Έρευνα της Metron Analysis: «Έκρηξη» επενδύσεων στην Ελλάδα «βλέπουν» οι πολυεθνικές

acrop0

Η αυξητική τάση στις άμεσες ξένες επενδύσεις την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που η οικονομία βγήκε από μια μακρά ύφεση - Αυτό εκτιμούν 35 διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Την έρευνα, με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», διεξήγαγε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Metron Analysis, σε συνεργασία με την Public Affairs & Networks. Τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν στο δεύτερο invest.gr φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα. Όπως και πέρυσι, οκτώ στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) (83%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να προχωρήσει η εταιρεία τους σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δηλώνουν «σίγουροι» γι' αυτό, αυξάνονται συγκριτικά με πέρυσι, από το 53% στο 60%.

Επίσης, πάνω από οκτώ στους δέκα (86%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, την άποψη ότι «η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν πάνω από επτά στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους.

Οι CEO's των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εκπροσωπούν εταιρείες, οι οποίες έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού εννέα στις δέκα από αυτές έχουν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και πάνω από τις μισές σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Συγκριτικά με πέρυσι, η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τόσο στα μάτια των ίδιων, όσο και στις μητρικές τους εταιρείες. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατ' εξοχήν στην αντίληψη εξόδου από την οικονομική κρίση.

Κατά τη γνώμη των διευθυνόντων συμβούλων, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και τα ακίνητα, και δευτερευόντως σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την οικονομική κρίση, μια σειρά από ενδογενείς παράγοντες παραμένουν ακόμη εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:

• Το διοικητικό περιβάλλον

• Το φορολογικό πλαίσιο

• Η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς

• Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

• Η περιορισμένη έρευνα και η καινοτομία.

Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των στελεχών.

«Καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν σταθερά θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, σε σχέση µε την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεων τους, κατά δήλωσή τους, μπορούν να λειτουργήσουν και ως "πρεσβευτές" της χώρας µας στο εξωτερικό. Σε µια ταραγμένη εποχή και περιοχή, η Ελλάδα καλείται να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς που έπληξε η πολύπλευρη -σχεδόν δεκαετής- κρίση. Το ενδιαφέρον και η θετική διάθεση από τον διεθνή επενδυτικό περίγυρο φαίνεται πως όχι µόνο υπάρχει, αλλά και ενισχύεται, παρά το γεγονός ότι χώρα βρίσκεται σε εκλογική χρονιά» αναφέρεται στην έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Έλεος πια

με τον Λαϊκισμό και όλους του άσχετους που έχουν γίνει οικονομολόγοι. Για πιά έκρηξη επενδύσεων μιλάτε? Αυτός που θα έρθει να επενδύσει νομίζετε είναι κανένας χαζός? Κύρια προτεραιτόητά του δεν είναι να φτιάξει μια καλή επιχείρηση και να βγάζει ένα λογικό κέρδος, αλλά να μεγιστοποιήσει το κέρδος όσο μπορεί κάνοντας και αρπαχτές άμα λάχει. Θέλει πρόσφορο έδαφος, μισθούς της πλάκας και εργασιακή ζούγκλα (αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές του Κούλη) και φυσικά φορολογία της πλάκας. Και μετά νομίζει ο Κούλης, ότι αυτός ο κερδοσκόπος θα επενδύσει τα κέρδη του εδώ από την φορολογία που θα του μειώσει, να είναι σίγουρος για αυτό. Εμείς, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μην νομίζουμε ότι ο Κούλης θα δουλέψει για εμάς επειδή λέει ότι θα προωθήσει τον ιδιωτικό, θα τομέα. Θα προωθήσει τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα και για να πάρουν ένα μέρος οι εργαζόμενοι (τι νομίζετε ότι θα σας τα χαρίσουν οι εργοδότες?) θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ένας καλός κατώτατος μισθός.

νουμερο

"Εμείς, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μην νομίζουμε ότι ο Κούλης θα δουλέψει για εμάς επειδή λέει ότι θα προωθήσει τον ιδιωτικό, θα τομέα." Εσυ κοιτα να αρχισεις να παραγεις γιατι θα παρεις δρομο. Εαν η επιχειρηση δεν εχει κερδος εσυ δεν υπαρχεις καταλαβες ;

χμμ

πίσω στην πρώτη τάξη σύντροφε, δεν πιάνουν τα τσιτάτα πουθενά!

NOT

Αδικα χάνεις τον χρονο σου, η πλεμπα αποφάσισε...Κούλης!

Συντροφος

Απο οτι φαινεται το σχεδιο τους ειναι να μας γεμισουν με λαθρο απο η Συρια που θα λιαζονται τη Λεσβο και η Τασια θα τους αποκαλει επενδυτες

είστε σούργελα

πάλι θα τρίβουμε τα μάτια μας?...έλεος πια.....

ρ

Με 7ήμερο ποιός δεν θα θέλει να έρθει; Ο οδοστρωτήρας έρχεται

Νικος

Στον κουβα θα πατε.

Ωραία φωτογραφία..

Και ωραία επένδυση είναι να κάνουμε κεπ την Ακρόπολη μιας και τα πούλησαμε όλα πια!

nik the greek

Πολυ καλο ,πρωτο θεμα,γελασα με την ψυχη μου,ακου εκρηξη!!!

Νικος

Ποιοι είναι οι CEO και από ποιες εταιρείες; Πολύ μουφα μου φαίνεται

Συριζαίος

Έξοδος από τα μνημόνια, ρεκόρ στον τουρισμό, ανάπτυξη +2%, μειώση ανεργείας, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους έκρηξη επενδύσεων με σεβασμό στη δημοκρατία συμφέροντα των ΠΟΛΛΩΝ. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει φεύγοντας έφορο έδαφος να καλλιεργήσουν οι επόμενοι, δηλαδή οι προηγούμενοι...

Αγρότης Αγωνιστής

Εύφορο έδαφος λογικό με τόση κοπριά κ μπόχα, καλά το είπες.

Ε βέβαια.

Πώς να μην επενδύσουν, όταν ο Κούλης τους υπόσχεται τσάμπα δουλικό προσωπικό και ό,τι άλλη ευκολία του ζητήσουν. Η οικονομία κύριοι δεν φτιάχνει έτσι. Ούτε λύνεται η ανεργία. Ανέκαθεν ο κινητήριος μοχλός ήταν η μεσαία τάξη. Δώσε κίνητρα στον κόσμο να ανοίγει μικρές επιχειρήσεις. Αυτοί είναι η πραγματική οικονομία.

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις

είναι η πληγή της οικονομίας. Αδαείς αμόρφωτοι κωλόβλαχοι, κακοπληρωτές, πρωταθλητές μαύρης εργασίας, φοροφυγάδες, δεν αναπτύσσουν κανέναν εσωτερικά, αλλάζουν εργαζόμενους σαν τα σώβρακα ψάχνοντας τον εκάστοτε φθηνότερο, και στο τέλος βαράνε ένα ωραιότατο κανόνι αφού έχουν πάει "βόλτα" τον δανεισμό τους μέσω εξόδων στην τσέπη τους, και εντελώς τυχαία ό,τι χρωστάνε στις τράπεζες τα έχουν σε καταθέσεις εξωτερικού. Αστοιχείωτοι απατεώνες που φτιάχνουν ένα νομικό πρόσωπο για να του χρεώνουν και το βρακί που φοράνε, πληρώνοντας μισθούς Αφρικής. Μεγάλη χώρα χωρίς μεγάλα "μαγαζιά" δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη με ντουντούκα μήπως κανείς διαπράξει το "ποινικό αδίκημα" να φτιάξει εργοστάσιο και λέμε επενδύσεις τα ορθάδικα καφέ και τα τακούνι-express. 10 καφετέριες, 5 τοστάδικα και 3 ψητοπωλεία σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Souvlakon valley...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης