Κύπρος: Ξεκινά η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Κύπρος: Ξεκινά η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Στην άσκηση συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ - Θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου

askisi12
Αρχίζει σήμερα στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου η μεγάλη στρατιωτικοπολιτική πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2022», η όποια θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου. Συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, η άσκηση η οποία είχε αναβληθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται με σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς), ενώ σε διάφορες φάσεις θα συμμετέχει αριθμός κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της άσκησης, όπως αναφέρεται, θα τεθούν σε εφαρμογή τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως στην 1η φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί από 16 μέχρι 20 Μαΐου 2022 και θα αφορά σε άσκηση επί χάρτου των κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα των ΝΕΟ CG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group) για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό τους.

H 2η φάση (17 – 19 Μαίου) που θα εκτελεστεί για πρώτη φορά, αφορά άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης. Η εν λόγω φάση θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η 3η φάση της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay), θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου σε θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα

Σήμερα η πρότασή της εισαγγελέως για τον Αναγνωστόπουλο και η απόφαση του δικαστηρίου

Νέο Σώμα: Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία

Αποχώρησε για λόγους υγείας η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου από το Survivor
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης