα μέσα του 2020 αποτελεί έναν συναρπαστικό προορισμό για όλες τις ηλικίες και για κάθε ώρα.

image00002

Στο ενυδρείο XPLORE Oceans θα βρεις 19 δεξαμενές που φιλοξενούν εκατοντάδες θαλάσσια είδη και περίπου 2.000 ψάρια για τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά με την -εντελώς δωρεάν- ηχητική ξενάγηση μέσω των οθονών (με QR codes) που βρίσκονται πλάι στις δεξαμενές. Κάθε δεξαμενή έχει το δικό της σκηνικό και τους δικούς της ‘’κατοίκους’’, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη μία όσο τον δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ωκεανών. Για παράδειγμα, σε εκείνη όπου δεσπόζει ο κοραλλιογενής ύφαλος βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη τροπικών ψαριών, με παράξενα ονόματα και ακόμη πιο ασυνήθιστα χρώματα, που αλλάζουν από μέρα σε νύχτα. Το Ψάρι Κλόουν, ο ‘’πρωταγωνιστής’’ του «Ψάχνοντας τον Νέμο», τριγυρνάει γύρω από μια θαλάσσια ανεμώνη, ενώ πολύ συχνά διασταυρώνεται με την ‘’Ντόρι’’ και τις φίλες της, ψάρια που ανήκουν στο είδος «Μπλε Χειρούργος» και λέγονται έτσι, γιατί στη βάση της ουράς της έχουν ένα μικρό αγκαθάκι που κόβει σαν χειρουργικό νυστέρι. Τα λιονταρόψαρα είναι δηλητηριώδη, ενώ τα μικροσκοπικά «Ψάρια - Γιατρός» αναλαμβάνουν την περίθαλψη και τη φροντίδα των (πολύ) μεγαλύτερων. Ένας τεράστιος μοναχικός ροφός επιτρέπει μόνο στο Ψάρι - Γιατρό να τον πλησιάσει και εκείνος για αντάλλαγμα του προσφέρει προστασία και ασφάλεια. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβιωτική σχέση που μας μαθαίνει πολλά για το θαύμα της φύσης.  

image00015

 Μια άλλη δεξαμενή είναι το σπίτι του απόλυτου θηρευτή των ωκεανών. Στο ενυδρείο, φιλοξενούνται τρία είδη του είδους αυτού που προκαλεί δέος και μόνο στο άκουσμα του. Ο Μελανόπτερος Καρχαρίας κολυμπάει ασταμάτητα, δεν ξαπλώνει ποτέ. Στην κυριολεξία κοιμάται όρθιος. Για να ξεκουραστεί απομονώνει το ένα μέρος του εγκεφάλου του και λειτουργεί με το άλλο. Ο Τριάκις ονομάζεται έτσι γιατί έχει τρία πτερύγια. Είναι νυκτόβιος, κοιμάται και ξεκουράζεται την ημέρα και κολυμπάει τη νύχτα. Ο καρχαρίας Bamboo είναι πολύ φιλικός με τον άνθρωπο, κάτι που επιβεβαιώνουν οι ιχθυολόγοι και οι δύτες που βρίσκονται πίσω από τη συντήρηση του ενυδρείου.

image00018

 Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Η Μεσόγειος έχει και αυτή θέση σε αυτό το υδάτινο,  κόσμο και εκπροσωπείται με αρκετά είδη, από φαγκριά μέχρι σκορπίνες που ακολουθούν τη μέθοδο του καμουφλάζ και γίνονται ένα με τον βράχο περιμένοντας υπομονετικά τη λεία τους, αλλά και σαλάχια που αρέσκονται να παίζουν, τσαλαβουτώντας στην επιφάνεια πετώντας νερό. Όλα έχουν τον χαρακτήρα τους και τις συνήθειές τους, κάποια είδη είναι πολύ κοινωνικά, κάποια άλλα κρατούν…απόσταση.  Και πλάι σε όλα αυτά, ανάμεσα σε άγκυρες, ναυάγια και κοράλλια, γιγάντιοι αστακοί, βασιλικά καβούρια, κατακόκκινες γαρίδες, ιππόκαμποι και αστερίες μας υπενθυμίζουν όχι μόνο πόσο εκθαμβωτική είναι η φύση, αλλά και πόσο έχει την ανάγκη μας για να συνεχίσει να υφίσταται ακέραια.   

image00001

 Μια «κατάδυση» που εμπνέει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό απέναντι στα θαλάσσια είδη, τη θάλασσα και τους ωκεανούς και συνοδεύεται από δωρεάν ηχητική ξενάγηση (στα ελληνικά και στα αγγλικά) για να γνωρίσετε ακόμη καλύτερα το βυθό και τα μυστικά του. Αλλά ταυτόχρονα και μια απολαυστική εμπειρία που μπορεί να κρατήσει ώρες, που, εγγυημένα, θα περάσουν σαν …νερό.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης

 

Info
Ενυδρείο XPLORE Oceans

Golden Hall (1ος όροφος)
Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι
Ωράριο: Δευτέρα ως Κυριακή 10.00 - 21.00

Κόστος εισόδου: 7,5 ευρώ
Κλείστε τα εισιτήριά σας online με έκπτωση -10%

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης