LIVE

Κορωνοϊός

Εκπαιδευτές σε Δημόσια ΙΕΚ: Χιλιάδες είμαστε ανασφάλιστοι και δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας

iek__1_

Εκπαιδευτές ενηλίκων στα Δημόσια ΙΕΚ απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, τον ΓΓ του υπουργείου και τον Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, ενώ κάποιοι δεν έχουν καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ανασφάλιστοι και χωρίς να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων σε δημόσια ΙΕΚ, όπως καταγγέλλουν σε κοινή ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας, τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Οι εκπαιδευτές που απασχολούνται με σύμβαση έργου, βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω λαθών στις καταχωρήσεις των ενσήμων τους κατά το έτος 2018-2019. Όπως εξηγούν, κάποια απ' αυτά διορθώθηκαν τον Ιούλιο του 2020, με 14 μήνες καθυστέρηση και άλλα παραμένουν μέχρι σήμερα αδιόρθωτα.

Έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και φέτος. «Παραμένουμε ανασφάλιστοι σχεδόν για όλο το διάστημα που εργαστήκαμε, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως τη λήψη επιδόματος ανεργίας και την εγγραφή των τέκνων μας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς, ενώ πολλοί από εμάς δεν μπορούν καν να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρουν.

Μάλιστα σημειώνουν ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ το θέμα επηρεάζει άμεσα χιλιάδες οικογένειες.

Αναλυτικά η επιστολή των εκπαιδευτικών ανηλίκων:

Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης,
Κύριε Πρόεδρε του ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Οι άνθρωποι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή εργαζόμαστε εδώ και χρόνια ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων στα δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας τα οποία διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για τους περισσότερους εξ ημών αυτή είναι η κύρια ή/και αποκλειστική μας απασχόληση.

Όπως γνωρίζετε, απασχολούμαστε με σύμβαση έργου για μια κατεξοχήν εξαρτημένη εργασία, με αποτέλεσμα να έχει γίνει κανόνας η καθυστέρηση στις πληρωμές και την ασφάλισή μας. Το προηγούμενο έτος κατάρτισης (2018-2019) έγιναν λάθη στις καταχωρήσεις των ενσήμων πολλών από εμάς με λιγότερα ένσημα από τα πραγματικά να καταγράφονται, λάθη για τα οποία κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις ούτε ανέλαβε την ευθύνη. Μέρος αυτών διορθώθηκε με δεκατέσσερις μήνες καθυστέρηση, στα τέλη του Ιούλη του 2020, ενώ άλλα παραμένουν μέχρι σήμερα αδιόρθωτα.

Η κατάσταση φέτος έχει χειροτερεύσει, καθώς παραμένουμε ανασφάλιστοι σχεδόν για όλο το διάστημα που εργαστήκαμε, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως τη λήψη επιδόματος ανεργίας και την εγγραφή των τέκνων μας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς, ενώ πολλοί από εμάς δεν μπορούν καν να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους. Οι προσωρινές βεβαιώσεις που εκδίδει το λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν ακόμα περισσότερα λάθη από ό,τι πέρσι τα οποία είναι άγνωστο πότε και πως θα διορθωθούν. Η κατάσταση αυτή μας έχει φέρει σε απόγνωση. Υπεύθυνος εξακολουθεί να μην εμφανίζεται εκ μέρους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κανένας.

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΕΔΙΕΚ) που μας εκπροσωπεί δεν επιτυγχάνει να μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς την οξύτητα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές ενηλίκων, ιδιαίτερα οι μη πιστοποιημένοι, καθώς και το μείζον πρόβλημα με την ασφάλιση που έχει προκαλέσει η ασυνέπεια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι στην κορυφή της διάταξης στις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης τίθεται ακόμα το αίτημα της αποκατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων στους πίνακες, αίτημα το οποίο απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017 και είναι ενάντιο στο συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτών που απασχολούνται στα Δ.ΙΕΚ. Μία ενδεχόμενη αποδοχή του θα σήμαινε πρακτικά τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων οι οποίοι/ες απασχολούμαστε για χρόνια σε συνθήκες επισφάλειας, όπως αυτές που περιγράψαμε, χωρίς να στερούμαστε κανένα από τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που απαιτεί το έργο που μας ανατίθεται. Αντιθέτως, είμαστε οι μόνοι εκπαιδευτικοί σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι δεν επιμορφώνονται με κρατική μέριμνα και αναλαμβάνουν ακέραιο το βάρος για τη διαδικασία της πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας, την ίδια στιγμή που αυτή δεν είναι υποχρεωτική για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αποσπώνται κάθε χρόνο στα Δ.ΙΕΚ κατά προτεραιότητα των υπολοίπων εκπαιδευτών του τελικού πίνακα ο οποίος συντάσσεται κατόπιν σχετικής προκήρυξης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Παρά το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ εξαρτάται πρωτίστως από την αυταπάρνηση και τη στήριξη, ακόμα και οικονομική, που προσφέρουμε εδώ και χρόνια οι χιλιάδες επαγγελματίες εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων, κανείς από τους αρμόδιους στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν εμφανίζεται υπεύθυνος για το γεγονός ότι μένουμε απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς επίδομα ανεργίας. Επίσης, χωρίς το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουμε, όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ένα διάλειμμα.

Συνεπώς, αναμένουμε από εσάς:

Να προβείτε άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στο λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να ενημερώσετε δημόσια τους εκπαιδευτές των φορέων ΔΒΜ που εποπτεύετε για ποιο λόγο είναι ανασφάλιστοι από τον Οκτώβριο του 2019 και ποιος ευθύνεται για τα μαζικά λάθη που παρατηρούνται ακόμα και στις προσωρινές βεβαιώσεις που εκδίδει ο φορέας ώστε να χρησιμοποιηθούν στον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, αναμένουμε να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των ενσήμων, να ενημερωθούν σωστά οι ατομικοί μας λογαριασμοί και να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα βρεθούμε ξανά ακάλυπτοι.

Να κάνετε δεκτό το πάγιο αίτημά μας για μετατροπή της σύμβασης έργου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου. Χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που στηρίζουν τους φορείς ΔΒΜ, καμία αλλαγή από όσες προετοιμάζονται δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Να σχεδιάσετε ένα διαφανές σύστημα επιλογής των ανθρώπων που θα συντάξουν τους νέους οδηγούς σπουδών, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων που γνωρίζουν εκ των έσω την πραγματικότητα των φορέων κατάρτισης.

Να διατηρήσετε τον διαχωρισμό των αξιολογικών πινάκων, αναγνωρίζοντας τη μειονεκτική θέση στην οποία βρισκόμαστε όσοι είμαστε πολυπροσοντούχοι και επιπλέον αποκλειστικά απασχολούμενοι στους φορείς ΔΒΜ, σε σχέση με όσους εργάζονται σε αυτούς συμπληρωματικά, έχοντας μόνιμη θέση στο δημόσιο ή όντας συνταξιούχοι. Όσοι γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες των φορέων ΔΒΜ μπορούν πολύ καλά να καταλάβουν γιατί η εργασία σε αυτούς απαιτεί πλήρη αφοσίωση, υψηλή εξειδίκευση και δεν μπορεί να γίνεται με ποιοτικούς όρους, αν είναι απλά πάρεργο.

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Πρόεδρε του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αναμένουμε την απάντηση και κυρίως τις παρεμβάσεις σας οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι αναγνωρίζετε στην πράξη το έργο και την αξία των ανθρώπων που στηρίζουν με συνέπεια, εδώ και δεκαετίες, το πιο παραμελημένο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ειδήσεις σήμερα: 


Κοτανίδου: Να απομονώνονται οι νέοι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους


Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο - Χρησιμοποιεί βία και την υπεροπλία της


Προβληματίζει η διασπορά του κορωνοϊού σε 32 περιφερειακές ενότητες και τα κρούσματα υπό διερεύνηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ κομμουνιστικός θεσμός όπου λίγα κομματόσκυλα διαχειρίζονται κρατικό χρήμα και εκμεταλλεύονται εργαζόμενους σε συνθήκες γκουλάγκ.

UEFA

Προφανώς μιλάς για το απαράδεκτο φαινόμενο οι καταρτιζόμενοι να κάνουν πρακτική ακόμα και σε δημόσιους φορείς και να μην πληρώνονται. Εργασιακή σκλαβιά....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης