Γκρίνιες και πιέσεις από τους δανειστές: «Αθήνα, δείξε καλό πρόσωπο!»

Γκρίνιες και πιέσεις από τους δανειστές: «Αθήνα, δείξε καλό πρόσωπο!»

Στις 11 η συνάντηση Τσακαλώτου με τον Όλαφ Σολτς - Σε δύο στρατόπεδα οι δανειστές - «Άγνωστος Χ» Πόουλ Τόμσεν και ΔΝΤ

tsakalot-hilton
Και μετά την αξιολόγηση, τι;… Η Ελλάδα διχάζει ξανά τους δανειστές, με «διατητή» την Κομισιόν που πιέζει την Αθήνα για να ολοκληρώσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και να δείξει «καλό πρόσωπο» για να καθησυχάσει, έτσι, τους ανησυχούντες ευρωπαίους δανειστές, που ζητούν αυστηρότερη «μεταμνημονιακή παρακολούθηση» -όπως «βάπτισε» ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος το μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Για τον ίδιο λόγο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σπεύδει να συναντήσει -για πρώτη φορά κατ’ιδίαν- τον νέο Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, στις 10 το πρωί ώρα Βερολίνου (11 ώρα Ελλάδος) σήμερα, Παρασκευή και 13.

Πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν πήρε χθες στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης. Τα νέα από το Euroworking Group δεν ήταν καλά, ούτε και άσχημα όμως. Ακόμα και οι μονίμως αισιόδοξες «πηγές» της Κομισιον που επιμένουν πάντα πως η Ελλάδα κάνει «ό,τι χρειάζεται», εχθές σίγησαν. Και ήταν αναμενόμενο, καθώς οι συζητήσεις στο EWG επισκιάστηκαν από τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών που μετείχαν στο λεγόμενο Washington Group το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασε λίγη ώρα νωρίτερα ερήμην της Ελλάδος για το ελληνικό ζήτημα. Αντιθέτως συμεμτείχε ο διευθυντής ΔΝΤ στην Ευρώπη –και παλιός γνώριμος της χώρας μας- Πόουλ Τόμσεν.


Κλείσιμο
Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Όλα παίζονται στα πολλαπλά παράλληλα παζάρια που διεξάγονται αυτές τις ώρες:

- Μάχη με τον χρόνο για την 4η αξιολόγηση: ο κύριος Χουλιαράκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικων της ευρωζώνης ότι οι εκκρεμότητες για 75 από τα 88 προαπαιτούμενα είναι «τεχνικής φύσεως» και η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα λύσει –επικαλούμενους και ότι μια μέρα πριν μόλις το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε και νέο νομοσχέδιο. Πήρε το μήνυμα πάντως ότι πρέπει η κυβέρνηση να τελειώνει, γιατί δεν υπάρχει «τεχνική συμφωνία» με τους θεσμούς τον Μάιο, κινδυνύσει ίσως να χαθεί και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε η τελευταία ευκαιρία για να επικυρωθεί το τέλος της 4ης αξιολόγησης θ είναι η 12 Ιουλίου, καθώς μετά μπαίνει ο Αύγουστος και δεν θα ως τον Σεπτέμβριο δεν θα συνεδριάσουν ξανά τα ευρωπαϊκά όργανα (ενώ το 3ο πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου). Το ίδιο μήνυμα έστειλε όμως και ο πρωθυπουργός το Πάσχα στους υπουργούς του, για να κατανοήσουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή «αντάρτικο».

- «Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου» (ή Growth Strategy for the future of Greece): ο κύριος Χουλιαράκης ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως το ελληνικό σχέδιο Ανάπτυξης -που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις- δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπόκειται σε αλλαγές και τελεί υπό διαμόρφωση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, «ακόμα ανταλλάσσονται απόψεις» (και σελίδες ολόκληρες) με τους θεσμούς –και ειδικά με την Κομισιόν. Το «ράβε-ξήλωνε» πρέπει να έχει τελειώσει όμως μέσα στις επόμενες μέρες, για να παρουσιαστεί επισήμως στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Ο κύριος Τσακαλώτος λαμβάνει σήμερα την σκυτάλη να πείσει εκείνος το Βερολίνο πως συμφέρον όλων είναι να λήξει «αναίμακτα» και στα γρήγορα το θέμα, και ειδικά για τους δανειστές που δεν θέλουν να ακούσουν ποτέ ξανά για «μνημόνια» στην Ελλάδα. Άγνωστο παραμένει άλλωστε ακόμα αν τελικώς το κείμενο αυτό θα λάβει ποτέ ισχύ δέσμευσης με μορφή νομοθέτησης, ή θα αποτελέσει απλώς ευχολόγιο που μπορεί να αλλάζει από οποιονδήποτε μελλοντικό υπουργό οποιασδήποτε κυβέρνησης –ή και υπό την πίεση των δανειστών για τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης.

- Ελάφρυνση ελληνικού χρέους υπό όρους (conditionality): το θέμα κατάφερε να διχάσει χθες τους ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στη έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες. Ο «μυστικός δείπνος» πριν το EWG πάντως, δεν φαίνεται να οδήγησε σε λύση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρώην Ανατολικές χώρες φέρονται να υποστήριξαν ελάφρυνση χρέους μόνον με ανταλλάγματα, όρους και δεσμεύσεις. Αντιθέτως η Γαλλία «λάνσαρε» τον δικό της μηχανισμό ελάφρυνσης του δανειακού βάρους με βάση την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας στην στήριξη του Γάλλου Επιτρόπου Μοσχοβισί και των υπερχρεωμένων κρατών-μελών του Νότου.

Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις μετατίθενται πλέον σε επόμενη συνάντηση ή και σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο. Ευκαιρία για να επανεξεταστεί το ζήτημα και για να καθορίσει την στάση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, σε μία εβδομάδα στην Ουάσινγκτον (20-22 Απριλίου). Αν χαθεί το «ραντεβού» για τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό (μεταμνημονιακό) πρόγραμμα, επόμενος σταθμός θεωρείται το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Αν και τότε θα απομένουν ουσιαστικά μόλις 2 μήνες για να προλάβουν να καταλήξουν σε συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι και για όλα τα ανοικτά μέτωπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης