Κέρδη 10% εν μέσω shutdown για τη Wall Street

Κέρδη 10% εν μέσω shutdown για τη Wall Street

Πώς έκλεισαν οι μεγάλοι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

wall_week
Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1% έκλεισε την Παρασκευή η αμερικανική αγορά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 0,50%.

Η μεταβλητότητα πάντως εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των δεικτών, μια τάση που δείχνει να έχει καθιερωθεί ως η νέα «νόρμα» το τελευταίο τρίμηνο, με ότι αυτό μπορεί να προμηνύει για το μέλλον, το οποίο έχει ήδη στιγματιστεί από δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα (αλλά και μεσοπρόθεσμα) οι επενδυτές δέιχνουν να οδηγούνται από τα θεμελιώδη των εισηγμένων, αγνοώντας προσωρινά αρνητικά οικονομικά σινιάλα, εμπόριο, shutdown και γεωπολιτικά.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει στην πλειοψηφία τους τις προβλέψεις των αναλυτών, ειδικά σε ότι αφορά τις τεχνολογικές, οδηγώντας έτσι σε κέρδη τους δείκτες.

Την Παρασκευή ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,69% στις 24.722 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,83% στις 2.664 μονάες και τον Nasdaq να κινείται 1,29% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.164 μονάδων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,3%) και Caterpillar (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-5,7%) και McDonalds (-1,8%). Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2% έκλεισαν οι περισσότερες τεχνολογικές, καθώς και τράπεζες.

Κλείσιμο
Η απόφαση Τραμπ για προσωρινή άρση του shutdown δεν άλλαξε πολύ τα δεδομένα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος «υποχώρησε» μεν σε μια συμβιβαστική λύση, ωστόσο απέδειξε πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα του Τείχους, το οποίο και θα κυνηγήσει με κάθε κόστος, ακόμη κι αν χρειαστεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Μάλιστα η Συνέντευξη Τύπου δεν επηρέασε καθόλου τους δείκτες, κάτι το φυσιολογικό, αφού από τη μία η προσωρινή άρση του shutdown είναι κάτι το θετικό, όμως μακροπρόθεσμα ο Τραμπ δείχνει πρόθυμος να φτάσει το θέμα στα άκρα. Ωστόσο οι επενδυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν να αδιαφορούν για το shutdown...

Είναι εμφανές πως παρ' ότι στο παρελθόν shutdown σήμαινε απώλειες, το 35ημερο shutdown του Τραμπ (το μεγαλύτερο μάλιστα στην ιστορία) συνοδεύτηκε από κέρδη σχεδόν 10%!

Και στην Ευρώπη ο Stoxx 600 αποχαιρετά την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 0,56%. Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετοχές κατέγραψαν την πρώτη πτωτική τους εβδομάδα μετά από τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες.

Το ευρώ ανέκαμψε ελαφρά στο 1,1414 EUR/USD έναντι του δολαρίου, ενώ το πετρέλαιο κινείται σταθεροποιητικά στα 53,53 και 61,51δολ/βαρέλι για αργό και Brent αντίστοιχα.

Στο 2,757% το αμερικανικό 10ετές, ενώ ισχυρό ράλι κατέγραψε ο χρυσός, που ξεπέρασε τα 1.300 δολάρια/ουγγιά.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης