Θεσσαλονίκη: 17 ζευγάρια παπούτσια για τις δολοφονίες γυναικών, στα μωβ οι «Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου»

Θεσσαλονίκη: 17 ζευγάρια παπούτσια για τις δολοφονίες γυναικών, στα μωβ οι «Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου»

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία έστειλε το κίνημα «Strong me» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η μητέρα της Γαρυφαλλίας που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό  της στη Φολέγανδρο

παπ2
Στη θέση του να διεκδικούν ξανά τα αυτονόητα, αλλά και την ασφάλειά τους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, βρίσκονται το 2022 οι γυναίκες, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  από το κίνημα «Strong me» και το Δήμο Θεσσαλονίκης -υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Με τη μητέρα της Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της τον Ιουλίου του 2021 στην Φολέγανδρο, να δίνει το σύνθημα και να μετράει αντίστροφα από τη Θεσσαλονίκη, δεκάδες συμβολικά μνημεία φωταγωγήθηκαν απόψε σε 33 δήμους της χώρας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι γυναίκες που χάθηκαν τόσο άδικα δεν ξεχάστηκαν και κατά της έμφυλης βίας.

παπ
παπ1


Κλείσιμο
"Η δύναμη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος. Πρέπει να είσαι δυνατός, να ανταπεξέλθεις σε αυτήν την απώλεια, να την διαχειριστεις με τον τρόπο που εσύ θεωρείς ότι είναι καλύτερος για την οικογένειά σου, για τα παιδιά σου", ανέφερε με δάκρυα στα μάτια και δύναμη ψυχής η μητέρα της Γαρυφαλλιάς, Αλεξάνδρα Μάκου. Όπως είπε, είναι ευλογημένη που έχει άλλα τρία παιδιά, δύο γιους και μια κόρη και θα ήθελε όταν αποκτήσει εγγονάκι που θα την ρωτήσει τι έκανε για αυτήν την αδικία, απέναντι στην κόρη της την Γαρυφαλλιά, και να απαντήσει ότι έβαλε και η ίδια ένα λιθαράκι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

γαρυφαλλια


Η εκδήλωση, τελικά, πραγματοποιήθηκε -λόγω καιρικών συνθηκών- στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν 17 ζευγάρια παπούτσια, όσες και οι γυναίκες που ήταν θύματα γυναικοκτονιών το 2021. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης κι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη, άφησαν από ένα ζευγάρι παπούτσια στη μνήμη των δύο γυναικών που δολοφονήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, άφησε συμβολικά μία κίτρινη και μία μπλε  μπότα προς τιμήν των γυναικών από την Ουκρανία.

παπουτσια


Ανάμεσα στα 33 μνημεία που φωτιστηκαν απόψε, ήταν και οι εμβληματικές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, στο μωβ χρώμα, για να εκπέμψουν το μήνυμα της ημέρας.

ομπρελες


Κ. Ζέρβας: Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα έμφυλης βίας

Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Από τη Θεσσαλονίκη γινόμαστε ο συνδετικός κρίκος, για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην έμφυλη βία. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι γυναίκες που χάθηκαν δεν έχουν ξεχαστεί», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς το 2022, κι ενώ η ατζέντα μας θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική, βλέπουμε βία, κακοποίηση, διακρίσεις, θάνατο».

"Από την πόλη, από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, θέλω να θέσω το ζήτημα ότι είναι υποχρέωση όλων μας με τον λόγο, με τη στάση μας, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει την αλληλεγγύη πράξη, καθώς λειτουργεί ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες, στον οποίο έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο 93 γυναίκες και 98 παιδιά.

VID 20220308 192733


"Δεν ξεχάσαμε αυτά τα κορίτσια και θα είναι η αιτία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μην κλείνετε τα μάτια σας στην έμφυλη βία γιατί αύριο μπορεί να είναι το δικό σας παιδί, μπορεί να είστε εσείς”, τόνισε συγκινημένη η ιδρύτρια του Strong me, Ασπασία Θεοφίλου. Όπως είπε, η 8η Μάρτη συμβόλιζε των αγώνα των γυναικών για την ισότητα. "Νιώθω άσχημα που το 2022, οι γυναίκες καλούνται να διεκδικούν τα αυτονόητα, να διεκδικούν την ασφάλεια μέσα στα σπίτια μας”, σημείωσε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πιο δυνατή παρά ποτέ. "Η σκέψη μας βρίσκεται στην μάνα που με το μωρό στην αγκαλιά βρίσκεται στον δρόμο της προσφυγιάς, στα καταφύγια, στις ηρωίδες γιατρούς και νοσηλεύτριες που δίνουν αγώνα. Το μυαλό μας, η καρδιά μας είναι στις γυναίκες που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους αλλά και στις γυναίκες που έχουν την τόλμη να σπάσουν το κύκλο της σιωπής και να μιλήσουν”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

VID 20220308 195359


“Δεν θα έπρεπε να έχουμε τέτοιες ημέρες μνήμης για την γυναίκα. Οι γυναίκες με τον αγώνα τους ήθελαν να δείξουν την παρουσία τους. Όταν έχουμε αυτή την μνήμη σημαίνει ότι κάτι δεν έχουμε πετύχει", τόνισε από τη μεριά του ο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. Σημείωσε δε, ότι κάθε εβδομάδα, χάνονται στην Ευρώπη 50 γυναίκες από σωματική βία.

"Ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσουμε από την Κομισιόν να περιλαμβάνεται η έμφυλη βία ως νέος τομέας εγκληματικότητας στον κατάλογο του άρθρου 83, παράγραφος 1 για τη συνθήκη της Ε.Ε.", ανέφερε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη από το Στρασβούργο. "Καμία άλλη γυναικοκτονία, καμία άλλη γυναίκα να μη βρεθεί στη θέση των γυναικών που τιμούμε σήμερα", τόνισε.

Ότι είναι χρέος όλων να στείλουν ένα ηχηρό ηχηρό μήνυμα για τον απόλυτο σεβασμό στην γυναίκα, στην ισότητα και στο αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή χωρίς βία", ανέφερε από τη μεριά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, μέσα από μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της.

Η διαδραστική καμπάνια κατά των γυναικοκτονιών οργανώθηκε από το κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας Strong me, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να καθίσταται ο συνδετικός κρίκος για τους δεκάδες δήμους από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Μπάκιγχαμ «έκλεισε» την υπόθεση κακοποίησης της Βιρτζίνια Τζιούφρε από τον πρίγκιπα Άντριου με 7 εκατ. στερλίνες

Ειδική άδεια ασθενείας λόγω κορωνοϊού: Ηλεκτρονική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση

Εκτός ΜεΡα25 η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου - Τι έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το... διαζύγιο που βγήκε την «ημέρα της γυναίκας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης