Δαμάσι: Με δάκρυα στα μάτια ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου χτυπάει το κουδούνι πριν την κατεδάφιση

Δαμάσι: Με δάκρυα στα μάτια ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου χτυπάει το κουδούνι πριν την κατεδάφιση

Ο διευθυντής κατάφερε με ψυχραιμία να εκκενωθεί το σχολείο και να μην τραυματιστεί κανένας μαθητής - Η ιστορία του κτηρίου το οποίο στέγασε γενιές και γενιές

damasi-sxoleio-6548
Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που καταγράφηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι.

Ο διευθυντής του Γρηγόρης Λέτσιος με δάκρυα στα μάτια χτύπησε το τελευταίο κουδούνι πριν την κατεδάφιση, όπως μετέδωσε το larissanet.gr.

Το σχολείο έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου. Ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, με απόλυτη ψυχραιμία μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση και να βγάλει με ασφάλεια έξω από το κτίριο τους 63 μαθητές.

Δείτε το βίντεο:



Η ιστορία του σχολείου στο Δαμάσι

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας βρίσκεται το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

Κλείσιμο
Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας. (…)».

Για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή όμως συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.
sxoleio-damasi-684
Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές.

Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου.

Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τρομάζει η «έκρηξη» των εισαγωγών στα νοσοκομεία - Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης Rt

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι Ολλανδοί πουλούν το 28% των μετοχών τους- Όλο το παρασκήνιο

Γιατί τα βρετανικά ταμπλόιντ λατρεύουν να μισούν τη Μέγκαν 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης