LIVE

Κορωνοϊός

Στουρνάρας: Πέντε οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

Στουρνάρας: Πέντε οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

Οι βασικές προβλέψεις της ΤτΕ για την τριετία 2016-2018 - Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις με τις οποίες  ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να φθάσει το 2018 το 3%

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδο
ς Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου.

Ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας, στα δημοσιονομικά και στη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ ανέλυσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα άμεσα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε στα μέλη του ΣΕΒ τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος (βλ. Πίνακα) για την τριετία 2016-2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αυτών είναι η πιστή εφαρμογή των εξής πέντε προϋποθέσεων:

Πρώτον, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί, να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.

Δεύτερον, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της αδρανούσας δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Τρίτον, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η υλοποίηση των θεσμικών παρεμβάσεων σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή του, με θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας.

Τέταρτον, σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους.

Πέμπτον, μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με τη σειρά τους, οι εξελίξεις αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει διατηρήσιμη την υποχώρηση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι δράσεις αυτές θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μη κρατικοδιαιτος

κ Στουρνάρα,ξέχασες τα βασικά:(1) μείωση-σοκ των δαπανών της σοβιετιας(=εληνικο κράτος)(2)μείωση-σοκ των φόρων.

Λάκης

Αυτός που ζει;

ΑΝΔΡΕΑΣ

αυτος ζει στην πραγματικοτητα.εσυ, πες μας σε ποιο συννεφο ζεις.

ΚΥΡ

1.) Αξιολόγηση εργασιακών αντικειμένων και προσώπων στο Δημνόσιο με σκοπό την απόλυση τουλάχιστον 300.000 ΑΡΓΟΣΧΟΛΩΝ που δεν εχουν καν σοβαρο αντικειμενο εργασιας και απλως περιφερονται ασκοπα σε γραφεια και υπηρεσιες (αν και όταν πανε)... 2.) Εξορθολογισμός των μισθών σε δημοσιο και ιδιωτικό τομέα γιατι δεν γίνεται ο ταμίας σδτη ΔΕΗ να παίρνει 1.500 και ο ταμίας στο Βασιλόπουλο 500... 3.) Εξορθολογισμός συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γιατί δεν γίνεται ο δημόσιος υπάλληλος να συνταξιοδοτείται μετά από 25-30 χρόνια στο 120% του μισθού και ο ιδιώτης να πληρώνει ΤΕΒΕ 1.000 Ευρώ για να πάρει σύνταξη 450 Ευρώ στα 65... 4.) Θέσπιση σύνταξης στα 67 (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) οπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες... 5.) Κατάρεγηση του "εφάπαξ" που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα άνωθεν της Σαχάρας... 6.) Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο... 7.) Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, οι οποίες απασχολούνε όλες 3-4 φορές περισσότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζονται και βάζουν από ενάμιση Δις ετρησίως έκαστη το κράτος μέσα χωρίς να προσφέρουν τίποτε στον πολίτη. Δεν γίνεται π.χ. ο ΟΣΕ να απασχολεί 13.000 υπαλλήλους σε ένα ανύπαρκτο και απαρχαιωμένο δίκτυο και οι 9.600 από αυτούς να είναι "διοικητικοί υπάλληλοι" στα γραφεία. 9.600 υπάλληλοι "διοικούν" τις 3.000 που δουλεύουν (αυτά γίνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ). Κλείσιμο όλων των άχρηστων επιτροπών και οργανισμών (π.χ. ΕΡΤ)... 8.) Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων γιατί δεν γίνεται το 2016 σε πολιτισμένη χώρα να υπάρχουν επαγγέλματα όπου για να κάνεις δική σου επιχείρηση να πρέπει να κληρονομήσεις (!!!) μία άδεια ή να αγοράσεις μία προς 300.000-400.000 Ευρώ.... 9.) Πάταξη της φοροδιαφυγής στον ιδιωτικό τομέα που είναι στο απαράδεκτο για πολιτισμένη χώρα 61% ανά επαγγελματικό κλάδο! Σε κάποιους κλάδους μάλιστα όπως στον κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, ταβέρνες, ξενοδοχεία κτλ.) φτάνει μέχρι και το 100% και αυτό δεςν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αλλά γίνεται εδώ και 40 χρονια..... ΑΝ δεν γίνουν αρχικά τα παραπάνω δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε ποτέ!!! Θα χρειαζόμαστε μία ζωή δανεικά για να χρηματοδοτούμε την νοσηρή κατάσταση και θα είμαστε μία ζωή έρμαιο αυτών που μας δανείζουν οποιοδήποτε νόμισμα κι αν έχουμε......

@

Οι γνωστες ηλιθιοτητες ανιδεων με μισος για το δημοσιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΥΡ,σωστος 100%

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης