Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Νέοι χάρτες με την κακοκαιρία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα το βράδυ - Στη δίνη της κακοκαιρίας ξανά το Ιόνιο - Έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Η ανάλυση της ΕΜΥ για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

anemoi-kairos-hiliometra
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για ισχυρή κακοκαιρία ξανά στο Ιόνιο, με τα νησιά να μετρούν ακόμη τις «πληγές» τους από το πέρασμα της «κακοκαιρίας Ιανός».

Η νέα επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσει από τη νύχτα της Παρασκευής και να διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού, προειδοποιώντας για ισχυρά φαινόμενα.

Ειδικότερα, δύο διαδοχικές διαταραχές από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας αλλά και κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Όπως αναφέρεται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) ο καιρός από τη νύχτα της Παρασκευής θα παρουσιάσει μεταβολή από τα βορειοδυτικά, με έντονα φαινόμενα, που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες καθώς και οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ.

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα και οι διαδοχικές διαταραχές που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο θα είναι τα κύρια αίτια αυτής της μεταβολής του καιρού.
kairos_xartis_kakokairia

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο


Κλείσιμο
Εκτακτο 25 Σεπτεμβρίου 2020


Στον χάρτη που ακολουθεί καταγράφεται καρέ καρέ το νέο «κύμα» κακοκαιρίας που βρίσκεται τα μεσάνυχτα πάνω από την Πρέβεζα και το νησί της Λευκάδας. Στον δεύτερο χάρτη, ξημερώματα Σαββάτου η νέα κακοκαιρία πλήττει τα νησιά του Ιονίου. 



kairos_kakokairia_ektakto_ionio
kairos_kakokairia_ektakto_nisia_ioniou

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα του meteo.gr κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει έως το πρωί του Σαββάτου  στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και από το πρωί έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Με την πρώτη διαταραχή θα επηρεαστούν τη νύχτα της Παρασκευής (25/9) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος και το Σάββατο (26/9) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Βαθμιαία επίσης θα επηρεαστεί από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

Δεν αποκλείεται να επηρεαστεί η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

Παρακάτω καταγράφονται οι άνεμοι για το Σάββατο καθώς και ο δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα ισχύοντα όρια του συστήματος Meteoalarm.

kairos_meteoalarm_dio
kairos_meteoalarm

Έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρομοκρατία: O άγνωστος ρόλος του ζευγαριού από τα Πετράλωνα στη γιάφκα στο Κουκάκι

«Ιησούς της Σιβηρίας»: Στο φως τα μυστικά του Σεργκέι Τόροπ - Προωθούσε τα ερωτικά τρίγωνα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τα περίπτερα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα - Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Χαρδαλιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης