LIVE

Κορωνοϊός

Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα - Ελεύθερες τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

katastimata-main5

Με SMS στο 13032, αυστηρά μέτρα και ραντεβού στα μαγαζιά - Εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα - Ελεύθερες μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός νομού - Από την επόμενη εβδομάδα διαθέσιμα τα self test - Την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση για τα σχολεία - Το Θριάσιο γίνεται αποκλειστικά Covid νοσοκομείο - Υποχρεωτικά τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό 6 για άσκηση από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, ανακοινώνοντας ότι το Θριάσιο μετατρέπεται σε all covid νοσοκομείο, καθώς και την ενεργοποίηση άλλων 51 κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας στην Αττική.

Όσον αφορά στα σχολεία, στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις στα σχολεία να ανοίξουν στις 12 Απριλίου. Για τα self test, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστσίας είπε ότι θα αρχίσει η διαθεσιμότητά τους από την επόμενη εβδομάδα.

Παρακολουθείστε το βίντεο με τις ανακοινώσεις:
Κικίλιας: Προσοχή τις επόμενες εβδομάδες

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι διανύουμε μία υγειονομική κρίση ένα χρόνο τώρα, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτια υγειονομικά για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

«Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το διάστημα προσοχή! Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά».

«Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά στον κίνδυνο. Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των γύρω σας» πρόσθεσε.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί και άλλο και ανακοίνωσε τη μετατροπή του Θριάσειου σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid από τις 7 Απριλίου με 130 απλές κλίνες covid  και 33 ΜΕΘ covid και σταδιακά να αναπτύξει ως 180 κλίνες Covid. Όλα τα non covid θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και στην εφημερία, μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ: 16 στο Γεννηματάς, 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

Τέλος ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πλέον η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης «μας ανησυχεί» και για αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο των 100.000 υγειονομικών που «μας φροντίζουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ένα χρόνο τώρα και επιτελούν ύψιστο καθήκον».

Ως προς τα εμβόλια, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα 1.691.000 εμβολιασμοί και το 97% των πολιτών προσέρχονται στο ραντεβού τους. Στόχος είναι να γίνουν τον Απρίλιο 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εμβολιαστούν όλοι όσοι θέλουν.

Χαρδαλιάς: Νέο μείγμα για μικρές ανάσες 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν και τον τρόπο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Η κυβέρνηση μετά από εισηγηση των ειδικών, προχωρά σε προσαρμογές των μέτρων. Να δώσουμε μικρές ανάσες στον κόσμο, σε ένα νέο μείγμα. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων. Να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σπίτια και τα κορωνοπάρτι.

Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρά μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις, όχι συγχρωτισμό. Με τη βοήθεια των νέων όπλων, δηλαδή τα εμβόλια και τα τεστ που θα δίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα δωρεάν, αλλά και τη βελτίωση του καιρού, που θα μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Μετά την εισήγηση των ειδικών, αποφασίσαμε:

-Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

-Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπουμε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Μόνο για τα σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων.

-Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.

Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μαζί του σήμερα και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κύριος Νίκος Χαρδαλιάς.
Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο. 
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι, σήμερα είχαμε 3.616 κρούσματα, τα 1.706 στην Αττική, τα 499 στη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον μας ανησυχεί και έχω ήδη μιλήσει με τον κύριο Υπουργό και έχω ζητήσει να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται εκεί, τα 121 στην Αχαΐα, τα 97 στη Λάρισα και τα 84 στην Κοζάνη που πιέζεται. Σήμερα είχαμε 739 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και δυστυχώς 76 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου.
Κυρίες και κύριοι, οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σάς φρόντισαν και σας φροντίζουν κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, για πάνω από έναν χρόνο τώρα υπό το βάρος μίας πανδημίας.
Νομίζω ότι δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας τη στιγμή της ανάγκης και τη στιγμή της μάχης, νοσηλεύοντάς σας στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τεστάροντάς σας για COVID-19 σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας με τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, εμβολιάζοντάς σας σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Mega centers, γρήγορα, με ασφάλεια, με ευγένεια και με σεβασμό.
Θεωρώ πως 100.000 υγειονομικοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλευρό τους, επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον 24 ώρες το 24ωρο σε όλη την επικράτεια και με αυταπάρνηση.
Η μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής έχει να κάνει με τα παρακάτω. Χρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα και οι ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να εμβολιαστούν.
Και αυτό το χρονικό διάστημα σάς ζητώ κάτι πολύ απλό, όσο και δύσκολο. Προσοχή! Ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, όπως και αν κινηθείτε, αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό.
Προσοχή! Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές καθημερινά στα Νοσοκομεία της χώρας. Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας όλοι – και ξέρω ότι όλοι είμαστε κουρασμένοι – να παραμερίσουμε την κούραση μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών, των ζωών των αγαπημένων μας ανθρώπων.
Σας ζητώ για μία ακόμη φορά να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Και εδώ σημειώνω ότι όταν λέω να προστατεύσετε τους γύρω σας, εννοώ και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου.
Όταν βρισκόμαστε στην οικογενειακή «φούσκα» αυτών που βλέπουμε καθημερινά, της οικογένειάς μας, είμαστε προστατευμένοι. Εάν συνεχίσουμε και επεκτείνουμε, ελέω και της κούρασής μας, τις μαζώξεις σε σπίτια θέτει αυτό σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των φίλων μας, των ανθρώπων που αγαπάμε.
Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, θα κάνουν ό,τι απαιτείται αυτές τις κρίσιμες στιγμές, για να ενισχύσουν και να ενισχύσουμε τη δύναμη του Ε.Σ.Υ. κι άλλο, με όλους τους δυνατούς τρόπους της έκτακτης και επείγουσας κατάστασης η οποία επικρατεί.
Με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική, ανακοινώνω σήμερα την μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου σε νοσοκομείο Covid only. Στόχος την Τετάρτη 7/4 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid.  Και σταδιακά, να αναπτύξει έως και 180 κλίνες Covid. 
Όλα τα non Covid περιστατικά τα οποία υπήρχαν και εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο, θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές Κλινικές.  Και στην εφημερία της συγκεκριμένης ημέρας μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζεται η συγκεκριμένη εφημερία από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον νοσηλευτικός όγκος.
Επίσης, λόγω των ιδιαιτέρων αναγκών και της πίεσης που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ στο κομμάτι της εντατικής θεραπείας, με τη χρήση καρδιολογικών Κλινικών, αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ-COVID: 16 στο Γ. Γεννηματάς, 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο – συνολικά 47 στην 1η ΥΠΕ – και 4 στο Αττικόν στη 2η ΥΠΕ. Σύνολο 51 καινούργιες ΜΕΘ για την προσωρινή έκτακτη και πολύ επείγουσα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε.
Πάω στον εμβολιασμό, γιατί επαναλαμβάνω ότι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο είναι η ελπίδα. Και ο εμβολιασμός έχει δώσει τη δυνατότητα, με τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται στη χώρα μας, και η συνεχώς αυξανόμενη ροή εμβολίων ποσότητας και διαφορετικών εμβολίων, να αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο από αυτό το οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Και εξηγώ τι εννοώ. Αυτή την στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 1.691.000 εμβολιασμοί: 1.088.000 για την πρώτη δόση, 602.000 για την δεύτερη δόση. Οι πολίτες προσέρχονται στα ραντεβού τους σε ποσοστό 97%. Σε καθημερινή βάση πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 υγειονομικοί του Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί, δηλαδή, που αποτελούν και την καρδιά της επιχείρησης «Ελευθερία» και εμβολιάζουν συμπολίτες μας με επαγγελματισμό, με οργάνωση και με μεγάλη αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69. Όπως έχω επανειλημμένως πει, τον Απρίλιο πηγαίνουμε για 1.500.000 εμβολιασμούς. Παραπάνω από αυτό τον Μάιο και παραπάνω τον Ιούνιο. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που με υπομονή περίμεναν, θα εμβολιαστούν. Όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται στην Ελλάδα, θα εμβολιαστούν.
Και προσβλέπουμε, προφανώς, σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση τις επόμενους μήνες, σε μια ενίσχυση της τουριστικής περιόδου και της οικονομίας επίσης.
Θέλω, πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Χαρδαλιά, να πω για μια ακόμα φορά με αφορμή την επεξήγηση και των μέτρων, τις διευκρινίσεις και τις οδηγίες που πρέπει να δοθούν. Ξέρουμε ότι υπάρχει κόπωση και κούραση. Μιλάμε για μικρές ανάσες. Λίγες ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν σωστότερα τα μέτρα.
Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση. Σε αυτή την υγειονομική κρίση που πλέον ξεπερνά τον ένα χρόνο, υπάρχει ελπίδα μπροστά μας, είναι χειροπιαστή και είναι τα εμβόλια. Θα βοηθήσουν τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας.
Παρακαλώ, όμως, για μία ακόμη φορά αυτό να γίνει με τρόπο άρτιο υγειονομικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επόμενες εβδομάδες και να προχωρήσουμε σε μια σαφώς πολύ καλύτερη κατάσταση, η οποία θα μας επιτρέψει όλους να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια μερική κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ευχαριστώ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας. Κύριε Χαρδαλιά, έχετε τον λόγο.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η Κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων προχωράει, όπως γνωρίζετε, σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό.
        Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο Υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.
Προϋπόθεση  είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.
Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής.
Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Για αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται, επαναλαμβάνω με έμφαση, δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Γιατί ναι, έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, όπως επισήμανε και ο Υπουργός. Ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός των πολιτών. Υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα και είμαστε πλέον στην άνοιξη. Ο καιρός, όπως και οι ίδιοι οι Επιδημιολόγοι παραδέχονται, έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.
Τώρα, σε σχέση με τις σημερινές εισηγήσεις και τις αποφάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.
Και θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας.
  Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.
 Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών.   
 Ας βγούμε, λοιπόν, από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε. Μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που, ούτως ή άλλως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ευνοούν την διασπορά και τη μετάδοση του ιού.
 Επίσης, η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας αφενός τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν, το ξανατονίζω, χαλαρότητα και αφετέρου την ψυχική κόπωση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες.
Σκοπός είναι να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους, και η τήρηση των αποστάσεων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία.
 Αγαπητοί μου συμπολίτες, το τέλος της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι πλέον ορατό χάρη τον εμβολιασμό, στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μέχρι όμως τα εμβόλια να μας επιτρέψουν να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που θα κάνει δυνατή την επιστροφή στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας, είναι αναγκαίο να παραμείνουμε προσεκτικοί. Να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης συγκυρίας να βρει εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα υγιείς. Σας ευχαριστώ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Χαρδαλιά. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.
 
Ν. ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Υπάρχει πρόβλεψη για τους υγειονομικούς που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά τώρα επιθυμούν να εμβολιαστούν να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο; Και με ποια διαδικασία;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι γνωστό, αλλά να το επαναλάβω, ότι όλες οι ομάδες που ανοίγουν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα –  πρώτοι από όλους οι υγειονομικοί – να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν. Επίσης, οι αδιάθετες δόσεις διατίθενται πρώτα για τους υγειονομικούς. Επίσης, έχουμε βάλει παραπάνω εμβολιαστικές γραμμές για τους υγειονομικούς. Δεν υπάρχει καμία μα καμία δυσκολία για κάποιον υγειονομικό που θέλει να εμβολιαστεί. Μπορεί και πρέπει να το κάνει αμέσως.

Χ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα φαρμακεία; Για την περίπτωση μαθητών και εκπαιδευτικών τα τεστ αυτά θα γίνονται στο χώρο των σχολείων ή όχι;
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μετά τη σχετική νομοθεσία θα βγουν και οι υπουργικές αποφάσεις. Όταν βγουν οι υπουργικές αποφάσεις, θα ενημερώνεστε σταδιακά για κάθε μια από αυτές.
 
Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Κύριε Χαρδαλιά, πώς διασφαλίζεται ότι τα self-test δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες που είναι αναρμόδιοι; Υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη; Επίσης, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για τις οποίες θα ζητηθεί εισήγηση της Επιτροπής; Οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων;
 
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Θα επιμείνω σε αυτό που είπε και ο Υπουργός, αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Αν μη τι άλλο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self-test είναι συμπληρωματική,  το τονίζω, συμπληρωματική στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και στα μοριακά.
Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ. Θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της Επιτροπής μας, ότι θα συμβάλλουν τα μάλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμη περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού.
Μέχρι όλο αυτό να εξελιχθεί, θα το δείτε τα επόμενα 24ωρα να εξελίσσεται με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, νομίζω θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα.
Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει μετά από κάμποσες εβδομάδες, θα το ξαναπώ: είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά. Μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι μόνο και από εκεί και πέρα, με βάση τις εισηγήσεις των Επιδημιολόγων μας παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα.
 
Τ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ: Η Καρδιοχειρουργική Μονάδα του μεγαλύτερου δημόσιου Νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού, που εξυπηρετεί ετησίως 700-800 περιστατικά εδώ και ενάμιση μήνα δεν λειτουργεί. Βάσει σχεδιασμού τα περιστατικά αυτά είναι προς διοχέτευση στο Ωνάσειο. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες ιατρών του Ευαγγελισμού, το Ωνάσειο δεν μπορεί να απορροφήσει όλον αυτόν τον όγκο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που δύνανται οικονομικά να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ασθενείς που δεν δύνανται να μένουν αχειρούργητοι. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε καμία των περιπτώσεων δεν ισχύει αυτό. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κορυφαίο στη χώρα, υποστηρίζει όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά σε όλη τη Νότια Ελλάδα και εφημερεύει καθημερινώς.
Μίλησα και με τον Διοικητή του Ευαγγελισμού, τον κύριο Γρηγορόπουλο, μου τον επιβεβαίωσε και εκείνος, καμία τέτοια καταγγελία δεν υπάρχει. Και μάλιστα, θέλω να πω για μια ακόμη φορά, και πόσο σημαντικό είναι αυτό, είναι δείγμα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, στήριξης ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει τους πάντες.
Περιλαμβάνει τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., περιλαμβάνει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, περιλαμβάνει τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, περιλαμβάνει τους ιατρούς και τους νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. και του ιδιωτικού τομέα.
Όλοι είναι στρατευμένοι σε αυτή τη μάχη και θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, κάνοντας σε αυτή την έκτακτη κατάσταση ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Καλό βράδυ σε όλους. 


Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε χάρτες: Πού βρέχει τώρα - Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού με 23άρια

Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με περιορισμούς αλλά όχι με click away και click inside

Οι δηλώσεις του ΠΟΥ για την έρευνα προέλευσης του ιου ενόχλησαν το Πεκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης