Lockdown: «Κρας τεστ» για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο - Τι ισχύει για τους κωδικούς 4 και 6, τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ

Lockdown: «Κρας τεστ» για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο - Τι ισχύει για τους κωδικούς 4 και 6, τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, στο protothema.gr, για τα SMS στο 13033 - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός δήμων ή έως δύο χιλιόμετρα από την οικία

lockdown_1
Το πρώτο κρας τεστ για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το αυστηροποιημένo lockdown, αποτελεί το Σαββατοκύριακο, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να περιμένουν να δουν κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη και τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης.

Από σήμερα λοιπόν, τίθεται σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερο μείγμα μέτρων το οποίο περιλαμβάνει εκτός των όσων ίσχυαν την Πέμπτη και την Παρασκευή και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 αντί για τις 18:00 που ίσχυε πριν. Την ερχόμενη Δευτέρα δεν πρόκειται να υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα για τον αντίκτυπο της εφαρμογής των μέτρων στην επιδημιολογική εικόνα, αλλά σίγουρα η κυβέρνηση αλλά και οι επιστήμονες, θα έχουν μία πλήρη εικόνα για το πόσο εφαρμόσιμα είναι τα μέτρα που ισχύουν.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μία συγκρατημένη ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου τις πρώτες δύο ημέρες του νέου αυστηρότερου lockdown, ωστόσο όπως σημειώνουν στελέχη που έχουν γνώση από την λήψη αποφάσεων στα θέματα της πανδημίας, «δεν θέλουμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. Πρέπει να έχουμε και εμείς και οι πολίτες υπομονή».

Σημαντικό ρόλο στην εξίσωση, αναμένεται να παίξει η Αστυνομία, στην οποία έχει δοθεί η εντολή να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν την κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Πάντως η σημερινή και η αυριανή ημέρα έχουν ιδιαίτερο «συμβολισμό» αφού στις εκλάμψεις καλοκαιρίας που θα υπάρχουν, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο κόσμος είναι πιθανόν να επιχειρήσει μία βόλτα εκτός σπιτιού. Η μέχρι τώρα εμπειρία, δείχνει πως ο καλός καιρός αποτελεί κίνητρο για τους πολίτες να κάνουν εκτεταμένες βόλτες σε πάρκα και παραλιακά μέτωπα. Πλέον όμως, το πλαίσιο έχει αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί με το όχημά του σε περιοχή εκτός του Δήμου του…

Ποια μέτρα ισχύουν

Λόγω της μητροπολιτικότητας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η απαγόρευση κυκλοφορίας που στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ξεκινά από τις 18:00, τις καθημερινές ισχύει από τις 21:00. Τα Σαββατοκύριακα όμως, μετά τα νέα μέτρα, η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19:00 ενώ αίρεται στις 05:00.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, τώρα, που αυτές γίνονται μέσω του 13033, είχαμε και εκεί αλλαγές. Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Κλείσιμο
Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Σχετικά με τον κωδικό 5, δηλαδή μετάβαση σε τελετή κηδείας, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Ωστόσο, η άθληση δεν υπόκειται επίσης, σε χιλιομετρικό περιορισμό ή στα όρια του εκάστοτε Δήμου του αθλούμενου.

Επίσης, όπως είπε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε 2 χλμ) και απαιτείται SMS με κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση και αποδεικτικό ραντεβού με ΚΤΕΟ. Όσον αφορά στην τέλεση γάμων, θα επιτρέπεται αλλά με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού και των βοηθών του.

Γεωργαντάς στο protothema.gr: Τι ισχύει για το 4 και το 6 στο 13033

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο protothema.gr, τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να σταματήσει το νέο κύμα του κορωνοϊού στην χώρα μας.

«Οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν καταλάβει ότι η τήρηση των μέτρων αυτών, είναι προς όφελος όλων μας. Η επιχείρηση εμβολιασμού τρέχει όλο και δυναμικότερα. Όσο περισσότερο σεβαστούμε τα μέτρα, τόσο περισσότερο θα συμβάλουμε στη νίκη της τελευταίας μεγάλης μάχης. Η Ελευθερία πλησιάζει, είναι στο χέρι μας να την φέρουμε ακόμη πιο κοντά», αναφέρει.

Σε σχετική ερώτηση του protothema.gr για το τι ισχύει πλέον για τον κωδικό 4, δηλαδή παροχή βοήθειας, στο 13033, ο κ. Γεωργαντάς επισημαίνει: «Προφανώς τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι ανακριτές, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ως τέτοιοι. Φυσικά, θα υπάρξουν όμως αξιολογικά κριτήρια, χωρίς όμως απόλυτα σταθμά. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση παρουσίας δύο ατόμων σε ένα αυτοκίνητο, θα ζητείται αιτιολόγηση. Πάντως, νομίζω είναι σημαντικό οι πολίτες να αποκτήσουν όσο το δυνατόν αυξημένη συνείδηση αυτοπεριορισμού».

Σχετικά με τα ψώνια των πολιτών σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα σούπερ μάρκετ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει πως: «Ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει για τις ανάγκες του στο κοντινότερο δυνατό σημείο από τον τόπο διαμονής του. Το νόημα είναι να μην παρακάμπτουμε 10 επιλογές, επιλέγοντας για τους οποίους προσωπικούς μας λόγους την 11η. Οφείλουμε να επιλέγουμε την πρώτη. Αυτή είναι η λογική του περιορισμού».

Τέλος, όσον αφορά στην άθληση, ο Γιώργος Γεωργαντάς ξεκαθαρίζει πως η χρήση αυτοκινήτου δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση. «Η μετακίνηση 6 είναι μετακίνηση που πραγματοποιείται αποκλειστικά με πεζό τρόπο ή μέσω ποδηλάτου εάν αυτό είναι προτιμητέο» σημειώνει στο protothema.gr.

Το ωράριο των καταστημάτων το Σαββατοκύριακο

Oι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας του αυστηρότερου lockdown, φέρνουν αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, ειδικά για το Σαββατοκύριακο. Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ μεταθέτουν το κλείσιμο τους για μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 18:00, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (έκλειναν στις 17:00, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης