Χατζηδάκης: Ο EastMed θα προχωρήσει - Στο 49% η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Χατζηδάκης: Ο EastMed θα προχωρήσει - Στο 49% η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

«Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον» είπε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας

xatzidakis_vouli
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, έργων με γεωστρατηγική διάσταση, επισήμανε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε για τον EastMed πως «είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει. O κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας».

Σε άλλο σημείο, προσέθεσε: «Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Ειδικότερα για τον άξονα της ενεργειακής πολιτικής, είπε:

● To πρώτο σημείο αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει. O κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας!

● Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των τριών χωρών. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα!

Κλείσιμο
● Υπογράψαμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος μας να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.

● Ξεμπλοκάρουμε την Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

● Στηρίζουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).


● Και τέλος, διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται! Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον”.

Πέραν αυτών, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν στην ΔΕΗ, λέγοντας: «Σήμερα, ανακοινώθηκε το 5ετές business plan της ΔΕΗ. Υπογραμμίζω τρία βασικά σημεία του σχεδίου (για την απολιγνιτοποίηση θα μιλήσω αργότερα):

Πρώτον, οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα:

○ Καθώς έχουμε ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

○ Αλλά και ένα θαρραλέο άνοιγμα που θα ακολουθήσει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές

Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές:

○ Αυτό είναι μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και,

○ Ένας εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

Τρίτον, ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ:

○ Με τη μείωση του προσωπικού κατά 4.000 συνολικά και του κόστους της μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων.

○ Και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση. Και τελικά, τη στροφή της στην κερδοφορία!

Η ΔΕΗ θα πάψει να είναι μια εταιρεία που ζητάει από τους καταναλωτές να βάζουν κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη!

2. Ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω μέσα στο 2020 τον ΑΔΜΗΕ. Τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%! - αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω!

3. Προωθούμε επίσης τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε 2 ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

4. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με νομοσχέδιό μας στις αρχές του έτους. Μεταξύ άλλων:

○ Ενεργοποιούμε το θεσμό των πιστοποιημένων αξιολογητών και

○ Αξιοποιούμε το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Πρέπει η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη!

5. Στη ΛΑΡΚΟ προωθούμε άμεσα εντός του Ιανουαρίου μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014. Λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή, πέρα από κάθε φαντασία, κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΛΑΡΚΟ:

○ χρωστάει μόνη της στη ΔΕΗ το 80% των οφειλών υψηλής τάσης και

○ παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

6. Στο Κτηματολόγιο ξεπεράσαμε το Νοέμβριο - σε σχεδόν όλες τις περιφερειακές ενότητες όπου προχωρεί η κτηματογράφηση - το στόχο του 55%. Και συνεχίζουμε:

○ Στελεχώνοντάς το με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

○ Κάνοντας πράξη το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο που θα διευκολύνει τον πολίτη.

○ Δρομολογώντας τη συνεργασία με το ΤΕΕ αλλά και την υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού.

7. Ακόμη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Ώστε να καταστεί σαφές και με ασφάλεια δικαίου το πού και τι επιτρέπεται να χωροθετηθεί.

8. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ενεργοποιούνται επίσης ορισμένες ψηφιακές υποδομές που χρόνιζαν:

Τέτοιες είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων αλλά και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα νομοθετηθεί σύντομα. Μαζί και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν στην αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης και θα βάλουν σε μια τάξη την αστική ανάπτυξη».

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ!

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο 3ος κύκλος του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020 προβλέπει αύξηση κονδυλίων με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου έως το 2024 και της Κρήτης το 2023.

Φιλόδοξους στόχους έθεσε και για την ηλεκτροκίνηση καθώς είπε ότι εως το 2030 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης