ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

efka

Το «τσουνάμι» των αιτήσεων παρακώλυε τη λειτουργία του ΕΦΚΑ

Αντιμέτωπο με έναν καταιγισμό αιτήσεων για την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές βρέθηκε τον τελευταίο μήνα το υπουργείο εργασίας. Αφού απέτυχε να αποθαρρύνει τους συνταξιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις στα ταμεία προκειμένου να μη «χαθεί» το έτος 2018 από τη διεκδίκηση των αναδρομικών, αποφάσισε να τους διευκολύνει για να περιορίσει τις ουρές που σχηματίζονταν και καθυστερούσαν τους υπαλλήλους από την εκτέλεση των υπολοίπων καθηκόντων τους .

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, θέτει από σήμερα σε λειτουργία, on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Με την αίτηση οι συνταξιούχοι διακόπτουν την παραγραφή των αναδρομικών . Όμως για να διεκδικήσουν τα ποσά απαιτείται να υποβάλλουν ατομική η ομαδική αγωγή Τα συνολικά ποσά που διεκδικούν οι ενάγοντες κυμαίνονται από 2000-25.000 ευρώ ανά άτομο . Αυτό σημαίνει ότι αν το δημόσιο κληθεί να επιστρέψει σε 2.5 εκ . συνταξιούχους τα «κομμένα» δώρα θα απαιτηθούν συνολικά πάνω από 5 δις ετησίως ενώ αν συμπεριληφθούν και οι τυχόν επιστροφές περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015 το κόστος θα εκτοξευθεί στα 8 δις ευρώ. Με αυτή τη δημοσιονομική βόμβα να απειλεί τα θεμέλια του συστήματος , είναι εύλογο το οικονομικό επιτελείο να αποκρούει οποιαδήποτε σκέψη για καθολική εκτέλεση των αποφάσεων του ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

George

"Αυτό σημαίνει ότι αν το δημόσιο κληθεί να επιστρέψει σε 2.5 εκ . συνταξιούχους τα «κομμένα» δώρα θα απαιτηθούν συνολικά πάνω από 5 δις ετησίως ενώ αν συμπεριληφθούν και οι τυχόν επιστροφές περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015 το κόστος θα εκτοξευθεί στα 8 δις ευρώ." λέει το άρθρο. Σιγά τα λεφτά ρε παιδιά, λέω εγώ. Ούτε οι τόκοι από τα 600 δισ. που έχει δανειστεί το κράτος από τα ταμεία δεν είναι. Το μεγαλύτερο κρατικό χρέος προς ιδιώτες αλλά δεν μιλάει κανείς γι αυτό το φέσι που έχει βάλει το κράτος.

Ελένη

Σιγά να μην επιστρέψουν δώρα και αναδρομικα. Τίποτε δε δίνουν μόνο ένα κοινωνικό μέρισμα τώρα για τις γιορτές και τέλος Και καλά θα κάνουν δλδ γιατί αν αρχίζουν και μοιράζουν πάλι δεξιά κι αριστερά το μνημόνιο που θα ακολουθήσει μετά δε θα είναι παιχνιδάκι όπως ήταν τα άλλα

Κούλης

E, ρε Σαμαροβενιζέλοι τι μας κάνατε !

Ελεος

Γιατι και καλα πρεπει να κανουν αιτηση?Αν τα δικαιουντε να τα παρουν ολοι και οχι μπας και ξεχασει να κανει κανεις κι γλυτωσει μερικα.Απλα ελεος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

7e44339256939bfbd99547ea30935521_XL

Με τιμή κοντά στα 4 εκατ. ευρώ βγαίνουν στο σφυρί για μία ακόμη φορά οι εγκαταστάσεις της άλλοτε κραταιάς Neoset, της γνωστής εταιρείας επίπλων που τελεί τώρα σε κατάσταση πτώχευσης.

ac8d761cb5ffaf2e371bd3ecd7d5b0ab_XL

O τομέας της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται να ενισχύσει τον τομέα των κατασκευών τα επόμενα χρόνια λόγω των πολύ υψηλών στόχων που θέτει η ΕΕ έως το 2030 και ενσωματώνει και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που θα δώσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης.

tsakalotos-sholz

Πηγές των θεσμών μιλούν για περικοπές - όχι κατ' ανάγκην σε συντάξεις - για να κλείσει το χάσμα με την Αθήνα - Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για συνέπειες από τυχόν ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κυβέρνηση μιλούν για πακέτο παροχών €1 δισ. το 2019

1
tameia_main01

Όσοι   πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές θα έχουν επιπτώσεις στην προσδοκώμενη σύνταξη - Τι προβλέπεται για εξόφληση των οφειλών στους κλάδους υγείας - Από 200 έως 4.690 ευρώ τον χρόνο θα γλιτώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

3