Η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους έχει προαιρετικό χαρακτήρα

Η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους έχει προαιρετικό χαρακτήρα

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σημειώνει ότι «η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της  κ.υ.α.  από την διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, «είναι παράνομη»

Η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους έχει προαιρετικό χαρακτήρα
Η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS (πληρωμές μέσω κάρτας), μετά και την γνωμοδότηση 3/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους, αποφάνθηκε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
         
Οι δικηγόροι ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS στα δικηγορικά γραφεία επισημαίνουν ότι το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι πελάτες – εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές. Συνεπώς, η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
         
Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σημειώνει ότι «η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της  κ.υ.α.  από την διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, «είναι παράνομη» λόγω παραβίασης, όχι της γνωμοδότησης της Αρχής, αλλά «της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997)», όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε.
         
Κλείσιμο
Αυτό  σημαίνει, αναφέρει η Ολομέλεια ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα κ.υ.α. κύρωση του προστίμου, έχει την δικονομική δυνατότητα  να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.
         
Υπενθυμίζεται ότι κατά της   επίμαχης κ.υ.α. έχει ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται   στις 11.10.2017. 
         
Τέλος, οι  συμμετέχοντες στην Ολομέλεια πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δήλωσαν ομόφωνα ότι, κατόπιν αυτών «δεν επιθυμούν, και συνεπώς δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών».Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης