LIVE

Κορωνοϊός

Κακοκαιρία Ιανός: «Κατέβηκαν τα βουνά, βιβλική καταστροφή» λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Σάμης

kefalonia01_2

«Κατέβηκαν τα βουνά, όλα τα σπίτια στην Αγία Ευφημία και στην Άσσο έχουν πλημμυρίσει» λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Σάμης - Στην Καρδίτσα τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συγκλονιστικά βίντεο αποτυπώνουν το μέγεθος των καταστροφών

Στα νησιά του Ιονίου και τη Θεσσαλία, όπου έχουμε και τρεις νεκρούς, εντοπίζονται οι περισσότερες καταστροφές από την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε τη χώρα. Στην Καρδίτσα θα πάει τις επόμενες ημέρες και ο πρωθυπουργός.

Τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός μετράει η Κεφαλονιά, με τον δήμαρχο Σάμης, Γεράσιμο Μονιά, να μιλάει στον ΘΕΜΑ 104,6 για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.  «Κατέβηκαν τα βουνά» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο -σε βαθμό που να το χαρακτηρίζει «βιβλική καταστροφή».

«Όλα τα σπίτια στην Αγία Ευφημία και στην Άσσο έχουν πλημμυρίσει. Οι άνθρωποι έμειναν με τα ρούχα που φορούσαν, δεν έχουν τίποτα. Το οδικό μας δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Σε όλα τα σημεία υπάρχουν καθιζήσεις στον δρόμο του επαρχιακού δικτύου. Το αγροτικό δίκτυο είναι όλο κατεστραμμένο. Το δίκτυο ύδρευσης στην Αγία Ευφημία έχει πρόβλημα, προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε, για να δώσουμε νερό στον οικισμό» δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου ΘΕΜΑτος».

«Το πρώτο που προσπαθούμε ως δήμος είναι να καθαρίσουμε τα χωριά μας, την Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο και την Άσσο. Είναι πρώτη προτεραιότητα. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν συντομότερο να μπουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, τα βουνά, ειδικά στην Αγία Ευφημία, έχουν γίνει γυαλί. Μία ψιχάλα να ρίχνει, το νερό θα έρχεται κάτω. Θέλει μεγάλα έργα, παρεμβάσεις ουσιαστικές. Χρειάζονται χρήματα για να γίνουν έργα» είπε ακόμα, σε μια δραματική έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές.Συγκλονιστικό βίντεο από Κεφαλονιά που αποτυπώνει το μέγεθος των καταστροφών:

Καταστροφές από το πέρασμα του "Ιανού" σε όλη την Κεφαλονιά


Η Ασσος μετά την καταστροφή:

Η Άσσος μετά τον Ιανό 1 από 3
 


Τρεις νεκροί στην Καρδίτσα

Το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκε νεκρός ο άντρας στην Καστανιά Καρδίτσας, στο σπίτι του οποίου είχε καταρρεύσει η σκεπή. Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 10 το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν στα χαλάσματα του σπιτιού του τον αγνοούμενο 62χρονο άνδρα στην Καστανιά Καρδίτσας. 

Βίντεο: Το σπίτι που βρέθηκε ο 62χρονος

3ος νεκρός στην Καρδίτσα στην Καστανιά

Αγωνία τώρα επικρατεί για τους δύο ανθρώπους που αγνοούνται στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Ανδρες της Πυροσβεστικής σαρώνουν τις περιοχές όπου εξαφανίστηκαν οι δύο άνθρωποι. Πρόκειται για: 

- Τη 43χρονη οδηγό του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια.   

- Και έναν βοσκό που αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας. 

Η νύχτα ήταν δύσκολη για το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλους όγκους νερού, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες με γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και στο Μουζάκι να έχει υποστεί καταστροφή και το κέντρο Υγείας.

Δείτε εδώ βίντεο διάσωσης από την Αργιθέα:

Αργιθαία Καρδίτσας


Στις λάσπες η Καρδίτσα

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές. Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας 

Συνολικά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Κορινθία (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.Δείτε εδώ περισσότερα βίντεο με επιχειρήσεις διάσωσης


karditsa02
karditsa01
karditsa05
karditsa04
karditsa03

Στα νησιά του Ιονίου ο Χαρδαλιάς

Η Ιθάκη είναι ο δεύτερος προορισμός για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέπτεται τα νησιά του νότιου Ιονίου, όπου επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό". Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη στο δημαρχείο Ιθάκης, παρουσία του υφυπουργού, του δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, του βουλευτή Κεφαλονιάς - Ιθάκης Παναγή Καππάτου, του περιφερειακού διοικητή της Πυροσβεστικής Ιωάννη Πανοπουλο και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Επόμενος σταθμός για τον κ. Χαρδαλιά στις 10:30 η Ζάκυνθος.

Είχε προηγηθεί η Κεφαλονιά, όπου ο υφυπουργός έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού. "Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης" δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι " λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας."

Ακόμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι "εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της".


Βροχές στην Κρήτη

Έντονες βροχοπτώσεις είχαμε τη νύχτα στην Κρήτη, κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο. Τα περισσότερα προβλήματα με πλημμύρες εντοιπίζονται στα χωριά Γιόφυρος και Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.

Ειδήσεις σήμερα

Χαρδαλιάς από Κεφαλονιά: Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά

Υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα του «Ιανού» - Πού θα σημειωθούν βροχές

ΗΠΑ: Έστειλαν φάκελο με δηλητήριο στο Λευκό Οικο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Judy

Οι βουλές της φύσης είναι ανεξιχνίαστες («ένα σύνολο αδύναμο νεύρων, οστών και αγγείων, / σπάει σαν δέχεται τις βολές των στοιχείων») κι ο Θεός δεν έχει κατά το παραμικρό να κάνει μαζί τους. Κι αν υπάρχει κάποιος προδιαγεγραμμένος προορισμός του ανθρώπου, αυτός είναι πως βαδίζει μόνος, ξένος κι αβοήθητος σε έναν «σωρό από λάσπη που καταπίνει ο θάνατος». ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΣΥΜΒΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΣΩΣΑΝΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΦΘΗΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ.ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ.

Κεφαλονιτης

Ο Δήμαρχος δε μας λέει γτ τα βουνά γιναν σαν γυαλί όμως. Δεν ειναι απο τις φωτιές ούτε μονο απο τους βοσκούς. Τα τελευταία 5 χρόνια , η Αγία Δυνατή , το βουνό πάνω από την Αγ. Ευφημία που καταστραφηκε 2η φορα τα τελευταία 2 χρόνια απο πλημμύρες, εχει γεμίσει άρον άρον ανεμογγενήτριες του Μυτιληναίου χωρίς να προβλεφτεί κανένα αντιπλημμυρικό εργο, καμία αναδάσωση, καμία διέξοδο για τα νερά που κατεβαίνουν πλέον απο τα φαλακρά βουνά. Οι ανεμογγενήτριες δε δεν προσφέρουν ούτε 1 watt στο νησι, αλλά αντιθέτως πουλάνε το ρευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Κεφαλονια παραμένει για 3ο 24ωρο χωρις ρευμα παρόλο που διαθέτει ενα απο τα μεγαλύτερα αιολικά παρκα της Δυτ. Ελλαδας. Πνιγμένη στο νερό και στο σκοτάδι. Αυτη ειναι η ενεργειακή της αυτονομία τα τελευταία 5 χρόνια Καληνύχτα Κεφαλονιά, καληνύχτα Ελλάδα

Ali

Πάντως βρήκες ρεύμα για να γράψεις μπούρδες στο διαδίκτυο. Άρα όλα καλά.

Συλλυπητήρια

Θα πρέπει να οδηγηθούν στην εισαγγελία όσοι έχτισαν πάνω στο ρέμα.....

Οι ανεμογεννήτριες...

Φταίνε. Δεν υπάρχει κάψιμο δάσους. Το βουνό πάνω από την Αγ Ευφημία είναι γυαλί. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό, αν και έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, δεν αρκούν. Κανένα τηλεοπτικό κανάλι και κανένα σάιτ δεν ανέφερε τίποτε. Παρακαλώ να δημοσιευθεί.

Ολοι

Ολοι οι ντοπιοι αυτο λενε, ολοι το γνωριζουν, αλλα οι τοπικοι "αρχοντες" και τα καναλια κανουν την παπια γιατι τα λεφτα ειναι πολλα....

Μακάρι

αυτή η καταστροφή να είναι ένα δυνατό χτύπημα σε όλους τους Δημάρχους και των περιφερειών της χώρας για να ξυπνήσουν και να κάνουν έργα!

Vvv

Γενικά είμαι υπέρ της ΝΔ. Αλλά φάτε τώρα επιτελικό κράτος χωρίς υποδομές. Και αντί να δίνουν 2 και πλέον εκατομμύρια για να αλλάζουν συστήματα μισθοδοσίας, τα υπαρχοντα δουλεύουν πολυ καλά και αξιόπιστα, ας τα δώσουν στις υποδομες που χρειάζονται για να γίνει το επιτελικό κράτος.

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Γενικά είσαι ψεύτης! Πιστεύεις ότι τα 2 εκατομμύρια δημιουργούν επιτελικό κράτος που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής???

απλά πράγματα

Προφανώς μετά από πυρκαγιά θα πρέπει οι δήμοι να ρίχνουν σπόρους και να φυτεύουν τα βουνά. Θα πρέπει επίσης να απαγορεύεται η βόσκηση. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Άρα η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη

Σωτήρης

Γιατί δεν πάει σήμερα ο Πρωθυπουργός;α ναι πάλι Σκ έπεσε η καταστροφή,από βδομάδα τότε..

Πήγε Στην Καρδίτσα

Ηλιθιε

Ποιος μιλάει ρε συ

Εδώ καιγόταν άνθρωποι και ο άλλος ήταν στο κότερο. Τι θράσος ρε κουμμούνια.

Κώστας Αθανάσοπουλος

Πάλι διακοπές είναι το ζαβό και θα πάει τις επόμενες μέρες;

Αν δεν είχα κι εσένανεεεεεεεε !!!!

Ολα καλά... Και Ιανός, και τούρκος, και Κορωνόπαιδο και Μηκούλης, και αναδουλιές, όλα καλά!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης