Δεν λέει να βγει από το «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη μετά από ένα μήνα σε lockdown

Δεν λέει να βγει από το «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη μετά από ένα μήνα σε lockdown

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης σχεδόν 2.550 ασθενείς με Covid 19 - Συντονισμένη προσπάθεια των αρμοδίων για τον έλεγχο της πανδημίας - Αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων την Τρίτη - Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ - 111 νέοι θάνατοι

salonika-0
Απολύτως αρνητική... εμφάνιση σε ό,τι αφορά την επιδημία έκανε ο Δεκέμβριος, ανατρέποντας την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί με τον μειωμένο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, κάτω από 1.700, των προηγούμενων τριών ημερών.

Σήμερα τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από τα χθεσινά - καταγράφηκαν 2.199 έναντι 1.044 που είχαν ανακοινωθεί χθες-, οι διασωληνωμένοι σταθερά υψηλά στους 596, η διασπορά πολύ μεγάλη με δεκάδες νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας και οι νεκροί 111. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες διενεργήθηκαν 21.032 τεστ μοριακού ελέγχου και άλλα 10.000 rapid test, αριθμός που ευλόγως συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.199), καθώς προχθες για παράδειγμα που ανακοινώθηκαν 1.044 κρούσματα είχαν διενεργηθεί λιγότερα από 10.000 τεστ.

Επιπλέον, στο αρνητικό βάθρο μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκε και πάλι η Θεσσαλονίκη, μετρώντας σήμερα έπειτα από έναν μήνα καραντίνας 538 κρούσματα.

Η κατάσταση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις όμορες, επιβαρυμένες περιοχές, προβληματίζει τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, λόγω της διατήρησης του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει παρά τα περιοριστικά μέτρα, τις εκκλήσεις προς τους πολίτες αλλά και τις δραματικές απώλειες που καταγράφονται. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης περίπου 2.550 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και να έχει καταγραφεί το 65-70% των θανάτων της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές, και παρόλα αυτά να μην έχει γίνει αντιληπτή η επίπτωση της επιδημίας κορωνοϊού και να μην αναστρέφεται η βαριά επιδημιολογική εικόνα.

Συντονισμένη προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας

Σε μια ύστατη προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, στην περιοχή επιχειρούν χθες συντονισμένα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρος Δημήτρης, η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ βόρειας Ελλάδας, κυρια Τζίνα Λεπτοκαρίδου και ο καθηγητής, κ. Θεμιστοκλής Ζαούτης, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να ελέγξουν τις δυνατότητες και να παρέμβουν στο έργο των διοικητών, αν χρειάζεται, με στοχευμένες λύσεις. Εκτός από το υγειονομικό κλιμάκιο τις περιοχές επισκέπτεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Μπίνης, ο οποίος δίνει κατευθυντήριες γραμμές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ασφυκτική παραμένει και η εικόνα στις ΜΕΘ με τους διασωληνωμένους. Ένα στα δύο κρεββάτια Εντατικής του ΕΣΥ είναι κατειλημμένο από ασθενή με λοίμωξη Covid-19 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλο το σύστημα υγείας και την περίθαλψη που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Κλείσιμο
Από τους 596 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκής της λοίμωξης Covid-19 οι μισοί είναι στην ηλικιακή ομάδα των αποκαλούμενων ηλικιωμένων, δηλαδή είναι 65 χρόνων και άνω. Οι 274 διασωληνωμένοι είναι ηλικίας 18 έως 64 χρόνων.

Ειδικότερα, υπάρχουν 12 διασωληνωμένοι ηλικίας 18-39 χρόνων και άλλοι 262 είναι ηλικίας 40-64 χρόνων.

Ευρεία διασπορά και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Δεκάδες περιοχές της χώρας εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αττική (μετρά σήμερα 413 κρούσματα) εμφανίζονται με πολλά θετικά κρούσματα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: Λάριςα (112), Δράμα (81), Καβάλα (55), Ξάνθη (72), Κιλκίς (35), Ροδόπη (41), Έβρος (31), Πέλλα (85), Πιερία (44), Ημαθία (66), Σέρρες (56), Χαλκιδική (40), Γρεβενά (17), Κοζάνη (43), Μαγνησία (70), Καρδίτσα (26), Τρίκαλα (26), Φθιώτιδα (26), Αιτωλοακαρνανία 26), Ηράκλειο (21), Χανιά (21).

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί χρειάστηκε να μεταφερθεί από ΜΑΦ σε ΜΕΘ ο Πλακιωτάκης

Frontex: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν καράβια και αεροσκάφη μας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτά είναι τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης Πολιτισμού και Μέσων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης