Πράσινη Ενέργεια: Ευρωπαϊκή εβδομάδα υδρογόνου στις Βρυξέλλες

Πράσινη Ενέργεια: Ευρωπαϊκή εβδομάδα υδρογόνου στις Βρυξέλλες

Εκατοντάδες εκθέτες από ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν το παρόν παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες για το πράσινο υδρογόνο 

idro1
Με επιτυχία και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην καινοτομία πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου στις Βρυξέλλες, 24-28 Οκτωβρίου 2022, η οποία συνοδεύτηκε από ένα συνέδριο για τις πολιτικές καθώς και μία τεχνολογική έκθεση. Εκατοντάδες εκθέτες από ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν το παρόν παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες για το πράσινο υδρογόνο το οποίο θεωρείται το καύσιμο του Μέλλοντος. Μεγάλη και σημαντική ήταν και η Ελληνική συμμετοχή με πολλές εταιρείες και οργανισμούς του κλάδου.

Τις εργασίες του συνεδρίου και της έκθεσης άνοιξε με την ομιλία του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe που ήταν και διοργανώτρια αρχή του μεγάλου αυτού γεγονότος. Ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε: «Οι τεχνολογίες του υδρογόνου είναι ήδη εδώ και αποτελούν μέρος της ενεργειακής λύσης αλλά χρειάζεται να επισπεύσουμε και να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας. Οι πολιτικές και το νομοθετικό πλαίσιο οφείλουν τα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση και να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Βρισκόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα Υδρογόνου που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου, Hydrogen Europe, όπου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η εβδομάδα υδρογόνου, η οποία έχει διοργανωθεί ήδη δύο φορές αλλά χωρίς έκθεση φέτος δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δουν από κοντά τα αποτελέσματα της τεχνολογίας του υδρογόνου. Το υδρογόνο πλέον έχει γίνει πραγματικότητα. Εδώ γίνεται μια πολύ μεγάλη αγορά και σ’ αυτή την έκθεση βλέπουμε κιόλας ποιες εταιρίες ποιες χώρες και ποιες Περιφέρειες θα παίξουνε δυναμικό ρόλο σ’ αυτό τον καινούργιο τομέα. Η Ελλάδα έχει μπει στον χάρτη του υδρογόνου κάτι για το οποίο χαίρομαι και βλέπουμε στα πάνελ που διοργανώνουμε Έλληνες και Ελληνίδες που παίρνουν το λόγο και Ελληνικές εταιρείες που είναι εδώ και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις. Καταφέραμε κάτι που αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο μας και νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ευχαριστούμε όλους τους εκθέτες, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και ανυπομονούμε να ξαναδούμε στην έκδοση του επόμενου έτους στις 20-24 Νοεμβρίου 2023».
idro1
idro2
idro3

Ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdingsεπεσήμανε: «Η Advent Technologies έχει αναπτύξει μία σειρά προϊόντων τις κυψέλες καυσίμων και τώρα τελευταία τις μονάδες ηλεκτρόλυσης. Οι μονάδες ηλεκτρόλυσης είναι αυτές οι οποίες παράγουν πράσινο υδρογόνο από ηλεκτρόλυση του νερού. Το πράσινο υδρογόνο και ειδικά το υδρογόνο θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια για δύο λόγους: Ένα είναι ότι ουσιαστικά πάμε σε ένα καύσιμο, μία πρώτη ύλη, η οποία είναι καθαρή και επίσης τώρα με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις η Ευρώπη θα στηριχθεί πολύ στο υδρογόνο γιατί αυτό θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή η ενέργεια που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί το πράσινο υδρογόνο έρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές και είναι κάτι που η Ευρώπη έχει ενώ ορυκτά καύσιμα δεν έχει.

Ευελπιστούμε να παίξουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο και να φτιάξουμε αρκετές δουλειές στην Ελλάδα οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν κάπου αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι το κομμάτι του IPCEI ενός προγράμματος που πήραμε πρόσφατα με το όνομα Green HiPo και αυτή η επένδυση θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη».

Κλείσιμο
Η Μελίσσα Βερύκιος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Clean Hydrogen Joint Undertaking, Metacon - Helbio S.A. επεσήμανε: «Βρισκόμαστε στην εβδομάδα υδρογόνου εδώ στις Βρυξέλλεςκαι εκπροσωπώ το Hydrogen Europe ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και είμαι πρόεδρος του Διοικητικου Συμβουλίου Clean Hydrogen Joint Undertaking, Metacon - Helbio S.A. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για την εβδομάδα υδρογόνου. Ξεκινήσαμε χθες είδαμε πολλές καινούργιες εταιρείες πολλές τεχνολογίες στο EXPO στις Βρυξέλλες. Βλέπουμε τεράστια συμμετοχή και φέτος μετά από δύο δύσκολα χρόνια. Είδαμε τεράστιες εξελίξεις της τεχνολογίας. Έχουμε πολλές καινούργιες εταιρείες που έχουν εισέλθει στο χώρο του υδρογόνου και αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα. Έχουμε και πολλές καινούργιες εταιρείες που απορροφούν τις τεχνολογίες υδρογόνου. Σημαίνει λοιπόν ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να δημιουργούμε ένα οικοσύστημα υδρογόνου που σιγά-σιγά έρχεται και στην Ελλάδα. Έχουμε συμμετοχή από ελληνικές εταιρείες και επενδύσεις πολλές. Ακούσαμε χθες λοιπόν στο opening day ότι πολλές καινούργιες επενδύσεις έρχονται. Έχουμε επιτυχίες για άλλα δύο δις σε ένα καινούργιο found που ασχολείται με εταιρείες, τεχνολογίες και project υδρογόνου. Έχουμε καινούργιες επενδύσεις υδρογόνου και ευχάριστα νέα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την πρόοδο στην τεχνολογία του υδρογόνου. Προχωράμε λοιπόν δυναμικά σε ένα πάρα πολύ ωραίο event που έχει διοργανώσει το Hydrogen Europa μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Με μεγάλη επιτυχία και δεκάδες συμμετοχές η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2022

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε νοοτροπία εν καιρώ πολέμου όσον αφορά την ανάπτυξη υδρογόνου. Πρέπει να καταναλώνουμε 2Χ10Mt Ανανεώσιμου Υδρογόνου στην ΕΕ έως το 2030! Ακούγεται πολύ φιλόδοξο. Είναι πολύ φιλόδοξο! Αλλά οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα. Για τα επόμενα 2 χρόνια, στόχος μου είναι να δω τα έργα υδρογόνου να φτάνουν στο FID. Για αυτό, θα ενεργήσουμε με βάση τη νομοθεσία για να επιτύχουμε:

- Περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια. - Νομοθετική Σαφήνεια για το υδρογόνο (μια πραγματιστική κατ' εξουσιοδότηση πράξη που βοηθά, όχι εμποδίζει). - Σχεδιασμός Αγοράς και Στόχοι Υδρογόνου. - Οικονομικά». Τελείωσε δε την ομιλία του με ένα εξαιρετικό απόφθεγμα: ”Το έχω ξαναπεί, θα το ξαναπώ: HydrogenRocks!

Ο Νίκος Ντάβος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) τόνισε: «Οι τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου μπορούν να βοηθήσουν την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες και πράσινες θέσεις εργασίας. Εμείς ως CluBEυποστηρίζουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργήσει μία Κοιλάδα Πράσινου Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, να υλοποιήσει τα ήδη εγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες και να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Επιπλέον μέσα από τα σχετικά Ευρωπαϊκά έργα που ήδη υλοποιούμε διαμορφώνουμε και δημιουργούμε το πρώτο περιφερειακό οικοσύστημα για τις τεχνολογίες υδρογόνου".

Ο Ιωάννης Μωραϊτης, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μάνατζερ Υδρογόνου και Βιομεθανίου τόνισε: «Συμμετέχουμε κι εμείς στην εβδομάδα υδρογόνου στις Βρυξέλλες γιατί ως μία σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία πλέον καινοτομούμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το υδρογόνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή τη μετάβαση ως μία χώρα που έχει άπλετες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες όμως θα χρειαστούν κι αυτές να αποθηκευτούν μακροχρόνια».

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Υδρογόνου παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Οι Ήρωες του Υδρογόνου» με ένα κολάζ από σημαντικά έργα υδρογόνου στην Ευρώπη. Ο φωτογράφος Justin Jinα ποθανάτισε αυτά τα έργα με στόχο να τονίσει τη σημασία του πράσινου υδρογόνου και να το κάνει προσιτό στο ευρύ κοινό.


Ειδήσεις σήμερα:

22χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ρόδο είχε χάσει πατέρα και παππού στην άσφαλτο

Το κινητό πρόδωσε τον «δράκο με το τατουάζ» - Ήταν έτοιμος να φύγει από την Αλβανία

Τραγωδία στην Κρήτη: Η συγκλονιστική στιγμή που μεταφέρουν τη 47χρονη νεκρή - Τι είπε ο σύζυγος της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης