Daily Mail: Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το βάρβαρο «μυστικό» του ειδυλλιακού νησιού

Daily Mail: Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το βάρβαρο «μυστικό» του ειδυλλιακού νησιού

Τα ζώα περπατούν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου - «Φωνές» φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και πολιτών ζητούν τον τερματισμό της

gaidouraki
Με τα κεφαλάκια τους κατεβασμένα, μία σειρά από γαϊδουράκια περιμένουν τη σειρά τους για να μεταφέρουν τουρίστες στη Σαντορίνη, έναν από τους πλέον ειδυλλιακούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Καθημερινά, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα κάνουν τέσσερα ή πέντε «πήγαινε - έλα», ανεβαίνοντας 520 πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν από το παλιό λιμάνι του νησιού, στο κέντρο των Φηρών. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Η πορεία αυτή των ζώων που περπατούν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, έχει χαρακτηριστεί το «μικρό, βάρβαρο μυστικό της Σαντορίνης»

Όπως γράφει η Daily Mail, μερικά από τα γαϊδουράκια, κάθιδρα, σταματούν και γλείφουν τους πέτρινους τοίχους που βρίσκονται στη σκιά, έτσι ώστε να ενυδατωθούν, καθώς δεν τους προσφέρεται αρκετή κατά την οκτάωρη έως και δεκάωρη παραμονή τους στην άκρη του γκρεμού.

Υπάλληλοι φιλοζωικών επισκέπτονται το ελληνικό νησί αυτήν την εβδομάδα ζητώντας καλύτερες συνθήκες για τα ζώα, αλλά και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, καθώς εξαναγκάζονται να σκαρφαλώνουν μία απόσταση 60 μιλίων κατά τη διάρκεια μίας σεζόν.

Οι τουρίστες που φτάνουν στο νησί προσελκύονται από τους «κράχτες» που προσφέρουν έναντι 6 ευρώ την ανάβαση με το γαϊδουράκι στην κορυφή του βράχου, πριν φτάσουν στο τελεφερίκ με χωρητικότητα 24 ατόμων.

Κλείσιμο
Η θλιβερή αυτή πορεία των γαϊδουριών με τα κουδουνάκια τους να χτυπούν, τα ουρλιαχτά από τους οπλισμένους με βίτσες και δερμάτινες ζώνες ιδιοκτήτες τους, ξεκινά από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

«Είναι βάρβαρο. Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο», λέει ένας Βρετανίας τουρίστας, ο οποίος προτίμησε να ανέβει τα σκαλοπάτια με τα πόδια μαζί με τη σύζυγό του, αφού αποβιβάστηκαν από κρουαζιερόπλοιο MSC Musica, στο πλαίσιο επταήμερης κρουαζιέρας από τη Βενετία.

Οι προσπάθειες της βρετανικής οργάνωσης Donkey Sanctuary, αλλά και τοπικές φιλοζωικές ομάδες έχουν πετύχει κάποιες προόδους για τα ζώα, αλλά παρά την αυξανόμενη πίεση, συμπεριλαμβανομένων και σχολίων στο TripAdvisor που χαρακτηρίζουν βάρβαρη αυτήν την παράδοση, η απαγόρευση του εμπορίου γαϊδουριών μοιάζει πολύ μακρινή

«Βρισκόμασταν στο λιμάνι και πήγαμε να δουμε από κοντά τα γαϊδουράκια μας, κι εκεκί συνειδητοποιήσαμε τι συνέβαινε πραγματικά. Αμέσως καταλάβαμε ότι ήταν λάθος», δήλωσε μία 33χρονη τουρίστρια από το Μπρίστολ.

Μία άλλη τουρίστρια περιέγραψε τη βόλτα της με το γαϊδουράκι ως ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή της. «Ήταν τρομακτικό. Το γαϊδουράκι μπροστά μου έπεσε και ο τύπος άρχισε να του φωνάζει για να ξανασηκωθεί και να προχωρήσει. Έμοιαζε να μην νοιάζεται καθόλου για το ζώο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Σαντορίνη τα γαϊδουράκια φιγουράρουν ως τουριστικό προϊόν, καθώς υπάρχουν σε λούτρινα, σε t-shirts και άλλα σχέδια, και τα οποία πωλούνται στα καταστήματα του νησιού.

Η ανησυχία πάντως που εκφρράζεται για τα ζώα ολοένα και αυξάνεται, μετά και το θάνατο μίας Γερμανίδας τουρίστριας, η οποία ποδοπατήθηκε από αφηνιασμένο γαϊδουράκι πριν από μερικά χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης