28η Οκτωβρίου: Εθνική επέτειος στη σκιά της πανδημίας - Μάσκες και μέτρα στις παρελάσεις

28η Οκτωβρίου: Εθνική επέτειος στη σκιά της πανδημίας - Μάσκες και μέτρα στις παρελάσεις

Τροποποιήσεις και ακυρώσεις παρελάσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της «έξαρσης» των κρουσμάτων κορωνοϊού - Μόνο μία ώρα θα διαρκέσει η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Αυστηρή τήρηση των μέτρων αλλά και εορταστικός τόνος με τους σχηματισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας και τη συμμετοχή του θρυλικού Spitfire και των F-16 της ομάδας Ζευς στην παρέλαση 

stratiwtiki_parelasi_xr
Η κατακόρυφη άνοδος των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες επισκιάζει το φετινό εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η πιθανότητα «εκτροχιασμού» των νέων μολύνσεων κινητοποιεί τόσο τις υγειονομικές Αρχές, όσο και τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τροποποιήσεις ή ακυρώσεις των παρελάσεων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο χθες επιβεβαιώθηκαν 3.651 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 602 στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας προβληματισμό στις επιστημονική κοινότητα για τον επιδημιολογικό αντίκτυπο των σημερινών εορτασμών.

Ακόμη όμως και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία είθισται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγάλη, στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα δεδομένα φέτος έχουν μεταβληθεί άρδην σε σχέση με άλλες χρονιές, ώστε η σημερινή παρέλαση να διαρκέσει μία μόνο ώρα (ξεκινώντας στις 11 το πρωί), με τη συμμετοχή αυστηρά στρατιωτικών τμημάτων, προς αποφυγή συνωστισμού.

Στον αντίποδα, τον εορταστικό τόνο θα κρατήσουν ζωντανό από αέρος οι σχηματισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς στην παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα συμμετάσχουν αφενός το θρυλικό μαχητικό «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου τα F-16 της ομάδας «Ζευς», εκπέμποντας κάθε χρόνο μήνυμα ενότητας και εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, για τους εορτασμούς της επετείου του «ΌΧΙ» έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το «USNS YUMA», πλοίο τύπου καταμαράν του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συμβάλλοντας συμβολικά στην εορταστική ατμόσφαιρα, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη.

Μάσκες παντού

Εκτός από τις αλλαγές στην εθιμοτυπία, αυστηρή προειδοποίηση και στο βάθος πρόστιμα, απευθύνουν οι Αρχές και για τους θεατές, καθώς καμία παρέκκλιση από την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του είχε περιγράψει αναλυτικά το φετινό πλαίσιο συμμετοχής στις παρελάσεις, επισημαίνοντας ότι «η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός». «Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι» αναφέρει σε σχετική οδηγία του, καταλήγοντας πως «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Παρούσα και η ΕΛ.ΑΣ

Εκτός από την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την ανησυχία των ειδικών για την έκβαση των σημερινών παρελάσεων επιτείνει και ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών στις περιοχές αυτές, καθώς ευνοεί την υπερμετάδοση του ιού, σε περιπτώσεις συνάθροισης μεγάλου αριθμού ατόμων. Για το λόγο αυτό, αισθητή αναμένεται η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στις φετινές παρελάσεις, ώστε να αποτραπούν τόσο πιθανές διαδηλώσεις αρνητών των εμβολιασμών, όσο και συνθήκες μαζικής διασποράς του ιού.

Μάλιστα, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα προβαίνουν σε αυστηρές συστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βεβαιώνονται πρόστιμα για συνωστισμό. Στους σχεδιασμούς των αστυνομικών Αρχών περιλαμβάνονται ακόμη ζώνες περιφρούρησης και περιπολίες με drones, ενώ τεταμένη υπήρξε το τελευταίο διάστημα και η προσοχή τους για το ενδεχόμενο διοργάνωσης αντιεμβολιαστικών εκδηλώσεων στις παρελάσεις μέσω διαδικτύου.

Ακυρώσεις «αυτοπροστασίας»

Κλείσιμο
Μέτρα αυτοπροστασίας, ωστόσο, λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ένα ντόμινο ακυρώσεων των παρελάσεων υπό το φόβο νέας μετάδοσης του ιού καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες από το Μέτσοβο μέχρι τον Έβρο.

Αρχής γενομένης από την Κεντρική Μακεδονία, οπου προηγήθηκε η ματαίωση των παρελάσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας από τις αρχές της εβδομάδας, δεδομένου ότι στην περιοχή σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, επιτείνοντας τους φόβους των κατοίκων για μαζικές μολύνσεις. Ανάλογη απόφαση ελήφθη από τους τοπικούς φορείς και στον νομό Πέλλας, καθώς σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής εκτιμήθηκε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων, φτάνοντας σε τριψήφιους αριθμούς.

Σε μια ενδιάμεση λύση προχώρησαν οι τοπικές Αρχές και στον νομό Σερρών, όπου το εθιμοτυπικό τροποποιήθηκε, για να αποφευχθεί η οριστική ακύρωση της παρέλασης. Η λύση που προκρίθηκε, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στον νομό, είναι να παρελάσουν ανήμερα της εθνικής επετείου μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα εξελιχθεί κανονικά.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε χθες και η Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, όπου σε σύσκεψη των τοπικών φορέων αποφασίστηκε ομόφωνα η ματαίωση των παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο νομό, απόφαση η οποία ελήφθη «με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σε μία περίοδο κατά την οποία το επιδημιολογικό φορτίο στην Π.Ε. Κιλκίς είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε υψηλό αριθμό, αναλογικά με τον πληθυσμό».

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ), Χρήστου Μέτιου.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Θεσσαλία

Στο χορό της αναστολής των παρελάσεων μπήκε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τέλος, χωρίς την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση θα τιμηθεί η φετινή επέτειος και στα Καλάβρυτα, αφού 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολική μονάδα της περιοχής έδειξαν «απαγορευτικό» στη διεξαγωγή της.

Μέτρα στα ΜΜΜ

Εκτός από τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, τροποποιήσεις προβλέπονται, λόγω της παρέλασης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σήμερα για την πόλη της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κλειστός θα παραμείνει από τις 8 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Συγγρού - Φιξ» και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση, ενώ ο ίδιος σταθμός θα αποτελέσει τερματικό σταθμό για τα δρομολόγια του Τραμ από τις 8 το πρωί και εξής.

Παράλληλα, μεταβολές θα υπάρξουν από τις 9 το πρωί και μέχρι το πέρας της παρέλασης και στα λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.



Ειδήσεις σήμερα

Όλα όσα έγιναν χθες στη δίκη για το βιτριόλι: Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η αμίλητη Έφη και η «δικαιωμένη» Ιωάννα

Τραγωδία στην άσφαλτο στη Σαντορίνη: Νεκρός 54χρονος σε τροχαίο

Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης