Τσακαλώτος προς δημοσιογράφους: Γράψτε καλά για να αρθούν τα capital controls!

Τσακαλώτος προς δημοσιογράφους: Γράψτε καλά για να αρθούν τα capital controls!

«Βάλτε ένα χεράκι» είπε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, καλώντας τους ουσιαστικά να... ωραιοποιήσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup - «Ομολόγησε» συμβιβασμούς και ανέλυσε πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους

Τσακαλώτος προς δημοσιογράφους: Γράψτε καλά για να αρθούν τα capital controls!
Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup
της 24ης Μαΐου παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από το ξεκίνημα κιόλας της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν αμφισβητείται ότι η αξιολογηση ολοκληρώθηκε και πως η δόση για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί.

Ο ΥΠΟΙΚ θέλησε να εστιάσει στο ζήτημα του χρέους, εξηγώντας ότι, για πρώτη φορά, αναγνωρίζεται απ' όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση ότι το
Κλείσιμο
χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα υπάρξει και μακρά περίοδος χάριτος και ωρίμανσης, αλλά και επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπει πολύ σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε, δε, ότι θα υπάρξουν και αγορές παλιού χρέους.

Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση είχε και συμβιβασμούς. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, «έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2028, που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αυτό θα κριθεί από τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα εκπονήσει το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την άρση των capital controls, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να αισθανθεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Όπως τόνισε, όταν συμβεί αυτό και όταν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και αφότου δοθεί λύση στο ζήτημα των «κόκκινων δανειών», τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την άρση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Μάλιστα, έκανε και μαθήματα... δημοσιογραφίας στους εκπροσώπους του Τύπου, καλώντας τους να... «βάλουν ένα χεράκι» για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, με το να αναλύσουν σωστά το τι σημαίνει για την οικονομία της χώρας η συμφωνίαα που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Με λίγα λόγια, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η άρση των capital controls είναι άμεσα συνυφασμένη με το πώς θα παρουσιάσουν τα ελληνικά ΜΜΕ τη συμφωνία των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ασχέτως με το ποια είναι η πραγματική εικόνα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, καθώς και ότι 1,7 δισ. ευρώ από κάθε υποδόση θα κατευθυνθεί στην ιδιωτική οικονομία.

Ο κ. Χουλιαράκης, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον κ. Τσακαλώτο, σημείωσε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από περίοδο χάριτος και ωρίμανσης, καθώς και χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ και εκείνος μίλησε για αγορές παλιού χρέους της Ελλάδας (σ.σ. όπως προβλέπει η πρόταση του ESM για την εξαγορά χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο).

Με τη σειρά του και ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίες εκφράστηκαν ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Βούτσης, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι δεν είναι συνταγματολόγος, για να μπορεί να πάρει θέση επί των ενστάσεων που εγείρονται, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει την τροπολογία για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από την 1η Ιουνίου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης