ΕΕ: «Όχι» στην καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί λένε οι «27»

ΕΕ: «Όχι» στην καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί λένε οι «27»

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products πριν γίνει νόμος –  Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ

fabrics
Σε συμφωνία για την απαγόρευση της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της συμφωνίας είναι η μείωση των απορριμάτων, μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση υφασμάτων έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο. Πολλά από αυτά να καταλήγουν στη χωματερή ή να αποτεφρώνονται.

Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products προτού αυτός γίνει νόμος. Σύμφωνα με την πρόταση του Μαρτίου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ίδια θα καθόριζε σε μεταγενέστερο στάδιο αν θα έθετε σε εφαρμογή απαγορεύσεις καταστροφής.

Ζητούν άμεση εφαρμογή του μέτρου

Ωστόσο οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν πως η απαγόρευση καταστροφής ενδυμάτων που δεν έχουν πουληθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αντί να περιμένουν από την Επιτροπή να διενεργήσει αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, θα έχουν μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα εξαιρεθούν.

Κλείσιμο
Η Ισπανία, η οποία θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο, αναμένεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τελευταίο θα πρέπει ακόμη να καθορίσει τη θέση του, όμως φαίνεται ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της καταστροφής υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί και ηλεκτρονικών συσκευών.

«Ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος»

Ο νέος νόμος θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο «ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος», που θα δείχνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός προϊόντος προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως η καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, γίνεται ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη την ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των online πωλήσεων.

Η Γαλλία διαθέτει ήδη νομοθεσία κατά των απορριμμάτων βάσει της οποίας απαγορεύει την καταστροφή προϊόντων, εκτός των τροφίμων, που δεν έχουν πουληθεί.




Ειδήσεις σήμερα

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι οδήγησε στη συντριβή

Οι «διάσημοι» που έμειναν εκτός Βουλής - Ο Μιθριδάτης, ο Σεϊταρίδης, η Δούνια και οι άλλοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και στο χωριό του Αλέξη Τσίπρα, το Αθαμάνιο Άρτας
-----

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης