120 δόσεις: Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα - Τι πρέπει να ξέρετε

doseis_main01

Πώς υπολογίζονται οι δόσεις, ποιες είναι οι παγίδες, ποιες οφειλές δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση - Οδηγός με ερωτήσεις-απαντήσεις

Τίθεται σε λειτουργία πιθανότατα τη Δευτέρα 20 Μαϊου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους οφειλέτες- φυσικά πρόσωπα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση, παρέχει ο παρακάτω οδηγός που έχει τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων:

 1- Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

 Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.), τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία. Οι εντάξιμες οφειλές είναι ειδικότερα αυτές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018.

2-Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων και το ποσό κάθε δόσης;

Σε φορολογούμενους-φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Για τους οφειλέτες με εισόδημα έτους 2017 άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017. Προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25% και προκύπτει η ετήσια δυνατότητα πληρωμής, με βάση την οποία καθορίζονται οι δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής (δείτε πίνακα).
 
3-Υπάρχουν «κόφτες» στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων;

 Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:
-         το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
-         ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18
-         ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.

Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, ο αριθμός των δόσεων ορίζεται περιορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.


4-Ποιες οφειλές δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν στο μέγιστο αριθμό δόσεων των 120;

Γενικά οι οφειλές που είναι χαμηλότερες των 3.600 ευρώ δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις σε καμία περίπτωση, καθώς ισχύει ο περιορισμός ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 30 ευρώ (3.600 ευρώ : 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση = 120 δόσεις). Οι οφειλές μέχρι τα 3.600 ευρώ θα ρυθμίζονται:

- μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 540 ευρώ
- μέχρι 33 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ
- μέχρι 66 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ
- μέχρι 99 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ


5-Ποιες παγίδες κρύβει ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης;

 Για να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο θα λαμβάνονται υπόψη όλα ανεξαιρέτως τα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2017, δηλαδή ακόμη και τα αυτοτελώς φορολογηθέντα καθώς και αυτά τα οποία απαλλάχθηκαν από τη φορολογία εισοδήματος,

Διαβάστε περισσότερα και δείτε πίνακες με το ύψος των δόσεων ΕΔΩ


ΣΧΟΛΙΑ (4)

Montazieros

Περιμένω με αγωνία να ανοίξει η πλατφόρμα να δω ποιοι θα είναι αυτή την φορά οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν να εκπλαγούμε δυσάρεστα.

120 κλωτσιές

Μας κάνουν προεκλογικές... ευκολίες για παράνομους φόρους, ασφα-ληστικές εισφορές χωρίς αντίκρισμα, τοκογλυφικές προσαυξήσεις και ότι άλλο μας φόρτωσαν οι κομματικοί τεμπελαραίοι. Για να μη μας κάνουν κατάσχεση. Να τους πούμε κ ευχαριστώ;!

timeinspace

Ακριβώς.

Σερβιτόρος

Απαράδεκτη ρύθμιση δόσεων, όταν οφειλές για φόρους, εισφορές, τέλη, πρόστιμα, λογαριασμούς, μισθούς, ημερομίσθια, μπορούν να πληρωθούν μέσω ρευστοποίησης κινητών-ακίνητων περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων, όπως δευτερεύουσες κατοικίες, εξοχικά σπίτια, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, αγροκτήματα, οχήματα, σκάφη, καταθέσεις κλπ.

timeinspace

Μπροστά σου είναι, πήγαινε να τα πάρεις.

Βαγγελης

Τα τελευταία 40 χρόνια η Ελλάδα κάνει πάρτυ πριν κάθε εκλογική αναμέτρηση με κύματα αισιοδοξίας και τρέμουλο ικανοποιησης. Ταυτόχρονα το βιωτικό επίπεδο κατρακυλάει, η χώρα έχει γίνει μακράν η χειρότερη της Ευρώπης, γκριζαραμε, χρεοκοπήσαμε, κλείσαμε τις τράπεζες, οι νέοι μετανάστευσαν. Αλλά το προεκλογικό πάρτυ καλά κρατεί. Έλληνα μην είσαι κορόιδο. Μην πιστεύεις εμένα, πίστεψε την τσέπη σου τα τελευταία χρόνια. Μην παρασύρεσαι από τους λαϊκιστές που σε εκμαυλιζουν. Δες το δάσος και όχι τα δέντρα. ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ. ΝΑ ΤΙΜΩΡΙΘΕΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΙΝΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nyx

Η THEON SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) ανακοίνωσε επίσημα σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τη στρατηγική συνεργασία της με την εταιρία HARRIS Night Vision USA  (νυν ESA - Night Vision) και την από κοινού ανάληψη συμβολαίου στο πλαίσιο του προγράμματος SBNVG για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

staikouras-3

Επαφές με επενδυτικούς οίκους, εταιρίες αξιολόγησης και την Κριστίν Λαγκάρντ έχει ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσινγκτον - Τι είπε για τράπεζες, επενδύσεις, φοροελαφρύνσεις

1