120 δόσεις: Οι τέσσερις παγίδες που κρύβει η ρύθμιση οφειλών

120 δόσεις: Οι τέσσερις παγίδες που κρύβει η ρύθμιση οφειλών

Οι όροι της ρύθμισης μειώνουν τον αριθμό των δόσεων ενώ αφήνουν τους οφειλέτες εκτεθειμένους σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, όπως αποκαλύπτει σχετική εγκύκλιος.

eforia_ar
Τέσσερις όρους-παγίδες για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση που προβλέπει τμηματική αποπληρωμή οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Οι συγκεκριμένοι επαχθείς όροι προκαλούν σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τους οφειλέτες εκτεθειμένους σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους ή αφορούν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ρύθμισης:

1) Για να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο λαμβάνονται υπόψη όλα ανεξαιρέτως τα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2017, δηλαδή ακόμη και τα αυτοτελώς φορολογηθέντα καθώς και αυτά τα οποία απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος.

Ο όρος αυτός κρύβει μια μεγάλη παγίδα καθώς έχει ως συνέπεια μεγάλος αριθμός οφειλετών να εμφανίζεται με τεχνητά «φουσκωμένα» ετήσια εισοδήματα και έτσι να μην μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό και χαμηλά ποσά μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών του.

2) Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν αναστέλλει τυχόν κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί εις χείρας τρίτων, αλλά τα ποσά που προκύπτουν από τα μέτρα αυτά θα μειώνουν ισόποσα τα υπόλοιπα των ρυθμιζόμενων οφειλών.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης