Κωνσταντίνος Μητροβγένης: Από τα catwalks και τα ντεφιλέ... στο κελί της φυλακής

Κωνσταντίνος Μητροβγένης: Από τα catwalks και τα ντεφιλέ... στο κελί της φυλακής

Ο σχεδιαστής μόδας που φυλακίστηκε για διακίνηση κοκαΐνης μιλά στο protothema.gr για τη συνύπαρξή του στον Κορυδαλλό με τους Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, Μένιο Φουρθιώτη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο

mitrovgenis_1
Συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, ως μέλος κυκλώματος που διακινούσε κοκαΐνη στη show biz. Προφυλακίστηκε στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού και ήρθε σε επαφή με πρόσωπα που τους τελευταίους μήνες απασχολούν την επικαιρότητα.

Ο σχεδιαστής Κωνσταντίνος Μητροβγένης, μέσα από το κελί των φυλακών μιλάει για πρώτη φορά, για τη «λευκή κυρία», την συμβίωση με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον Μένιο Φουρθιώτη και τον mr. Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο στη ΣΤ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Ο γνωστός σχεδιαστής σε συνεννόηση με τον δικηγόρο του κ. Χρήστο Μαυρομάτη, μελετά τη δικογραφία και ετοιμάζεται για τη δίκη στην οποία όπως ο ίδιος λέει θα δικαιωθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ_ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Ο δικηγόρος του σχεδιαστή κ. Χρήστος Μαυρομάτης


Η κουβέντα ξεκινά με τη ζωή του στη φυλακή. Τις τελευταίες ημέρες μετήχθη άρον – άρον από τον Κορυδαλλό στη Λάρισα, χωρίς να του εξηγήσουν τους λόγους της μετακίνησης του. Πηγές λένε στο protothema.gr ότι πίσω από τη μεταγωγή κρύβεται μια παρεξήγηση με έναν συγκρατούμενό του.

Πως περνούν οι ημέρες στη φυλακή;

«Περνάω μια περίεργη φάση. Ήμουν στον Κορυδαλλό και πριν 20 ημέρες ήρθα στη Λάρισα. Ήμουν και μια εβδομάδα σε καραντίνα. Έφυγα χωρίς λόγο και απροειδοποίητα. Έκανα μέσω του δικηγόρου μου αίτηση να μάθουμε το γιατί όμως δεν θέλω να δηλώσω κάτι που να αφορά σε συγκεκριμένο άτομο παρόλο που έχω ακούσει ότι συγκεκριμένος κρατούμενος έχει διώξει πολύ κόσμο από εκεί…».

Γιατί;

Κλείσιμο
«Γιατί είναι αρχηγός εκεί. Κάνει ό,τι θέλει…».

Τι εννοείτε κάνει ό,τι θέλει;

«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εγώ επειδή κάνω γλυκά, έχω σπουδάσει και ζαχαροπλαστική και αυτή είναι η τρέλα μου, τους έκανα το καλύτερο γαλακτομπούρεκο και το έλεγαν και οι φύλακες αυτό, ζητούσα ένα φουέ για να ανακατεύω την κρέμα και μου έβγαλαν την πίστη να μου το φέρουν, την ίδια ώρα που κάποιος άλλος έχει μέσα στο κελί του μίξερ που του το έφεραν σε μια ημέρα για να τρώει τηγανίτες…».

Στη VIP είχατε δει τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο;

Με τον Μπάμπη δουλεύαμε μαζί στην καντίνα γιατί εγώ έκανα πολλά πράγματα. Ήμουν καθαριστής στην καντίνα και επειδή έχω τελειώσει και κομμωτική, τους κούρευα. Τον έχω κουρέψει τον Μπάμπη. Δεν ήμασταν κολλητοί, ήμασταν συνεργάτες λόγω δουλειάς. Αν παραβλέψω αυτό που έχει κάνει, γιατί εγώ δεν ρωτούσα και τι έχει κάνει ο καθένας, απλώς αυτός ήταν γνωστός από την τηλεόραση, με τους συγκρατούμενούς του είναι πάρα πολύ καλός. Ήσυχος και ευγενικός. Θέλει να προσφέρει. Επειδή εγώ δεν τρώω κρέας εδώ και 9 χρόνια, μου έδινε κουπόνι για ψάρι όταν είχε, με βοηθούσε στην καντίνα, μου έγραφε παραπάνω μπλοκάκι. Ήταν ο,τι πρέπει ως κρατούμενος.

Ήσασταν στο ίδιο κελί με τον πιλότο;

Όχι. Είναι στο ίδιο κελί με τον Μένιο. Στο κελί Ζ1 μαζί με άλλους δύο.

Προαυλιζόσασταν μαζί;

Ο Μπάμπης δεν μπορεί να βγει πια στο προαύλιο. Είχε γίνει αυτό με τις φωτογραφίες και δεν θέλει. Δεν έβγαινε έξω, μόνο στον εσωτερικό θάλαμο καθόταν. Που είναι ένας διάδρομος και έχει καθιστικό.

Είναι δική του επιλογή;

Δεν ξέρω. Έχουν ακουστεί πολλά. Ότι ίσως δεν τον αφήνει η διευθύντρια, ακόμη και ο Μένιος. Αυτό όμως δεν το ξέρω. Έγινε επειδή είχαν βγει αυτές οι φωτογραφίες. Κάποια στιγμή, μια από απέναντι είχε φακό λες και ήταν για ποδοσφαιρικό αγώνα και τραβούσε. Τρελά πράγματα και έτσι δεν έβγαινε έξω.

Είχατε φτιάξει το προαύλιο;

Εγώ με άλλα δυο παιδιά τους έφτιαξα ένα υπέροχο προαύλιο. Αν είχα μια φωτογραφία το πριν και το μετά θα καταλαβαίνατε. Την έκανα αγνώριστη στην πτέρυγα. Η ΣΤ' δεν είναι VIP. Εγώ όταν πήγα στη ΣΤ' δεν γνώριζα που είχα πάει. Ούτε βύσμα είχα. Πήγα στον αρχιφύλακα και του είπα «κοιτάξτε να δείτε, είμαι ήσυχος, ούτε με ενδιαφέρει κανένας εδώ μέσα. Θέλω να περάσω τη φυλακή μου και να φύγω. Να διαβάζω, να κάνω τη γυμναστική μου και να πιάσω δουλειά. Δεν θα ενοχλήσω, ούτε κινητό θέλω ούτε τίποτα». Και γι' αυτό πιστεύω ότι με έβαλαν εκεί. Δεν ήξερα τίποτα για την πτέρυγα τη συγκεκριμένη ότι είναι για προστασία ή για αυτούς που είναι γνωστοί. Όπως ο Folli – Follie. Είναι ένας πολύ ευγενικός κύριος τον οποίο τον είχα κουρέψει και εκείνον. Τους έχω περιποιηθεί όλους εδώ.

Ποιοι άλλοι είναι εκεί;

Εκτός από τον Folli- Follie, είναι αυτός που έχει σκοτώσει τη σύζυγό του στο Αιγάλεω, ένας κύριος που είχε σκοτώσει έναν νεαρό μέσα σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, ένας άλλος που είχε πυροβολήσει γιατί του σκότωσαν τη γάτα, ο ψευτογιατρός, ένας άλλος από τους ληστές με τις βαριοπούλες, εκείνος που είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και μια φίλη της στο σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά και κάποιοι αστυνομικοί. Εγώ ήμουν στο κελί με τον κύριο που είχε σκοτώσει τη γυναίκα του στην Κηφισιά, με έναν κύριο από την Πάτρα για κάτι δολοφονίες, έναν αστυνομικό που τον είχαν πιάσει για ληστείες και στοιχήματα. Στην ΣΤ' έκατσε μια ημέρα και ο αρχιμανδρίτης με το βιτριόλι στη Μονή Πετράκη. Ήταν κλειστός τύπος και την επόμενη, οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο.

Φοβάστε;

Κοιτάξτε, όταν κάποιος έχει αφαιρέσει μια ζωή και μέσα στη φυλακή για τους δικούς του λόγους δεν συμπαθεί κάποιον και τον μαχαιρώσει, είναι μια συγχώνευση των ποινών. Μέσα στη φυλακή, είσαι μια συγχώνευση. Ουσιαστικά δεν έχεις να χάσεις κάτι.

Ο πιλότος πώς βιώνει τον εγκλεισμό; Μιλάει για αυτή την ιστορία;

Τίποτα. Δεν λέει κουβέντα για αυτό. Είναι ήσυχος. Και εγώ δεν τον ρώτησα. Γενικά μέσα στη φυλακή δεν ρωτάμε. Είναι καλό να μην ρωτάς.

Πως περνάει τη μέρα του;

Δουλεύει στην καντίνα. Τρώει μέσα στο κελί, περπατάει στον εσωτερικό θάλαμο και διαβάζει. Έχει κάποια βιβλία.

Φαίνεται να έχει αδυναμία στις γάτες...

Επειδή εγώ είχα γατιά εκεί και μου είχε γεννήσει και μια γάτα, ήταν πολύ τρυφερός. Είναι πολύ αντιφατική αυτή η εικόνα, συγκριτικά με αυτό π0υ έκανε. Έβγαζε μεγάλη τρυφερότητα στις γάτες. Τις αγαπούσε και τις χάιδευε.

Μεταφερθήκατε εσπευσμένα στη Λάρισα. Πώς είναι η νέα πραγματικότητα;

Ήμουν έξι μήνες στον Κορυδαλλό και κανονικά επειδή είμαι υπόδικος θα έπρεπε να βρίσκομαι εκεί. Όμως μέσω του δικηγόρου μου, του κ. Μαυρομάτη κατέθεσα αίτηση για να μάθω τους λόγους της απομάκρυνσής μου. Αλλά γενικά αν μου έλεγαν να ξαναγυρίσω πίσω, δεν θα επέστρεφα.

Μπήκατε μέσα για 100 γραμμάρια κοκαΐνης. Πρόσφατα είδαμε να περνούν το κατώφλι των φυλακών δύο κοπέλες από το χώρο του μόντελίνγκ. Ως σχεδιαστής τις γνωρίζετε;

Όχι. Το τελευταίο μου show ήταν το 2015 και εγώ είμαι 45 ετών και με αυτές τις κοπέλες έχω μια διαφορά 10 -15 ετών, δεν έτυχε να τις γνωρίσω. Την μια κοπέλα την ήξερα από κάτι συνοικέσια. Ούτε καν από το παιχνίδι που έπαιζε. Το άλλο το μοντέλο δεν το ξέρω. Αλλά και πάλι δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Όπως στη δική μου περίπτωση έγιναν πολλά. Επειδή ετοιμαζόμουν να κάνω διάφορα πράγματα, να πάω στην Αμερική, κάποιος όπως φαίνεται δεν το ήθελε και αντί να πάω στην Αμερική βρέθηκα στη φυλακή.

Πώς είναι για έναν άνθρωπο της show biz να βρεθεί από τα catwalks και τα φώτα, στον σκοτεινό κόσμο της φυλακής;

Δεν περίμενα ποτέ να συμβεί αυτό. Γιατί δεν ενοχλούσα κάποιον, δεν πείραζα κανέναν και εννοείται ότι δεν πούλαγα. Και να ήθελα σας λέω να πουλήσω πως θα το έκανα; Λόγω της φύσης του επαγγέλματος και της επωνυμίας, αν το έκανα θα με βγάζανε μέσα σε μια εβδομάδα στα κανάλια. Γιατί ο κόσμος είναι πολύ κακός. Ακόμα και να ήθελα να το κάνω δεν θα μπορούσα. Είναι σαν να πήγαινε για παράδειγμα να πουλήσει ένας γνωστός τραγουδιστής. Και δεν γίνεται να το κάνει αυτό γιατί θα το μάθει όλη η Ελλάδα σε μια εβδομάδα. Ό,τι έκανα, λοιπόν, το έκανα σπίτι μου. Δεν έβγαινα έξω. Ήταν καθαρά για προσωπική μου χρήση. Ούτε με το αυτοκίνητο μου χρησιμοποιούσα. Ήμουν μέσα στο σπίτι μου. Ούτε σε φίλους δεν πήγαινα.

Και πως σας πιάσανε;

Από μια πληροφορία. Ήρθαν στο σπίτι της κοπέλας που έμενα μαζί της επειδή το δικό μου το έχω κάνει airbnb και το δουλεύω πολύ καλά και με συνέλαβαν.

Λέτε ότι δεν είχατε οικονομικό πρόβλημα...

Δεν είχα ανάγκη να το κάνω. Δεν βγάζω εκατομμύρια, όμως δεν είχα βιοποριστικό θέμα. Είχα την καριέρα μου και αντί για την Αμερική βρέθηκα στη φυλακή. Και δεν το περίμενα αυτό γιατί όταν με έπιασαν υπήρχε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, ήθελαν να με βγάλουν έξω, πήγα όντως στο σπίτι μου τέσσερις ημέρες και μετά την απόφαση που έβγαλαν τελικά οδηγήθηκα στη φυλακή. Η ζημιά έγινε επειδή είμαι γνωστός. Είχα 100 γραμμάρια και προφυλακίστηκα και σε μια άλλη ξεχωριστή υπόθεση με έναν πιλότο, έναν φωτογράφο και κάποια μοντέλα όλοι βγήκαν έξω. Είναι δυο ξεχωριστές δικογραφίες.

Ως χρήστης είχατε δύο ζητήματα να διαχειριστείτε. Το θέμα των στερητικών συνδρόμων, δηλαδή τη βιολογική αντίδραση και παράλληλα το ψυχολογικό κομμάτι.

Το 2004 όταν δούλευα στο κομμωτήριο και παράλληλα σαν μοντέλο γιατί πάντοτε δούλευα, επειδή είμαι αυτοδημιούργητος, και ήμουν 7 μήνες στο κρεββάτι εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος είχα ρίξει πολύ κλάμα. Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση και είπα «Ή θα τα παρατήσεις ή θα προχωρήσεις». Και εκεί ήταν που σηκώθηκα. Έγινε ένα θαύμα και το οφείλω στον Όσιο Πατάπιο. Σπούδασα σχέδιο μόδας και άλλαξε όλη η ζωή μου. Αυτό το ατύχημα μου έδωσε δύναμη να αντεπεξέλθω τώρα. Στον Κορυδαλλό έβλεπα τους άλλους που ήταν αυτό που στη γλώσσα της φυλακής λέμε «κομοδίνα». Αυτούς που παίρνουν πολλά χάπια για να ξεχάσουν το σήμερα και είναι ουσιαστικά “άνθρωποι με νεκρωμένο μυαλό”. Σε καταστολή. Εγώ δεν ήθελα να γίνω έτσι. Και έβγαλα όση δύναμη είχα μέσα μου. Γυμνάζομαι δυο φορές την ημέρα και ξεδίνω εκεί, διαλογίζομαι.

Δεν θέλατε λοιπόν να μετατραπείτε σε «κομοδίνο» και τα αλλάξατε όλα.

Έκανα την επιλογή μου. Στον Κορυδαλλό είναι επιλογή τα φάρμακα. Σου λένε θες φάρμακα για να είσαι σε καταστολή; Και τότε εγώ επέλεξα όπως το 2004 να μην καταστραφώ και να συνεχίσω. Να τα κόψω όλα και να σηκωθώ. Επέλεξα να γυμνάζομαι, να διαλογίζομαι και να εργάζομαι

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα εκεί μέσα;

Οι ρουφιάνοι. Στη φυλακή είναι σκληρή η πραγματικότητα. Όμως αν δεν πειράζεις κανέναν, αν κοιτάς τη δουλειά σου και διαβάζεις δεν έχεις πρόβλημα.

Χάνεις τον εαυτό σου εκεί μέσα;

Τον χάνεις. Και θα σας πω γιατί τον χάνεις. Ένας μεγάλος γκουρού έχει πει ότι για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε ένα περιβάλλον θα πρέπει να το αφομοιώσεις. Κάποιοι αδυνατούν.

Αυτός είναι ο νόμος της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Τα είδη που επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον είναι αυτά που προσαρμόζονται στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ο λόγος που με αποκαλούν «χαμαιλέοντα», γιατί προσαρμόζομαι εύκολα.

Εκτός από το να κουρεύετε και να φτιάχνετε γλυκά, στυλιστικά έχετε ασχοληθεί με κάποιους;

Αυτό είναι το παράπονό μου. Η διευθύντρια όταν της είπα ότι είμαι σχεδιαστής ήθελε να κάνουμε ρούχα για τη φυλακή. Μια κολεξιόν. Ενθουσιάστηκα. Πήγα λοιπόν στα παιδιά και τους το είπα, ήθελα να δούμε και τις μηχανές γιατί είχα πολύ καλές ιδέες. Να ράψουμε ρούχα, να κάνουμε μπλουζάκια γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν μπλουζάκι να βάλουν και ήμουν διατεθειμένος να τους φτιάξω ρούχα με δικά μου υφάσματα. Όμως οι κακοί άνθρωποι δεν με άφησαν. Αυτό που σας είπα περι ρουφιανιάς γιατί υπάρχει μεγάλη ζήλια και έβαλαν λόγια. Μου χάλασαν το σχέδιο και έβαλαν λόγια ότι πάω να εκμεταλλευτώ καταστάσεις. Ποιος, εγώ, που εκλιπαρούσα για ένα φουέ! Τους κούρευα εκεί μέσα, έβαφα, έφτιαχνα γλυκά. Έκανα το καλύτερο γαλακτομπούρεκο, το καλύτερο ρυζόγαλο και το ωραιότερο γλυκό φρυγανιά με μια απίστευτη κρέμα πατισερί και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Οι επόμενες κινήσεις σας;

Να προσαρμοστώ εδώ στη Λάρισα στο νέο περιβάλλον, να εργαστώ. Όμως είναι διαφορετική η κατάσταση. Είμαι σε έναν θάλαμο με 60-70 άτομα ενώ στον Κορυδαλλό ήμουν με 5 άτομα. Αυτό που με ενοχλεί στη φυλακή, επειδή το κεφάλι μου είναι πολύ δημιουργικό είναι που μου κόπηκε η δημιουργία. Γιαυτό έψαχνα τρόπους να φτιάξω ένα γλυκό, να βάψω έναν τοίχο για να εξωραΐσω την κατάσταση, να κουρέψω.

Ζωγραφίζετε;

Έχω χαρτιά όμως επειδή εδώ ενεργειακά είναι βαριά η ατμόσφαιρα, σαν να έχει πέσει ένα μαύρο πέπλο. Και γιαυτό γυμνάζομαι για να παίρνω θετική ενεργεία και αναπνοές που με βοηθούν να σκέφτομαι καθαρά και να διαβάζω. Προσπαθώ να κρατιέμαι έξω από το κάδρο της μιζέριας. Γράφω ποίηση και θα εκδώσω και το βιβλίο μου.


Ειδήσεις σήμερα

Φλέγεται από κορωνοϊό η Βόρεια Ελλάδα - Ασφυξία στα νοσοκομεία, γεμίζουν οι ΜΕΘ

Κινητό «περίπτερο» ναρκωτικών εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας - Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο φόβος για τον κορωνοϊό βελτίωσε τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης