«Εμπαίζει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο Τσακαλώτος: Ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε, επειδή αποκτήσατε περισσότερα!

akinita_enfia

Το υπουργείο Οικονομικών «φιλοτεχνεί» με non paper το... φιλολαϊκό προφίλ του ΕΝΦΙΑ, λέει ότι «η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία» και ότι οι αυξήσεις οφείλονται και σε «μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης» - Δηλαδή, κάποιοι πλούτισαν και γι' αυτό φέτος πληρώνουν παραπάνω - Αναγκαστικά... παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών τις αυξήσεις για 1.000.000 ιδιοκτήτες

Ενημερωτικό σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια θα προβληθούν οι θετικές «όψεις» των φετινών εκκαθαριστικών, χωρίς όμως να λείπει η παραδοχή ότι για το 14% των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος: δηλαδή, για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις», αλλά σημειώνεται ότι «από το σύνολο (δηλ. από το ανωτέρω ποσοστό 14%) των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσο όρο 12 ευρώ».

Στο non paper τονίζεται ότι «η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία», ενώ οι αυξήσεις αποδίδονται εν μέρει στη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, δηλαδή στο ενδεχόμενο κάποιοι να έγιναν πλουσιότεροι, αποκτώντας περισσότερα ακίνητα...

Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: «Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών».

Παρά τις αυξήσεις σε πολλές λαϊκές περιοχές, όπως π.χ. στο Καματερό, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.) παρατηρούνται αξιοσημείωτες μειώσεις».

Διαβάστε ολόκληρο το σημείωμα:

- Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι κατά σχεδόν 60 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
- Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3 δισ 251 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3 δισ 180 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 σε 3 δισ 153 εκατομμύρια ευρώ και φέτος σε 3 δισ 93 εκατομμύρια ευρώ.
- Ειδικά για το συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.
- Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω. -Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.
- Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το σύνολο (δηλ. από το ανωτέρω ποσοστό 14%) των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.
- Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).
- H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας το συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.

Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Βικυ

Εμένα αυξήθηκε 728 ευρώ . Δεν αγόρασα ούτε πούλησα τπτ. Δεν είναι τεράστια διαφορά???

Μας ωθούν ως σωστοί μπολσεβίκοι στο ξεπούλημααααααα

Μόνο ο Σαμαράς μίλησε για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ και τον κατέβασε το Σύστημα....αμέσως(!) από Πρωθυπουργό...και ανέβηκε ο ΨΕΥΤΗΣ που υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ η οποία ήταν ραγδαία αύξηση...Από που πλουτίσαμε κε Τσακαλώτε??? Απο τους μειωμένους συνεχώς...μισθούς και συντάξεις???

Εβριτης

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΟΠΙΝΟΚΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΑ. ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 20-50 ΤΑ ΕΚΑΤΟ. ΕΔΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.

Πολίτης

Πάντως εμενα μού μειώθηκε το ΕΝφια γιατί πουλησα μικρο διαμέρισμα δωρο απο τη γιιαγια μου, που ειχαν εκτιμήσει ως αξια 21.000 , το δωσαμε 3.000 αληθεια, οποτε κατεβηκε ο φορος. Ευχαριστώ Αλέξη που εισαι τοσο καλός, ευχαριστώ κε τσακαλωτε που εισαι τοσο δικαιος, ευχαριστω και την καλη μου τύχη που έχασα λίγη περιουσία αλλα μού μειώθηκε ο Ενφια. Δεν θα το ξεχασω στις εκλογές οτι εκτός απο ψεύτες είστε και κλέφτες.😂

nikos

δεν ξέρω τι λέτε αλλά εμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 400€

Όντως...

...δεν ξέρουν τι λένε! Ο ΕΝΦΙΑ ΕΪΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΕΤΟΣ ή περίπου τα ίδια για το συντριπτικό ποσοστό των φορολογουμένων. Είπαμε να πέσει ο Τσίπρας, μην γίνεστε ρόμπες όμως...

@ΨΕΜΜΑΤΑΑΑΑΑ...

Δεν ξέρω πόσοι και ποιοί .."δικοί" τους είδαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ....η συντριπτικη πλειοψηφία όμως είδε τον χαρατσοΕΝΦΙΑ αυξημένο από 10-50%....Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια ΔΥΣΤΥΧΩΣ.....Ανέκαθεν άλλωστε η αριστερά μισούσε τους νοικοκυραίους-ιδιοκτητες....Και τους ισοπέδωσεεεεεεεεεεε......

efor

Δεν είναι η πρώτη φορά!

ΙΑΝ

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ GAY-PRIDE, "ΚΟΥΚΛΕΣ",ΜΠΑΦΟ,ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ......ΑΧΡΗΣΤΟΙ...... Α. ΞΕΧΑΣΑ...ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ,ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ,ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΚΑΙΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ "ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ",ΚΑΙΜΕ ΚΑΙ ΑΘΩΟΥΣ-MARFIN-..... ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΟΥΔΙ......!!!!

τσι-κριτι

σας έφταιγε ο Βενιζέλος και το πασοκ επειδή πληρώνατε το 30% απο τα σημερινά μέσω ΔΕΗ. κουφάλες συριζαίοι και νεοδημοκράτες μούγκα για σαμαρά και τσίπρα που σας φόρτωσαν με υπερδιογκωμένο εμφια. φάτε λοιπόν στη μάπα τον τσίπρα , φάτε στην μάπα και τον επόμενο κούλη και τραβάτε στη γωνιά σας ''να πεθάνετε ήσυχοι''.

@

Στην Κρητη τον ψηφισαμε και τον πληρωσαμε Απο 10 ως 50 τα εκατο απανω ο Ενφια του Τσιπρα. Θα ψαχνουν την ψηφο οι Αλητες στο νησι και Ελληνοποιουν ομαδικα Αλβανους Βουλγαρους και Ασιατες.

Χωριάτης

Τον ΕΝΦΙΑ μας τον έφεραν τα μνημόνια, δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς. Μόνο λοιπόν όταν καταργηθεί τελείως ο ΕΝΦΙΑ, μόνον τότε θα έχουμε βγει από τα μνημόνια..

ΑΑ

ρε τον αλήτη...

Μ.

Που είστε τώρα συριζαίοι να μας πείτε τη γνώμη σας; Σιγή ιχθύος!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας