Έσβησε τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street

3e9817548fbe7eb

Οι επενδυτές εστίασαν στο υψηλό 3,5 ετών του πετρελαίου που εκτόξευσαν ExxonMobil και Chevron, αλλά και στο ράλι της Nike (+11,4%) μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου

Με κέρδη -αν και μειωμένα στο τέλος- ολοκληρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street.

Ο Dow Jones όμως κατάφερε να σβήσει τις αρχικές απώλειες της εβδομάδας, μιας εβδομάδας γεμάτη συγκινήσεις και εναλλαγές προσήμων, για γερά νεύρα.

Δεν είναι τυχαίο που μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης φόβου 'η μεταβλητότητας εκτοφεύτηκε κατά 33%. Αιτία της υψηλής αβεβαιότητας (και συνεπως μεταβλητότητας) δεν είναι άλλη από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.

Οι επενδυτές ωστόσο άφησαν στην άκρη τις εμπορικές ανησυχίες και εστίασαν στο υψηλό 3,5 ετών του πετρελαίου που εκτόξευσαν ExxonMobil και Chevron, αλλά και στο ράλι της Nike (+11,4%) μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Δείκτες

Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,23% ή 55 μονάδων στις 24.271, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 2.718 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 7.510 μονάδες.

Τον Ιούνιο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,6% ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν 0,5% και 0,9%, αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, στο τρίμηνο ο Dow Jones κέρδισε 0,7%, ο S&P 2,9% και ο Nasdaq 6,3%.

Στο εξάμηνο ο Dow Jones έχασε 1% ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν 1,7% και 8,8%.

Η εικόνα στο εμπόριο / Μάκρο

Στο μεταξύ παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας αν και το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς στην πρόσβαση ξένων κεφαλαίων στον εγχώριο αγροτικό και τραπεζικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί και κινεζικοί δασμοί. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να θέσει σε ισχύ τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 34 δισ. δολαρίων στις 6 Ιουλίου και αντίστοιχα, το ίδιο αναμένεται να πράξει και το Πεκίνο στη λογική του «οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες από 98 τον Μάιο. Η αρχική μέτρηση για τον Ιούνιο ήταν στις 99,3 μονάδες και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει μια μικρή μόνο υποβάθμιση στις 99,2 μονάδες.

Εμπορεύματα/Συνάλαλγμα/ομόλογα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 24ης Νοεμβρίου 2014 καθώς ενισχύθηκε 1% στα 74,15 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.254 δολ./oz.

Συνολικά, τον Ιούνιο η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 11% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 3,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1% έναντι του ευρώ στο 1,1683 από 1,1568 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,85%.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4182860

Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά μειώθηκαν κατά 7,3% οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε τουριστικά καταλύματα - Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Λετονία (+8,3%)