Bloomberg: Οι Έλληνες δεν βλέπουν καμία ανάκαμψη - Χάνουν σπίτια από τα χρέη

2527209

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν στο κράτος 104,4 δισ. ευρώ

Παρά τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η Ελλάδα ανακάμπτει μετά την οικονομική κρίση και τη δεκαετή λιτότητα, αρκετοί Έλληνες φαίνεται να δυσπιστούν, καθώς χάνουν τις κατοικίες τους λόγω χρεών, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι «είναι αλήθεια ότι αρκετά οικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα πέτυχαν αξιοσημείωτες επιδόσεις: μεταξύ άλλων, οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασαν αύξηση 26% το 2019, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση εδώ και δύο δεκαετίες, η χώρα πέρσι σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007, ενώ και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφτασαν το 3,3%».

Παρόλα αυτά, πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα συσσωρευμένα χρέη μετά από μια δεκαετία, κατά την οποία η οικονομία υποχώρησε κατά 25%.

Το ποσοστό ανεργίας της χώρας που ανέρχεται στο 18,5%, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 14.5%.

Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ή περίπου το 37% του πληθυσμού, οφείλουν το κράτος 104,4 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές - τριπλάσιες από τις καθυστερήσεις το 2010, ύψους 32,5 δισ. ευρώ.

«Πολλοί Έλληνες εξαντλημένοι, δεν παύουν να παλεύουν για να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, πολλοί άνθρωποι που κάποτε ήταν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, βιώνουν την αδιάκοπη πίεση επιβολής φόρων», δήλωσε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος που χειρίζεται περιπτώσεις κατασχέσεων κατοικιών από τράπεζες.

«Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα, όσο το ψυχολογικό, με όλη τη διαδικασία να τα επιβαρύνει. Τώρα λένε ‘αφήστε την τράπεζα να πάρει το σπίτι’. Δεν μπορούν πλέον να αντέξουν να τους καλούν οι εισπρακτικές εταιρίες για το χρέος τους. Γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις όπου οι πελάτες μου έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της συνεχούς πίεσης», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Οι κατασχέσεις των κατοικιών στην Ελλάδα, άγνωστες μέχρι πρόσφατα, καθίστανται όλο και πιο διαδεδομένες, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες πιέζονται να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Τα τραπεζικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 81,8 δισ. Ευρώ, ή σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Με τις εκλογές αναμενόμενες εντός του έτους, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να ενισχύσει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στα τέλη Μαρτίου, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα πλαίσιο προστασίας, μετά από μακροχρόνια διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το νέο πλαίσιο καλύπτει επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. Ευρώ, βάσει στοιχείων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από αυτά, ο εμπορικός φορέας αναμένει περίπου 10 δισ. ευρώ - που αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 οφειλέτες - να χρησιμοποιήσουν τη νέα νομοθεσία και τελικά περίπου 5 δισ. ευρώ ενδέχεται να αναδιαρθρωθούν και να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, το νέο σχέδιο θα βοηθήσει τόσο τους δανειολήπτες, όσο και τους δανειστές.

Οι πιστωτές της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν θέσει τη μείωση των κόκκινων δανείων ως πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες εκτελούν πλειστηριασμούς από τις ανακτηθείσες κατοικίες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι κύριοι αγοραστές αυτών των ακινήτων ήταν οι ίδιες οι τράπεζες.

Το 2018, περίπου 10.000 ιδιοκτησίες, ή περίπου το 85% αυτών που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό, αγοράστηκαν από τις τράπεζες. Οι δανειστές εκτιμούν ότι φέτος θα αγοράσουν περίπου 15.000 κατοικίες. Παρόλο που η κυβέρνηση αγωνίζεται να βοηθήσει, για κάποιους η βοήθεια έρχεται πολύ αργά.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Ελάτε ρε

Μονο απο βαρουφασκη, χάσανε 80 δις για πλάκα.

Χρυσογάλανος φίλος ριγμένος στο κόκκινο

Και να χάσουμε τα σπίτια έχουμε θάλασσα, ήλιο, τσίπουρο (που έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης), Αλέξη, Κυριάκο, Φώφη, Δημητράκη, Νικολάκη. Η Ελλάδα μπορεί να πεθάνει, αλλά ο Έλληνας ποτέ! P.S. Ναι ρε, ρομπότ είμαι, άμα λάχει να' ουμ!

Δ

Οι Έλληνες δεν βλέπουν καμία ανάκαμψη - Χάνουν σπίτια από τα χρέη. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Η ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΊΟΥ ΠΟΥ ΠΛΉΡΩΝΕ ΣΑΝ ΚΟΡΟΙΔΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Επειδή μερικοί είναι ηλίθιοι

Ρωτάω !!! Γιατί πριν την κρίση οι Έλληνες σε ποσοστό 85% πλήρωναν τα δάνειά τους;;; Με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν υπήρχε περίπτωση να πληρωθούν τα δάνεια ;; Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα εκ προμελέτης !!!

Ρωτήστε εμάς τους επαγγελματίες

Για την ανάκαμψη !!! Τρίχες γκατζαρές !!!! Τα μαγαζιά βογγάνε για να λένε οι άχρηστοι ότι βγάλανε πλεόνασμα και να τα παίρνουν οι τεμπέληδες και οι γυφτοι !!!!(πλην πραγματικών που έχουν ανάγκη ) Όλοι χτυπάνε μύγες και δεν βγαίνει κανένας !!!

Καρβας

Αφού ο Έλληνας δεν έβαλε μυαλό με την απάτη του χρηματιστηρίου και συνέχισε με τα δάνεια, δεν του φταίνε οι άλλοι!

Παναγιώτης

ΕίνΙ η ανάπτυξη της αριστεράς μέσω της αυξησης των φόρων

Μητσος

Αρχίστε από τα λαμόγια τους τραπεζίτες που έδιναν αβερτα δάνεια,και προχωρήστε στα μπατακια τους καταναλωτές.Φυλακη εννοείται και κατασχέσεις.

Χ.

Να κατασχεσουν το δικο σου το σπιτι λαμογιο σταλινιστη!

Γκοου μπακ Μέρκελ

Οι Έλληνας χάνουν τα σπίτια τους και οι Κινέζοι τα παίρνουν σχεδόν τζάμπα!

Καρβας

Φίλε το σπίτι είναι σαν την γυναίκα. Αν δεν φροντίσεις για αυτό θα στο πάρει άλλος.

thanasis

ΜΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ! ΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΕ?

....

.....ήλθε η καμψόκαμψη .

ΤΖ

4.500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΤΟΥΣ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ!!! ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΕΤΕ ΡΕ;

????

χαχαΑλέξη εσυ;

Δημήτρης Υψηλαντοπουλος

Νέο ψεκαστικο: Αεροζολ συριζολ (πρώην πασοκολ)... Έναν ψεκαζεις, δέκα σε ψηφίζουν... Ανταγωνιστής το Αεροζολ Μητσοτακολ (προσοχή στις απομιμήσεις την θυγατρική εταιρεία Ντοριτα). Ψψτττ... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

...

Δηλαδή χρωστούν 26000€ κατά μέσο όρο. Προφανώς άτομα που πήραν δάνεια νομίζοντας πως θα μπορέσουν να τα ξεπληρώσουν. Αυτά πληρώνουμε και οι υπόλοιποι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου