OOΣΑ: 57% πιθανότητες οι Έλληνες να χάσουν τη δουλειά τους από ρομπότ στα επόμενα χρόνια

robot_robor

Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών

Σχεδόν μία στις δύο θέσεις εργασίας (48%) έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, που έκανε εκτιμήσεις για 32 χώρες.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος εργαζόμενος έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζεται εν μέρει ή εν όλω από την αυτοματοποίηση και τις μηχανές (τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ κ.α.).

Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μερικά από τα έως τώρα καθήκοντα των εργαζομένων θα γίνονται πλέον με αυτοματοποιημένο τρόπο. Συνεπώς το βασικό «μήνυμα» δεν είναι τόσο ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων, όσο ότι θα μεταβληθούν δραστικά έως δραματικά.

Η μελέτη εκτιμά ότι σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήκουν το 14% των θέσεων εργασίας, που έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε ποσοστό πάνω από 70% στο μέλλον. Ένα άλλο 32% των θέσεων εργασίας έχει πιθανότητα αυτοματοποίησης σε ποσοστό από 50% έως 70%. Στο αντίθετο άκρο, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας (26%) αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο αυτοματοποίησης, σε ποσοστό κάτω του 30%.

Όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θέσεων απασχόλησης (23%) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχοντας πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε βαθμό άνω του 70%. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία είναι μόνο 6%, στη Φινλανδία 7% και στη Σουηδία 8%. Γενικότερα, οι εργαζόμενοι των πλούσιων χωρών φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση σε σχέση με τους συναδέλφους τους των φτωχότερων χωρών.

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, ο κίνδυνος αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας δεν αυξάνει ιδιαίτερα με την ηλικία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντίθετα φαίνεται να κορυφώνεται μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων και μετά μάλλον να σταθεροποιείται. Αυτό, κατά τους ερευνητές, με επικεφαλής τη Γκλέντα Κουιντίνι, έρχεται σε αντίθεση με την φοβία ότι η αυτοματοποίηση είναι πιθανότερο να πλήξει περισσότερο τους πιο μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους, που έχουν μικρότερες τεχνολογικές γνώσεις.

Ο κίνδυνος αυτοματοποίησης διαφέρει, επίσης, από επάγγελμα σε επάγγελμα. Πιο «ευάλωτοι» σε μελλοντική αυτοματοποίηση είναι οι εργαζόμενοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στους τομείς της μεταποίησης, της γεωργίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών (καθαριότητα, πωλήσεις, οδηγοί κ.α.). Αντίθετα, πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό είναι η εργασία επαγγελματιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη εξειδίκευση, μολονότι ούτε αυτοί θα μείνουν αλώβητοι.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Τίνα

Πριν να χαθεί απο τα ρομπότ, χάθηκε απο τους λαθροεισβολείς. Οι Έλληνες απέμειναν μόνο να πληρώνουν φόρους, εξαντλώντας κάθε αποταμίευση.

kyriakos

Δεν τα πιστεύω αυτά. Είναι σαν να λένε ότι οι χρεωκοπημενοι στοκοι είναι βλακες με πτυχία, γνωμοδοτες, κοπριτες που είναι μόνο για διεκδίκηση δικαιωμάτων με δανεικά και κλεμμένα, κάνουν τους μάγκες αλλά άμα πέσει η πρώτη ντουφεκια θα την κάνουν για αντίσταση μέσω Facebook από το εξωτερικό και γενικώς μόλις πέσει μπατσα κάθονται κυρίες.

theokal

Η αντικατάσταση των ανθρώπων με ρομπότ θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες σε λαούς που η κύρια απασχόληση του εργατικού δυναμικού είναι οι βαριές βιομηχανίες. Εμείς μέσα στην ατυχία μας να έχουμε χάσει την "βιομηχανική επανάσταση" έχουμε την τύχη να μην έχουμε ιδιαίτερες "επενδύσεις" σε αυτήν την βιομηχανία. Αυτό για τους λαούς που έχουν τέτοιες επενδύσεις θα γινει πρόβλημα. Σε εμάς αν υπήρχε ηγέτης και ηγεσία με όραμα, πρόγραμμα και προοπτική θα έπρεπε να προκρίνει την ρομποτική ως επιστήμη και μελλοντικό πεδίο δράσης και εγγυημένης ανάπτυξης για τους Έλληνες. Είμαστε λαός ευφυής, σκεφτόμαστε πολλές φορές αντισυμβατικά και αιρετικά, βρίσκουμε λύσεις, με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που έχουμε είμαστε επαρκώς επιστημονικά καταρτισμένοι και με λίγη καθοδήγηση θα μπορούσαμε να τα πάμε καλά. Ο τομέας αυτός δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και δεν απαιτεί να είσαι ιδιαίτερα προηγμένος βιομηχανικά με μακρά παράδοση στην βαριά βιομηχανία αλλά απο την άλλη δεν απαιτεί και να έχεις κάποια ιδιάιτερη ιστορία στην πληροφορική. Γι αυτό πολλές ελληνικές βιομηχανίες, σε όλη την Ελλάδα, δίπλα στα τεράστια εισαγόμενα μηχανήματα παραγωγής, όπου χρειαστεί βρίσκουν απλές αξιόπιστες λύσεις tailor made με αυτοματισμούς και μικροκατασκευές made in Greece, φτιαγμένες από τοπικά μηχανουργεία και μικρές βιοτεχνίες.

kkk

Τη μεγαλύτερη αυτόματοποίηση την έχει φέρει ο ΑλΕκΣηΣ με τους φόρους του

Dr Ελένη

Ούτως ή άλλως οι Έλληνες εργαζόμενοι κρίθηκαν ανίκανοι, αγράμματοι, απαίδευτοι, από την έκθεση του ΟΟΣΑ, "skills oecd workers 2017 outlook", ψάξτε να το βρείτε.

ΝΙΚΟΣ

έλα αφήστε τις λαλακίες... Μέσα στο χαμό αναπαράγετε τα πάντα που προκαλούν φόβο στον κόσμο. και ναι, δεν είναι ρομπότ....

Αε σιχτίρ βλήματα !

Ο ΟΟΣΑ λέει μ@λ@κίες ! Πρώτο, δεν γνωρίζει τίποτα από τη μίζερη διαβίωση που κάνουν οι Ελληνες στη μνημονιακή εποχή και που θα τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή και Δεύτερο , για να χάσεις τη δουλειά σου πρέπει να ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ρε ανόητοι ΟΟΣΑτζήδες ! Και εντώ στο Ελλάντα ντουλειές ντεν υπάρχουν, παρά μόνον για τους ημέτερους !!! Τί δεν καταλαβαίνεται ρε αεριτζήδες kopani ;;;;

Ξύπνα!

Φίλε ! Τα ρομπότ και τα προγράμματα υπολογιστών κάνουν δουλειές που απαιτούν χαμηλή παιδεία. Με την εξέλιξη στην Ρομποτική και στην Τεχνητή Εφυΐα (ΑΙ) ακόμη και θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή παιδεία πρόκειται να εξαφανισθούν. Στην Ελλάδα όπου το ανώτατο αξίωμα κατέχεται από ένα αξιολύπητο καταληψία που δεν ξέρει αγγλικά και ούτε καν οτι δεν αλλάζεις κατεύθυνση αν κάνεις στροφή 360 μοιρών, θα εξαφανισθούν πάμπολλες θέσεις εργασίας. Αλλά οι Δ.Υ.θα βρούν δουλειά σαν καμηλιέρηδες γιατί οι Άραβες ξυπνήσανε με το ιντερνετ και προτιμουν τις ξανθειές αντι για τις καμήλες.

Νίκος

Για να χάσεις την δουλειά σου από τα ρομποτ πρέπει να έχεις βιομηχανία και βιομηχανικούς εργάτες. Τι θα αντικαταστήσουν τα ρομποτ στην Ελλάδα; Τα ...γκαρσόνια;

Τι μας λέτε!

Δεν υπάρχει ρομπότ που ξύνεται οπότε άκυρο το άρθρο για το δημόσιο! Ουτε υπάρχει ρομπότ που να δουλεύει και να χρωστάει οπότε άκυρο και για τους ιδιώτες. Τέλος!

Γατάκια ξένοι

Μόνο αν βγάλετε το ρομποτ που χτυπάει σφραγίδες η ρομπότ που ξύνει τα @@ στο γκισέ κινδυνεύουν οι ελληναρες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

syskepsi_ypoik

Επί τάπητος το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες με τιτλοποιήσεις μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας