Τσακαλώτος: Δεν θα δουν όφελος οι φτωχοί από τα μέτρα - Δεν παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ στα νησιά

Τσακαλώτος: Δεν θα δουν όφελος οι φτωχοί από τα μέτρα - Δεν παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ στα νησιά

Δεν θα ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ - «Πρέπει να πειστούν οι ΑΝΕΛ και οι νησιώτες» ότι η κυβέρνηση θα βρει καλύτερους τρόπους να στηρίξουν τους κατοίκους των νησιών - Ανοιχτό, πάντως, το ενδεχόμενο αντικατάστασης μέτρων

Τσακαλώτος: Δεν θα δουν όφελος οι φτωχοί από τα μέτρα - Δεν παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ στα νησιά
Με ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
  και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στις ερωτήσεις εάν προτίθενται να «ξηλώσουν» το νόμο για τις αυξησεις ΦΠΑ στα νησιά.

Άφησαν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο, να αντικατασταθούν κάποια μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους δανειστές, με τον προϋπολογισμό του της επόμενης χρονιάς. 

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης επισήμαναν πως ταυτόχρονα, την Πέμπτη το απόγευμα, υπήρχαν σε εξέλιξη τηλεδιασκέψεις και για το πώς θα εφαρμοστούν ή θα αλλάξουν και άλλα προαπαιτούμενα, όπως να μη δοθούν σε funds τα εγγυημένα από το Δημόσιο «κόκκινα δάνεια», αλλά και να μην επιστρέψουν το ΕΚΑΣ όσοι τους κόπηκε.

Αν και ο κ. Τσακαλώτος παρέλειψε να πει πως «πρώτη φορά» το ΕΚΑΣ ζητείται πίσω αναδρομικά λόγω αλλαγής των κριτηρίων, υποστήριξε πως θα βρεθεί τρόπος να μη χρειαστεί να ζητηθεί πίσω (ή να αποζημιωθούν αν συμβεί, όπως έλεγε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης) είτε από το νέο Κοινωνικό Ταμείο, είτε με άλλο τρόπο που δεν τον προσδιόρισε.
Κλείσιμο

«Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα γίνει όπως είπε και ο πρωθυπουργός» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν είπε το «πότε» θα δημιουργηθεί, αφού τα λεφτά που θα έχει θα προέρχονται από τυχόν υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό φαντάζει μάλλον μακρινό, αφού και ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως το 2018 θα πιάσουμε το πλεόνασμα 3,5% αλλά μετά είναι δύσκολο να διατηρηθεί.

Ανοιχτό άφησε επίσης ο κ. Τσακαλώτος να αντικατασταθεί και το  μέτρο της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης, όχι όμως από φέτος ή λόγω τυχόν αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά εφόσον κριθεί αναποτελεσματικό -προφανώς το 2017 και εν όψει του προϋπολογισμού του 2018.

 
«Δεν θα δουν όφελος οι φτωχοί»
Η συνέντευξη είχε στόχο να τονίσει και να πείσει, πως με τη νέα συμφωνία του Eurogroup μπαίνουν οι βάσεις για «να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα».

Παραδέχτηκε όμως ότι «το πακέτο μέτρων δεν βοηθά τους φτωχούς που δεν τα βγάζουν πέρα» και πως «δεν κάναμε ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε, δεχτήκαμε πολλά, αλλά δεν δεχτήκαμε κάποια άλλα όπως το "κούρεμα" των Ταμείων» στο παρελθόν.

Όπως τόνισε και ο κ.Τσακαλώτος,

(α) «για πρώτη φορά» αναγνωρίστηκε στο Eurogroup επισήμως πως δεν είναι βιώσιμο το χρέος

(β) «για πρώτη φορά»  ορίστηκε πότε είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή αν ξεπεράσουν οι ανάγκες πληρωμών το 15%-20% του ΑΕΠ.

Αυτό αποτελεί μεταστροφή της κυβέρνησης πάντως, αφού και το 2011-2012 ίσχυε σαν κριτήριο βιωσιμότητος να πέσει το χρέος κάτω από 120% του ΑΕΠ. αλλά τότε ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως απαιτείται «κούρεμα» ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΜΣ και οι άλλοι ευρωπαίοι έλεγαν αυτό που συμφωνήθηκε τώρα, πως δηλαδή μεγαλύτερη σημασία έχουν πόσο μεγαλες είναι οι ανάγκες πληρωμών κάθε χρόνο και όχι πόσο μεγάλο ή «κουρεμένο» είναι το χρέος. Και τότε προβλεπόταν πως το 2020 θα πέσει στο 123% του ΑΕΠ,

Τα «πώς» και «πόσο» όμως παραμένουν ανοικτά, αφού θα καθοριστούν ως το 2018 με τις επόμενες εκθέσεις βιωσιμότητας που θα γίνουν τότε.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Χουλιαράκης, για να τονίσει πόσο σπουδαίος είναι ο «κόφτης» πληρωμών για χρέη στο 15% του ΑΕΠ (ή στο 20% από το 2038 όπως υπολογίζει η κυβέρνηση):

(α)  το 2038 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω και από το 100% του ΑΕΠ

(β) αντιθέτως, οι ανάγκες πληρωμών τα επόμενα χρόνια θα αυξάνονται εκρηκτικά, λόγω αύξησης των επιτοκίων (που σήμερα είναι πολύ χαμηλά για τη χώρα μας)

- έως το 2018 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το όριο του «κόφτη χρέους» του 15% του ΑΕΠ για πληρωμές χρεών.

- το 2020 θα ξεπεράσει ελαφρώς το όριο 15%

- το 2029 θα είναι στο 20%

- το 2040 στο 30%

- το 2060 στο 60%

Είπε, δε, πως εάν η δέσμευση για «κόφτη» πληρωμών στο χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι κινήσεις για το χρέος, όπως υποστήριξε ο κύριος Τσακαλώτου, θα είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (με την ύπαρξη και ενός μηχανισμού- «κόφτη» που θα αποφασιστεί το 2018 και θα καθιστά βιώσιμο το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση).

Με τα δεδομένα αυτά, ανέφερε, «επιδίωξη είναι να γίνει η έξοδος στις αγορές σιγά-σιγά εντός του 2017. Δεν είναι επιδίωξη να βγούμε γρήγορα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης» τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης