Έρευνα: Παραμένει εχθρική στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα

fasta_track_ependyseis_0

Τι αποκαλύπτει έρευνα μεταξύ 30 CEO πολυεθνικών 

Φορολογία, γραφειοκρατία, αργή απονομή δικαιοσύνης αποτελούν τα βασικότερα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Μetron Analysis που παρουσιάστηκε στο 1ο Forum 2018 InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αν και υπάρχει η αίσθηση πως σε ορισμένους τομείς σημειώθηκαν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι επενδύσεις που εξετάζονται είναι σχετικά χαμηλού κεφαλαίου και σίγουρα δεν επαρκούν για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ειδικότερα, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις έφτασαν το 2017 στα 3,6 δισ. ευρώ (έναντι 2,8 δισ. το 2016), που είναι το υψηλότερο μέγεθος από την αρχή της κρίσης. Ωστόσο, η αναλογία Ξένων Επενδύσεων προς ΑΕΠ παραμένει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα περίπου 2,3 δισ. ευρώ από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ποσού ΞΑΕ στην Ελλάδα.

Ως ανασταλτικοί παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρονται το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον και οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας κεφαλαίου και εργασίας, η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, το διοικητικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η περιορισμένη έρευνα και καινοτομία. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η γενική κατάσταση των υποδομών.

Πιο αναλυτικά, την άποψη ότι η εικόνα της Ελλάδας « θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» ασπάζονται δύο στους τρεις CEO των 30 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα. Δύο στους τρεις CEOs υποστηρίζουν ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό οι εταιρείες που εκπροσωπούν να προχωρήσουν στο μέλλον σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι έξι στους δέκα δηλώνουν ότι οι επενδύσεις αυτές προγραμματίζονται για το 2019. Ωστόσο, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν το ύψος που εκτιμάται πως απαιτείται για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Το κενό υπολογίζεται πως απαιτεί 18-20 δισ. ευρώ ετησίως για να καλυφθεί και να επιστρέψει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, το ποσό των ΞΑΕ στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία υπολογίζεται μόλις στα 11,6 δισ. ευρώ.

Η τροχοπέδη της γραφειοκρατίας

Ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων περιγράφεται η γραφειοκρατία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δ/νοντος συμβούλου της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τζινέλ, η οποία έχει αναλάβει τη διαχειριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όπως αναφέρει, η εταιρεία χρειάστηκε να λάβει περισσότερες από 200 άδειες και εγκρίσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα αεροδρόμια, την ώρα που στη Λίμα του Περού δεν χρειάστηκε καμία άδεια, ενώ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας χρειάστηκαν μόλις δύο εγκρίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt κάνει λόγο για ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Fraport για τα λεγόμενα «ορφανά» αεροδρόμια στην Ελλάδα, δηλαδή όσα έχουν παραμείνει επί κρατικό έλεγχο.«Η απόδοση είναι τόσο καλή που η Fraport ενδιαφέρεται ήδη για άλλα 23 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται το κράτος». Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στα 23 αεροδρόμια συμπεριλαμβάνονται, σε πρώτη φάση και αυτά της Πάρου και της Σύρου (το πρώτο έχει επεκταθεί ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε φάση επέκτασης), για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα αντίστοιχα της Νάξου και της Μήλου.

Ποιοι είναι οι κλάδοι που έχουν προοπτικές

Τα στελέχη των πολυεθνικών θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επικεντρώσει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση, την εκπαίδευση, τον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, τις υπηρεσίες υγείας, τις μεταφορές και το Real Estate.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη των πολυεθνικών έχουν θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση με την εντύπωση που επικρατεί στις έδρες των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Δίκαιη ανάπτυξη (my Ass)

Η Αχτσιόγλου θα ορίσει σύντομα τον κατώτατο μισθό στα 5000 Ευρώ το μήνα και η Ελλάδα θα γίνει εντός του έτους πλούσια χώρα, αφού θα αυξηθεί η κατανάλωση! Όσοι εργοδότες δεν μπορούν πληρώσουν, αφού δεχθούν επίθεση από τους Ρουβίκωνες, θα συλλαμβάνονται και θα φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη...

Ολιστικό σχέδιο καταστροφής...

Δημιουργία αλυσίδας αξίας μέσω συνεργατικού σχηματισμού με αρχικό κεφάλαιο, προερχόμενο από το ΕΣΠΑ και δάνειο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με εγγύηση Δημοσίου. Για την φύλαξη της κεντρικής θύρας του συνεργατικού εργοστασίου προσλαμβάνονται δυό, για την παραγωγή τρεις και για τα γραφεία της διοίκησης χίλιοι δεκατρείς. Την διεύθυνση του εργοστασίου αναλαμβάνουν στελέχη με πολύχρονη εμπειρία στο συνεταιριστικό κίνημα της δεκαετίας του 80.Στο τέλος του τρίτου μηνός λειτουργίας η εταιρία περιέρχεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται από το ΠΑΜΕ και τον Ρουβίκωνα. Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, την διεύθυνση αναλαμβάνει ο πατέρας του υπουργού ψηφιακής πολιτικής, ο αδελφός του και ο μπατζανάκης του. Την βιωσιμότητα της εταιρίας εγγυάται το ελληνικό κράτος και εμείς αναλαμβάνουμε την χρηματοδότηση της!

φωτης πραμαντα

για τι ειδους επενδυσεις λεει το αρθρο και για γραφειοκρατια. ενα παραδειγμα. βρισκομαι ΕΛΛΑΔΑ με την οικογενεια πριν τα χριστουγεννα. ο γιος σπουδαζε ΕΛΛΑΔΑ και ειχε μονο ταυτοτητα. στην Χαλκιδα του κλεβουν το πορτοφολι με ολα τα εγγραφα. παμε αστυνομικο τμημα κανουμε δηλωση. ρωταμε για νεο δελτιο και η αποστομωτικη απαντηση .που ειχε εκδοθει η κλαπεισα ταυτοτητα ? λεει ο γιος Θεσσαλονικη. ωραια τοτε να πατε στη Θεσσαλονικη να βγαλετε νεο δελτιο. εδω στη χαλκιδα που μενετε μας ρωτανε απο την αστυνομια και απανταμε σε ξενοδοχειο. δεν υπαρχει αλλη λυση ξανα Θεσσαλονικη η απαντηση. με χειριστη συμπεριφορα απο κυ . με υφος χιλιων καρδιναλιων. αποτελεσμα εμεις φυγαμε ο γιος εμεινε πισω ηρθε καποιος συγγενης απο κοντινη αποσταση δηλωσαμε κατοικια του συγγενη ,αργησε να βγει το νεο δελτιο εχασε και την πτηση που ειχε προγραμματισει για ευρωπη ο γιος κλπ κλπ να μην μακρυγορησω αλλο .αν αυτο λεγεται κρατος ντροπη σε αυτους που το κυβερνουν. περιμενουν επενδυσεις?? ρωτηστε τι γνωμη εχουν οι ομογενεις ειδικα απο ΗΠΑ για την γραφειοκρατια και αυτοι που τολμησανε να επενδυσουν χασανε χρηματα στο λαδωμα μεχρι που σηκωθηκανε , φυγανε και ριξανε μαυρη πετρα πισω τους. μακρια απο αυτο το καρκινωμα που λεγεται δημοσιος τομεας

Τι μας λέτε

Έχετε αναμφίβολα μια σπουδαιότητα. Αλήθεια έτσι, και δεν σκέφτηκαν να σας φέρουν το προξενείο στην Χαλκίδα που μένετε.

φωτης πραμαντα

ποιος μιλησε για προξενειο ρε ουφο. ελληνικη ταυτοτητα θελαμε να βγαλουμε. ρε ολοι οι αμορφωτοι εδω . τοσο δυσκολο να καταλαβεις ρε τραχανα . νεο δελτιο ταυτοτητας γιατι η αλλη κλαπηκε. τα υπολοιπα τα αναφερω στο πρωτο σχολιο. μας στελνανε εκει που βγηκε η προηγουμενη ταυτοτητα. τι δεν καταλαβες ρε τραχανα?και βγαινεις και γραφεις οτι μαλακι@ σου κατεβει. δηλ. αν ειχε βγει ορεσιαδα θα επρεπε να παμε ορεστιαδα. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ειναι ο γιος.στη Χαλκιδα διανυκτερευσαμε σε ξενοδοχειο . ρε ουστ ταγαρι

Τι κράτος και η Γερμανία...

Είστε ποιο σπουδαίος απ ότι νόμιζα. Και εδώ στη Γερμανία οι ταυτότητες εκδίδονται στον Δήμο που εκδόθηκαν αρχικά.

Νίκος

Άθλιο το διοικητικό πλαίσιο με τους αγράμματους Καρανικαίους των κάθε λογής επιτροπών να ισοπεδώνουν τα πάντα. Ο δε Τσίπρας διέλυσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία υποχώρησε περυσι πέντε θέσεις καταλαμβάνοντας την προ τελευταία θέση στην ΕΕ. Με ποιά λογική θα βρεθεί επιχειρηματίας να φέρει λεφτά στη χώρα για επενδύσεις? Εξαίρεση στον κανόνα εχουμε το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, ακόμη όμως και εκεί οι επενδυτές πάλι χρησιμοποιούν δάνεια των ελληνικών τραπεζών, στερώντας τις αναγκαίες εισροές νέων πόρων στην οικονομία( παράδειγμα τα αεροδρόμια).

Λογικός

Εντατικοποίηση των εμπορικών σχέσεων με τους Κινέζους κομμουνιστές που έχουν τα φράγκα, γιατί με τα μπατίρια επενδυτές του Κούλη που μπλέξαμε δεν πρόκειται να δούμε προκοπή.

@Λογικός

Υπομονή! Σε λίγο φεύγει η κυβέρνηση του Κούλη και έρχεται ο Αλέξης να μας σώσει...

Ελ

Αφού το όνειρο του πρωθυπουργού είναι να γίνουμε η Βενεζουέλα της Μεσογείου. Για τι επενδύσεις και κουραφέξαλα μιλάμε; Πλακα κάνουμε;

Sotiris Bellos

Ναι ενώ στις ντόπιες είναι φιλική. Αν δεν τελειώσει επιτέλους ο εμφύλιος να χωριστούμε σε ανατολικούς - δυτικούς (καπιταλιστές - κομμουνιστές) δεν υπάρχει κανένα μέλλον εκτός από το διαρκές σύρσιμο.

Κιτκατ

Προχθές σε κάποια δ/νση Γεωργίας, πήγαμε για μια ερώτηση. Ο ένας από μας στάθηκε στην πόρτα του γραφείου και περίμενε. Αγενεστατα, κι ενώ περίμενε υπομονετικά χωρίς να βγάλει άχνα, η υπάλληλος άρχισε να φωνάζει και του λέει:"βγες έξω και κλείσε την πόρτα!" Ο άνθρωπος εκλεισε την πόρτα χωρίς κιχ και περίμενε 25 ολόκληρα λεπτά έξω κι όρθιος! Στο μεταξύ απέναντι στο διάδρομο ένα γραφείο με 2 υπαλλήλους. Ω, λέει ο ένας ,πήγε 12:30, να φεύγω εγώ. Παίρνει τα μπογαλακια του σφυριζοντας και φεύγει. Την ίδια στιγμή βγαίνει ο προϊστάμενος, κλασικός τύπος τεμπελχανα δυ. Βρώμοκοπαει τσίπουρο αυτός, κι όλος ο διάδρομος. Πάει στο διπλανό γραφείο και ρωτά: έφυγε ο Νίκος?? Ας φύγω κι εγω!!! παίρνει κι αυτός τα μπογαλακια του σε slooooowwww mmoootion και σφυριζοντας φεύγει κι αυτός. Ούτε ένας δεν ρώτησε τι θέλαμε. Σα να ήμασταν αόρατοι. Σα να μη πέρασε μια μέρα από κάτι δεκαετίες πριν, σαν να μην υπάρχει κρίση.. Όχι απλώς δεν είναι φιλική, είναι εχθρική, με τέτοιους υπαλλήλους.

Μπανανία!

Πρέπει να είσαι ο ψυχοπαθής δολοφόνος με το πριόνι για να έρθεις να επενδύσεις τα ωραία σου λεφτά στη Σοβιετική ΜπαλκανοΜπανανία! Όσο υπάρχει η τρελλή Συριζοφορολογία τόσο θα ψάχνετε επενδυτές με το κυάλι!

Επενδύσεις γύρω μας εκτός απο εδώ

Κατά τ'αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ μας παραμυθιάζει για ΣΥΝΑΝΑΠΤΥΞΗ με τις χώρες των Βαλκανίων. Δεν κοιτάνε πρώτα τα χάλια και τα καφριλίκια της ελληνικής γραφειοκρατίας, το παίζουνε και large με επενδυτές φαντάσματα στους Βαλκάνιους. Έλα όμως που αυτοί δεν τρώνε σανό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)