Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, αλλά τα ομόλογα είναι εκτεθειμένα λόγω Ιταλίας

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, αλλά τα ομόλογα είναι εκτεθειμένα λόγω Ιταλίας

Οι συνθήκες της συμφωνίας είναι απαραίτητες για να κάνει η Ελλάδα μια διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές, αλλά και τα ελληνικά assets να ξανασυνδεθούν με αυτά των ανταγωνιστών στην περιφέρεια

goldman_4
«H Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται απο τις εξελίξεις στην Ιταλία», εκτιμά σε ανάλυση της η Goldman Sachs ( Silvia Ardana, Dylan Smith), ύστερα απο τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup. Όπως αναφέρει το Eurogroup ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM.

O Ευρωπαϊκός μηχανισμός Σταθερότητας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν:

(i) την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα ώστε να προσφέρει σ αυτή ένα μγεάλο κεφαλαιακό απόθεμα
(ιι) ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους
(ιιι) ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει την δημοσιονομική ορθότητα και θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταρρύθμισης. Κατά την άποψη της Goldman Sachs, η συμφωνία κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Οι τρεις προαναφερόμενες συνθήκες της συμφωνίας είναι απαραίτητες για να κάνει η Ελλάδα μια διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές, αλλά και τα ελληνικά assets (μετοχές, ομόλογα) να ξανασυνδεθούν με αυτά των ανταγωνιστών στην περιφέρεια. Βραχυπρόθεσμα λόγω της δημιουργίας του κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 24 δισ. ευρώ, των θετικών προοπτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα, και της διευκόλυνσης απο την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται απο τις εξελίξεις στην Ιταλία. Όπως συνεχίζει η Goldman, το κεφαλαιακό απόθεμα θα καλύψει 22 μήνες των ελληνικών υποχρεώσεων. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικούθ χρέους απο την Goldman δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα ( 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 , και ύστερα ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% ) κάτω απο πιο ρεαλιστική βάση θα αυξάνονταν πιο ταχύτατα, απ ότι προσδοκούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Επιπλέον, η δέσμευση του Eurogroup για ενα περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων του EFSF στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032 αναδεικνύει ότι de facto οτι τα δανεια του επίσημου τομέα θεωρούνται junior σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Κλείσιμο
Μια περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης των δανείων αυτών θα πρόσφερε στην Ελλάδα την δυνατότητα να διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες πολιτικές, αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης